Kereső toggle

Pablo, a sztár

Nem kopik a drogbáró népszerűsége

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha mozifilmekről vagy sorozatokról van szó, úgy tűnik, Pablo Escobarral nem lehet hibázni. A nálunk is bemutatott Escobar két éven belül már a negyedik elbeszélés az egykori kolumbiai kokainkirályról. A több ezer ember haláláért közvetlenül felelős hírhedt bűnöző valóságos celeb lett – és nem csak a filmvásznon.

Pablo Escobar Kolumbia Medellín nevű nagyvárosban nőtt fel, egy kilencfős családban. A bűnözés már középiskolás korában beköszöntött Escobar életébe, különböző elbeszélések azonban mást állítanak arról, miként kóstolt bele az alvilági üzelmekbe. Egy legenda szerint a tinédzser Pablo sírköveket lopott temetőkből, majd miután lecsiszolta róluk az elhunyt nevét, eladta azt helyi csempészeknek. Roberto Escobar, Pablo bátyja és későbbi könyvelője tagadja, hogy ez a történet igaz lenne, szerinte öccse csak olyan sírköveket adott tovább, amelyekért nem fizették a fenntartási díjat. Pablo fia, Juan Pablo szerint apja a medellíni egyetem diplomáit hamisítva vágott bele illegális tevékenységekbe – mielőtt kokaincsempészettel kezdett volna foglalkozni, egy ideig Pablo is erre az egyetemre járt, azonban sosem szerzett diplomát. (Juan Pablo Escobar később Sebastián Marroquinre változtatta a nevét, de nem azért, mert el akart szakadni a családnévtől, hanem mert apja halála után Mozambikban összetalálkozott egy voodoo varázslóval, aki megátkozta, és emiatt személyiséget váltott.)

Ezüst vagy ólom

Pablo Escobar és barátja, Oscar Benel Aguirre az 1970-es évek elején szerzett kisebb hírnevet, amikor állítólag egy medellíni vezető elrablásáért százezer dollárt kaptak. Escobar célja volt, hogy huszonkét éves korára már egymillió kolumbiai pezója legyen. Huszonhat évesen már több mint százmillió pezó volt a számláján (akkoriban ez körülbelül hárommillió dollárnak felelt meg). 

Roberto Escobar emlékirataiban emlékszik vissza arra, hogyan lett utcai piszkosmunkákat elvégző bátyjából világhírű drogkartellvezető. 1975-től kezdődően Pablo a kokainra kezdett fókuszálni, és kezdetben kisebb repülőgépekkel csempészte a kokaint az Egyesült Államokba. Egy évvel később embereit letartóztatták, miután tizennyolc kilogramm kokain-alapanyagot találtak náluk. Escobar ekkor az ügyében eljáró medellíni bírók megvesztegetésével próbálta kimenteni magát, sikertelenül. Több hónapos jogi huzavona után elrendelte az őt letartóztató két rendőr meggyilkolását – ezek után ejtették az ügyet a bíróságon. Bátyja visszaemlékezései szerint ez volt az a pont, amikortól kezdve Pablo, ha tudta, megvesztegette ellenségeit, ellenkező esetben megölte őket. Erre utal kedvenc mondása is: „plata o plomo”, vagyis „ezüst vagy ólom”.

Roberto szerint öccse pusztán gazdasági megfontolásból kezdett el kokaincsempészettel foglalkozni, mondván, szinte érintetlen a piac. A kezdetekben egy légifuvar akár félmillió dolláros bevételt is hozhatott.

Pablo Escobar akkor vált igazán hírhedté, amikor a ’70-es évek végén, ’80-as évek elején az Egyesült Államokban megugrott a kokain iránti kereslet. Ekkor ő és a Medellín Kartellként hírhedté vált csoport társalapítója, Carlos Lehder megvásárolt egy Neman’s Cay nevű szigetet háromszázötven kilométerre a Bahamáktól, ami Escobar csempészhálózatának a központja lett 1982-ig. Eközben saját magának egy 3000 hektáros területen építtetett rezidenciát, amelynek volt repülőtere, úszómedencéi, mesterséges tavai, utcahálózata – és saját nőgyógyászati rendelője is. Escobar egy egzotikus állatokkal betöltött állatkertet és bikaviadalra alkalmas ringet is kialakított a területen. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: