hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ennél csak jobb lehet
Gyermekápolás fillérekből

2018. 10. 18.
Januártól bruttó százezer forintra nő az ápolási díj az önellátásra képtelen gyerekek után, az emelés 17 ezer szülőt érint. A más családtag után járó ápolási díj viszont, amit kétszer ennyien kapnak, csak enyhén emelkedik.

 

Múlt héten reagált a kormány az ápolási díj emeléséért küzdő szervezetek és magánszemélyek figyelemfelkeltő akcióira – az érintettek ugyanis régóta azt követelik, hogy a hozzátartozók otthonápolása munkaviszonynak minősüljön, és az ápolási díj legalább a minimálbér szintjét érje el.

A szaktárca közlése szerint az ápolási díjat 2019 és 2022 között több lépcsőben megemeli a kormány, és különválasztja a gyermek, valamint az egyéb hozzátartozó jogcímén igényelhető támogatást. Így új kategória lesz a gyermekek otthongondozási díja (gyod), amit a súlyos fogyatékosságából és tartós betegségéből fakadóan önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülők kaphatnak. Ennek összege jövő év január 1-től bruttó 100 ezer forint lesz, több sérült gyerek ápolása esetén pedig 150 ezer forint. További emelések folytán 2022-re az akkori minimálbérnek megfelelő összeget éri majd el a támogatás – ígérik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!