hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Békedíj a háborús erőszak ellen
Keresztény orvos és jazidi aktivista kapta a Nobel- díjat

2018. 10. 12.
Denis Mukwege kongói nőgyógyász és evangéliumi keresztény, valamint Nadia Murad, az Iszlám Állam fogságából szabadult jazidi emberi jogi aktivista nyerte el idén a Nobel-békedíjat. Mindketten azért küzdenek, hogy a háborúkban elkövetett nemi erőszak áldozatait ne pusztán „járulékos veszteségnek” tekintsék.

Ebben az évben 331 jelölt szerepelt a Nobel-békedíj várományosainak listáján, köztük az egyiptomi kopt keresztények, amiért a békés egymás mellett élésre törekednek az üldözőikkel szembeni bosszú helyett. Október 5-én végül a norvég bizottság bejelentése szerint Denis Mukwege kongói nőgyógyász és Nadia Murad jazidi aktivista, az Iszlám Állam fogságából szabadult volt szabijja (szexrabszolga) megosztva kapták a december 10-én Oslóban átadásra kerülő kitüntetést. Mégpedig annak érdekében tett erőfeszítéseikért – áll az indoklásban –, „hogy többé ne lehessen háborúkban és katonai konfliktusokban a szexuális erőszakot fegyverként bevetni”. Mukwege mint az áldozatok védelmezője és segítője, Murad mint a szörnyűségekről beszámoló szemtanú „hozzájárultak ahhoz, hogy a háborúkban elkövetett nemi erőszak nagyobb nyilvánosságot kapjon, ezáltal az elkövetőket felelősségre lehessen vonni tetteikért”.

Dr. Mukwege

Denis Mukwege később kilencgyerekessé bővült családba érkezett harmadikként 1955-ben az akkori Belga Kongó Dél-Kivu tartományának fővárosában, Bukavuban. Kicsi korától elkísérte pünkösdi lelkész apját, amikor azt betegekhez hívták imádkozni. Ennek hatására döntötte el nyolcévesen, hogy orvos lesz. 1983-ban, végzős egyetemistaként néhány hónapig egy protestánsok által alapított „bozótkórházban” dolgozott. A gyerekorvosnak készülő Mukwege itt szembesült először a térségben élő nők gondjaival és az ellátás színvonalával, ami egyértelműen meggyőzte, hogy inkább a nőgyógyászatot kell választania.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!