hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tusványosról üzentek Brüsszelbe
Európát magától is meg kell védeni

2018. 07. 26.
„Annak idején reménykedtünk az Európai Unióhoz való csatlakozásban, most viszont azt látjuk, hogy az EU-nak olyan bizottsági elnöke van, aki Marxot dicsőíti. Mi ilyen Európából nem kérünk” – hangzott el többek között egy tusványosi panelbeszélgetésen.

„Hogyan tovább, Európa?” – erre a kérdésre keresték a választ a 29. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik kiemelt panelbeszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdőn. (A fideszes politikusok által a rendszerváltás idején elindított nyári rendezvénysorozat a két településnév összeolvadása nyomán már leginkább Tusványosként fut.)

A beszélgetés résztvevői szerint a feltett kérdésre nehéz választ adni, ennek ellenére beszélni kell róla. „Akkor sem sikerült az Európai Unió identitását meghatározni, amikor még kevesebb tagállammal működött, a vitát azonban újra kell indítani, meghallgatva a nyugat-balkáni vagy akár az egykori Szovjetuniót alkotó országok véleményét. Mint ahogy arról is érdemes lenne beszélni, hogy mit értünk Európa keresztény gyökerei alatt” – fogalmazott például Radu Carp külügyi titkár, a Nemzeti Liberális Párt képviselője.

Kóródi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője szintén arról beszélt, hogy nincs egységes definíciója az európai identitásnak, mert ehhez sokan hozzá szeretnék tenni a saját értékeiket. „A nemzeti keretekben már egyáltalán nem gondolkozó európai polgárok önmeghatározása mellé vajon odafér-e a tagállamok nemzeti identitása vagy az etnikai, nyelvi kisebbségek által képviselt értékek?” – tette fel a kérdést a politikus. Hozzátette: az európaiság a különböző kultúrák együttélését kell, hogy jelentse, ám a nyugat-európai identitáskeresésben egyre inkább erősödik a homogenizáció – bár ebben hozott némi változást a migrációs válság.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!