Kereső toggle

Ez a harc lesz a végső?

Kurd hősnők az Iszlám Állam ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Iszlám Állam szerint pokolra kerülnek azok a harcosok, akik női fegyveresek által esnek el. Több se kellett a Szíriában élő kurd nőknek: tömegével kezdtek el fegyvert ragadni otthonaik védelméért.

A Női Védelmi Egységek (YPJ) néven elhíresült különítmény 2013 óta hangosan hirdeti, hogy az „ISIS fél a lányoktól”. Észak-Szíriában a kurd védelmi csapatok mellett Jandairis (Jindiris) városából alig pár tucat fővel indult az első, nőkből álló zászlóalj – a legfrissebb adatok szerint mára a 24000 főt is meghaladja a YPJ színeiben harcoló nők száma.

Kik ők és mit szeretnének

Európából azt látjuk, hogy a polgárháborús területről tömegek vándorolnak kontinensünkre a reménytelenség és az élhetetlen körülmények elől. Így felmerül, hogy egy nemzeti kisebbségben lévő csoport női tagjait mi késztetheti arra, hogy lakóhelyükön maradjanak és fegyvert ragadjanak? Arról nem is beszélve, hogy a környező országokból is érkeznek kurdok, és csatlakoznak a most már hét éve zajló polgárháborúhoz.

Az RT által készített dokumentumfilmben csillogó szemű, nagyon fiatal lányok egy maroknyi csapatának kiképzését követhetjük végig a családtól való elbúcsúzástól egészen a harcvonalba kerülésig. Az idős szülők könnyeiket törölgetve engedik útjukra lányaikat, a kiképző azzal nyugtatja őket, hogy családjukként fognak rájuk vigyázni. Megindítja az embert, amikor az apa, akinek a legkisebb lánya indul harcba, áldást mond gyermeke életére és az Iszlám Állam elleni harcra.

„Itt végre azt érzem, hogy nőként tudok létezni, nem csak a konyhában van a helyem” – hangzik el a mondat egy 16 éves fiatal lány szájából, aki Törökországból érkezve csatlakozott a YPJ-hez. Chichek 50 másik társával illegálisan lépte át a török-szír határt, miközben török oldalról folyamatosan lőttek rájuk – többen a helyszínen meghaltak. A lányt 15 évesen férjhez akarták adni, ő ezzel szemben harcolni akart az Iszlám Állammal szemben, ezért vállalkozott a veszélyes útra.

„A magunk és a gyerekeink jövőjéért harcolunk” – mondja az egyik 18 éves önkéntes, aki a háború után francia nyelvtanár szeretne lenni. „Az apámat szeretem a legjobban, szeretném, ha büszke lenne rám” – nyilatkozza egy másik lány, aki az iskolát otthagyva lépett be a YPJ soraiba.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: