Kereső toggle

Békedíj a háborús erőszak ellen

Keresztény orvos és jazidi aktivista kapta a Nobel- díjat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Denis Mukwege kongói nőgyógyász és evangéliumi keresztény, valamint Nadia Murad, az Iszlám Állam fogságából szabadult jazidi emberi jogi aktivista nyerte el idén a Nobel-békedíjat. Mindketten azért küzdenek, hogy a háborúkban elkövetett nemi erőszak áldozatait ne pusztán „járulékos veszteségnek” tekintsék.

Ebben az évben 331 jelölt szerepelt a Nobel-békedíj várományosainak listáján, köztük az egyiptomi kopt keresztények, amiért a békés egymás mellett élésre törekednek az üldözőikkel szembeni bosszú helyett. Október 5-én végül a norvég bizottság bejelentése szerint Denis Mukwege kongói nőgyógyász és Nadia Murad jazidi aktivista, az Iszlám Állam fogságából szabadult volt szabijja (szexrabszolga) megosztva kapták a december 10-én Oslóban átadásra kerülő kitüntetést. Mégpedig annak érdekében tett erőfeszítéseikért – áll az indoklásban –, „hogy többé ne lehessen háborúkban és katonai konfliktusokban a szexuális erőszakot fegyverként bevetni”. Mukwege mint az áldozatok védelmezője és segítője, Murad mint a szörnyűségekről beszámoló szemtanú „hozzájárultak ahhoz, hogy a háborúkban elkövetett nemi erőszak nagyobb nyilvánosságot kapjon, ezáltal az elkövetőket felelősségre lehessen vonni tetteikért”.

Dr. Mukwege

Denis Mukwege később kilencgyerekessé bővült családba érkezett harmadikként 1955-ben az akkori Belga Kongó Dél-Kivu tartományának fővárosában, Bukavuban. Kicsi korától elkísérte pünkösdi lelkész apját, amikor azt betegekhez hívták imádkozni. Ennek hatására döntötte el nyolcévesen, hogy orvos lesz. 1983-ban, végzős egyetemistaként néhány hónapig egy protestánsok által alapított „bozótkórházban” dolgozott. A gyerekorvosnak készülő Mukwege itt szembesült először a térségben élő nők gondjaival és az ellátás színvonalával, ami egyértelműen meggyőzte, hogy inkább a nőgyógyászatot kell választania.

A következő évben a Svéd Pünkösdi Misszió ösztöndíjának köszönhetően már az angers-i kórházban készült erre az újonnan megtalált hivatásra. Tehetséges és szorgalmas rezidensként kedvére válogathatott volna az előtte Európa-szerte megnyíló lehetőségek közül, de nem tudott nyugodt lelkiismerettel maradni. Amint 1989-ben befejeződött a képzése, feleségével és három gyermekével hazatelepült.

Őrültségnek tűnt a puccsal hatalomra került Mobutu vezetése alatt súlyos gazdasági gondokkal küzdő, 1971 óta Zaire néven szereplő országba visszatérnie. Mukwege azonban a Franciaországban kialakított kapcsolatrendszerére támaszkodva, volt kollégái segítségével sikeresen megalapított egy orvosi intézetet Lemerában. 1996-ban viszont kitört a Mobutu diktatúráját megdöntő első kongói háború, és a kórházat teljesen lerombolták.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: