hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vilmos herceg Jeruzsálemben
Új békecsináló a Közel-Keleten?

2018. 08. 02.
Izrael állam 1948-as megalapítása óta most először tett hivatalos látogatást az országban a brit királyi család egy tagja. Vilmos herceg fontos küldetésnek tartja a béke megteremtését, ám ellentmondásos látogatása több kérdést is felvet.

Izrael már jó ideje próbálta elérni, hogy a brit uralkodócsalád valamelyik tagja hivatalos látogatást tegyen az országba. Erre ugyanis Izrael 1948-as megalakulása óta nem volt példa – a brit külügy egy szándékos, ki nem mondott bojkottot folytatott arra hivatkozva, hogy a királyi család látogatása megzavarhatná a békefolyamatot. Nem hivatalos látogatásokra persze volt példa: Károly herceg 1995-ben Jichak Rabin miniszterelnök temetésén vett részt,  2016-ban pedig Simon Pereszén, de ezen látogatások során diplomáciai találkozókra nem került sor.

Hogy a brit politika most mitől változott meg, arra több magyarázat is született. Theresa May kormányzása alatt a két ország közötti viszony valamelyest javult, Izrael állam megalakulásának 70. évfordulója pedig megfelelő alkalmat nyújtott egy ilyen látogatásra. Elképzelhető emellett az is, hogy Nagy-Britannia az Európai Unióból való távozásával új kereskedelmi partnerek után kutatva figyelt fel például Izrael sokak számára vonzó high- tech iparára.

A 36 éves Vilmos hercegnek ez volt az eddigi legnagyobb diplomáciai vizsgája, amelyre beszámolók szerint komolyan készült is. Ebben Sir David Manning volt a segítségére, aki egykor Izraelben és az Egyesült Államokban is nagykövetként szolgált, most pedig a Kensington Palota külügyi tanács­adói csapatának a tagja. Már a herceg érkezése előtt brit tisztségviselők sora hangsúlyozta, hogy a látogatásnak nincs semmiféle politikai célja. Nagy-Britannia mindössze Jordániával, Izraellel és a Palesztin Hatósággal való kétoldalú kapcsolatairól akar megemlékezni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!