hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Juncker szégyenletes durvasága

2018. 12. 03.
Egyes baloldali és liberális magyarázatok szerint Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szavai, amelyek európai ünnepnek minősítették Erdély Romániához csatolásának napját, pusztán Romániának szóló gesztusnak minősíthetők. 

Nem gondolom, hogy Juncker ne lenne tisztában azzal, hogy ez az egyesítés egyben Erdély Magyarországtól való elszakítását is jelentette. (Az a feltételezés sem áll távol a valóságtól, hogy ez a pár szó ismét a magyaroknak szánt saller lenne – mint tudjuk, a kis taslik nem idegenek az Európai Bizottság vezetőjétől.) De ha tényleg tájékozatlanságból és nem gonosz érzéketlenségből adódnának Juncker szavai, akkor elég nehéz megmagyarázni, hogy az Európai Bizottság elnöke miért nincs tisztában azzal, hogy amit ő európai ünnepnek nevez, az száz évvel ezelőtt több mint másfél millió magyar számára Erdély erőszakos elszakítása során személyes tragédiák sorozatát jelentette, és az erdélyi magyarok 1918-ban nemcsak kisebbségbe kerültek, hanem kirekesztett és bizonyos időszakokban jogfosztott állapotba is.

Az első világháború zárásakor Erdély elszakítását a demokratikus politika győzelmeként ünnepelték a győztesek, mert egy, a demokrácia jelszava alatt zajló, az Osztrák-Magyar Monarchiát bomlasztó tevékenység következtében érték el Magyarország megcsonkítását. Ez a felfogás a háborút lezáró, Párizs környéki szégyenletes békeszerződésekben is megnyilvánul. Az, hogy az Európai Bizottság elnöke ezt európai ünnepnek tekinti, az nemcsak azt jelzi, hogy az európai közgondolkozás mélyén máig az első világháborút lezáró békerendszer logikája működik, de azt is, hogy Európa első számú vezetője tényleg nem tudja, mit beszél. Ez különösen szégyenletes olyan európai elődökre visszatekintve, mint Churchill, Adenauer vagy Helmuth Kohl.

Juncker elképesztő érzéketlensége annál is inkább megdöbbentő, mivel a Minority Safe Pack kezdeményezésnek, amely több mint egymillió aláírással került polgári kezdeményezésként az Európai Unió megfelelő szervei elé, az a célja, hogy az európai jogrend elismerje és európai szinten érvényesítse a nemzeti kisebbségek jogait. Amely nemzeti kisebbségek közül legnagyobb lélekszámú a környező országok magyar népessége. Eddig az európai politika nem mutatott különösebb érdeklődést ezen jogok iránt, mert inkább volt elfoglalva a migránsok vagy szexuális kisebbségek vélt jogaival, mint az őshonos nemzeti kisebbségekével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!