Kereső toggle

Ennél csak jobb lehet

Gyermekápolás fillérekből

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Januártól bruttó százezer forintra nő az ápolási díj az önellátásra képtelen gyerekek után, az emelés 17 ezer szülőt érint. A más családtag után járó ápolási díj viszont, amit kétszer ennyien kapnak, csak enyhén emelkedik.

 

Múlt héten reagált a kormány az ápolási díj emeléséért küzdő szervezetek és magánszemélyek figyelemfelkeltő akcióira – az érintettek ugyanis régóta azt követelik, hogy a hozzátartozók otthonápolása munkaviszonynak minősüljön, és az ápolási díj legalább a minimálbér szintjét érje el.

A szaktárca közlése szerint az ápolási díjat 2019 és 2022 között több lépcsőben megemeli a kormány, és különválasztja a gyermek, valamint az egyéb hozzátartozó jogcímén igényelhető támogatást. Így új kategória lesz a gyermekek otthongondozási díja (gyod), amit a súlyos fogyatékosságából és tartós betegségéből fakadóan önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülők kaphatnak. Ennek összege jövő év január 1-től bruttó 100 ezer forint lesz, több sérült gyerek ápolása esetén pedig 150 ezer forint. További emelések folytán 2022-re az akkori minimálbérnek megfelelő összeget éri majd el a támogatás – ígérik.

Egyéb családtag gondozása esetén az ápolási díj jövőre 15 százalékkal emelkedik, majd további 5-5 százalékos emelés után 2022-re összesen 30 százalékos növelés valósul meg.

Az Emmi Facebook-közleménye szerint a gyod-jogosultság független attól, hogy az önellátásra képtelen gyermek hány éves, a jogosultság alapja ugyanis a szülő-gyermek viszony. Azt is írják, hogy erre az új ellátásra minden önellátásra képtelen gyermek után automatikusan jogosult lesz a szülők egyike, függetlenül attól, hogy az eddig ismert három kategória közül (ápolási díj, kiemelt ápolási díj, emelt összegű ápolási díj) melyikbe tartoztak. A gyodot az ápolási díjra irányadó 10 százalékos nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség terheli, azaz a nettó támogatás 90 ezer forint lesz.

Az Emmi szerint a gyodra jelenleg 17 ezer család jogosult. Ez az ápolási díjban részesülők egyharmada, a többiek azonban – például a saját házastársat vagy a szülőt ápolók – nem kapnak jelentős emelést, aminek az okára eddig nem tért ki a minisztérium. Kovács Tímea szociális munkás szerint a szétválasztás annyiból érthető, hogy az önellátásra képtelen gyerek gondozása egy életre szóló kötöttséget jelent, amit indokolt lehet külön kezelni más relációktól.

Hatványozott kiadások

„Egy súlyosan sérült gyerek ellátása többe kerül, mint egy ép gyereké: eszközök, fejlesztések, gyógyszerek, szállítás, lakás akadálymentesítése stb. S míg az egészséges gyerek felnőtt korában kirepül, a súlyosan fogyatékost élete végéig el kell látni. És akkor még sok mindenről nem beszéltünk, például arról a sarlatán mellékiparágról sem, ami erre rátelepült, ahol 60 órás csodakezeléseket 900 ezer forintos jutányos áron kínálnak. Az emelések tehát úgy kellenek az érintetteknek, mint egy falat kenyér” – összegez Egri Zsuzsanna kétgyermekes édesanya, aki súlyos, halmozottan fogyatékos 18 éves fiát neveli.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: