Kereső toggle

Nem látják a végét

Egy holland srác kitakarítaná az óceánokat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szeptember elején indult el a legújabb óceántisztítási kezdeményezés, a The Ocean Cleanup tesztüzeme. Az előkészítés öt éve alatt több tízmillió dolláros vállalkozássá fejlődött projekt kapcsán óriásiak a várakozások, ám egyes tudósok szerint túl sokba kerül, és több kárt okoz majd, mint amennyit használ.

 

Akár dollármilliókra is szert lehet tenni egy népszerű környezetvédelmi ötlettel. Legalábbis a holland Boyan Slat több mint 30 millió dollárt kalapozott össze, miután öt évvel ezelőtt, 19 évesen családjával Görögországban nyaralt, és felbosszantotta, hogy búvárkodás közben több szemetet látott, mint halat. Elhatározta, hogy tenni fog az óceánok tisztaságáért, így létrehozta a The Ocean Cleanup (Óceántakarítás) nevű projektjét, amelynek első tesztüzemét nemrégiben indította el 70 fős csapatával.

Az ötlet lényege, hogy egy 600 méter hosszú, a vízfelületen lebegő csővezetékhez rögzítenek egy három méter mélyen „szoknyaszerűen” a vízbe nyúló, egyszerű hálónál merevebb szerkezetet, amely a tervek szerint egy hónap alatt nagyjából öt tonna műanyag szemetet képes összegyűjteni. A System 001 névre keresztelt eszközből összesen 60 darabot szeretnének elkészíteni, és az a cél, hogy a világ óceánjain lebegő öt óriási szemétsziget egyikének a felét öt év alatt, a többit pedig 2025-ig kitakarítsák a Csendes-Óceánból. Az elsőnek kiszemelt, Nagy Csendes Óceáni Szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) nevet viselő, egybefüggő hulladékhalmazt 1988-ban fedezték fel, és a The Ocean Cleanup által végzett legújabb kutatás alapján úgy becsülik, hogy 1,6 millió négyzetkilométeren terül el, ami Magyarország területének tizenhétszerese, és hatalmas léptékekkel nő minden évben.

A probléma alapvetően az ezekkel az óriási szemétszigetekkel, hogy az ultraibolya sugárzásnak és az óceáni áramlatoknak köszönhetően a nagyobb műanyagdarabok apró darabkákra esnek szét, amelyek aztán a halak és vízi állatok szervezetébe kerülve folyamatosan szennyezik a környezetet, mi több, belekerülnek akár az ember által fogyasztott termékekbe is. A projekt legfőbb célja, hogy a szemetet még azelőtt kiemelje a tengerből, mielőtt az teljesen szétesne.

Az viszont továbbra is kérdés, hogy a folyamatosan az óceánokba ürülő szemétmennyiséget lehet-e bárhogy csökkenteni, illetve hogy mit kezdünk majd azzal a gigantikus mennyiségű (összesen legalább 80 ezer tonna) hulladékkal, amely ugyancsak nem tűnik el attól, hogy kikerül a vízből.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: