Kereső toggle

A minőségi jeges desszert titkai

A fagyizás veszélyei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kézműves? Olasz? Házi? Albán? Mindenki másra esküszik, ám amilyen jól esik néhány kenésnyi ízletes fagylalt egy forró nyári napon, olyan nagy bosszúsággal is zárulhat egy-egy fagyizás. Kérdéseinkre Dr. Turcsán Judit, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar tudományos főmunkatársa és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) válaszolt.

Mire figyeljünk a fagylaltozó helyeken? Honnan tudhatjuk, hogy jó vagy épp rossz fagyizóban járunk?

TJ: – A helyiség tisztaságára. Figyeljük meg, hogy rovarok, főleg repülő rovarok (legyek) vannak-e. Az eladó tisztasága – kéz, ruházat – is nagyon fontos és jó indikátora a hely igényességének. Fontos, hogy amennyiben hosszú haja van, az legyen összefogva. Senki sem szereti a hajszálakat az ételében. Lényeges, hogy kézzel ne nyúljon a fagyihoz, a merőkanalat mindig mossa le, mielőtt kiadagolja a fagyit. A merőkanalat ne hagyja szanaszét az üzletben, hanem szabályosan, a tartójában tartsa. Nézzük meg, hogy a fagylalttálcában a fagyi meg van-e olvadva, a fagylalttálca tiszta-e, és az is figyelembe veendő, hogy a fagylalttálcát takaró üveg/műanyag lap tiszta-e.

NÉBIH: – Figyeljük meg az árusítóhely környezetét. Ha a környezet nem tiszta, rendezetlen, ha az árusítást végző, illetve az üzletben dolgozó, műhelyből kilépő dolgozók szennyezett ruhában, kötényben, ápolatlan hajjal, műkörmökkel, kézékszerekkel dolgoznak, akkor már feltételezhetjük, hogy a fagylaltra sem fordítanak kellő gondot. Nézzük meg a fagylaltpultba helyezett tégelyeket is. Mennyi fagylalt van bennük, egymásra halmoztak-e többféle fagylaltot mivel ez kifejezetten tilos! Egy tégelyben csak az azonos készítésű fagylalt lehet, az előző tégelyben megmaradtat tilos átrakni másik fagylaltra. 

Miként védhetjük ki a nyári, csúnya ételmérgezéseket? Árulkodó jel lehet a fagylalt állaga is?

NÉBIH: – Ha megolvadt, összeesett, vizes benyomást kelt, ne vásároljunk belőle. Érdemes megfigyelni, látunk-e a fagylaltpultban hőmérőt: ha igen, -8 °C-nál hidegebbet mutasson. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten kedvezőtlen, ha a fagylaltadagoló kanalat a pultra helyezett rongyon vagy szivacson víztelenítik, vagy nem ehető tárgyakkal, piszkos táblácskákkal dekorálják a fagylaltot. Figyeljük meg, látunk-e fogyasztói tájékoztatót, kapunk-e pontos információt a fagylaltok allergén összetevőiről, és a színes fagylaltok mellett, azoszínezékek használata esetén a gyerekek figyelmére gyakorolt hatásra figyelmeztetnek-e.

Apropó, a felturbózott fagylaltok – például a hupikék színű – milyen veszélyt rejtenek?

TJ: – Az ételszínezékek – elsősorban a mesterséges színezékek – engedélyezettek, egészségkárosodást huzamosabb ideig csak nagyobb mennyiségben fogyasztva okoznak. Olykor lehet enni egy gombóccal, de ne ez legyen mindig a fő. Természetes színezékek, mint például a karotin, veszélytelenek. Ami esetleg gond lehet, az az allergia, amit a színezékek okozhatnak. Szerencsésebb, ha inkább a valódi gyümölcsből készült fagyikat választjuk. A gyümölcsfagyi előnye még, hogy savanyú (a pH-értéke alacsonyabb), így a szalmonellabaktérium nehezebben szaporodik el benne.

Melyek a jó fagylalt ismérvei?

TJ: – Nem túl színes, de nem is színtelen, és ugyanakkor friss.

NÉBIH: – A jó minőségű fagylalt szilárd, de nem jéggé fagyott; selymes, nem kristályos állagú, jól nyalható; íze harmonikus, megnevezésére jellemző, idegen íztől mentes; fajtájára jellemző, de nem túlzó színű; jellegzetes, aromás, de nem túlaromásított illata van; ehető, tiszta dekorációkkal díszítik.

Az albán fagylaltokról mi a szakértők véleménye?

TJ: – Teljesen mindegy, hogy albán, vagy magyar, vagy amerikai, vagy bármi más: ami gyenge minőségű, azt ne vegyük meg. A fagyi és a jégkrém üzlet, vannak, akik arra törekednek, hogy minél drágábban tudják eladni a termékeiket. Az elsődleges felelősség a hatóságon van, ha ők nem találnak semmilyen szabálytalanságot vagy mérgező anyagot a termékben, a többi már a vásárló dolga. Amennyiben a termék nem jó minőségű, másodszorra biztosan nem vásárol ott a vevő.

NÉBIH: – A fagylaltokat nem az előállítók nemzetisége alapján csoportosítjuk, nem tartjuk számon az előállítók nemzetiségét. Léteznek hagyományos alapanyagokból főzött vagy hideg eljárással készített fagylaltok, amelyek eltérő mennyiségben tartalmaznak a fagylalt térfogatát növelő, úgynevezett habosító anyagokat. Látványos, térfogatbeli eltérést az adalékanyagok eredményezhetnek, melyek használata nem tilos, de az ilyen fagylaltok íze, állaga más, mint a természetes anyagokból készült fagylaltoké. Az adalékanyagok használatát EU-s rendelet szabályozza, az előírásoktól eltérő használatot az ellenőrzések során nem tapasztaltunk. A fagylalt minőségére hatással van a gyümölcs-, tojás-, tej-, tejszín- és cukortartalma, amit az egyes helyeken más-más arányban használnak fel. Ebből következik, hogy a fagylaltok minősége sokféle lehet. A vásárlók ízlése és kereslete eltérő. Van, aki a habosított, nagy térfogatú fagylaltot szereti, van, aki a hagyományos készítésűt. A tudatos vásárló szerepe nagy, hiszen ha látja, hogy az árus nem megfelelő minőségű vagy számára nem tetsző fagylaltot árul, akkor kerülje el. 

A habosítás egyébként mennyire egészséges, mert ha ilyen fagyit nyalunk, szinte elvesznek az ízek, jóformán csak zsíros és aromás érzést keltenek…

TJ: – A habosítás nem más, mint hogy fagyasztás alatt keveréssel levegő jut a fagyiba. Ez semmiképp sem egészségtelen. Ettől a fagylalt állaga lesz kicsit lazább, az más kérdés, hogy akkor egy gombóc fagyi kevesebb grammot nyom, de ugyanannyit fizetünk érte. Az, hogy kinek mi a finomabb, mi az ízesebb, az teljesen szubjektív. Anyagok, melyekkel emulgeálják a fagyit, például a monogliceridek (egy zsírsavat tartalmazó zsírok), a glicerin (három értékű alkohol, a trigliceridek egyik összetevője), a szorbit nem mérgezőek, hiszen ilyeneket fogyasztunk más természetes ételekkel, illetve ezek fogyasztása során például monogliceridek képződnek a szervezetünkben is.

NÉBIH: – A jogszabályban meghatározott felhasználási feltételek betartása mellett használatuk nem jelent egészségügyi kockázatot. A fagylalthoz felhasználható mennyiséget jogszabály nem korlátozza, ezt a habosító szerek gyártói javaslata és a jó gyártási gyakorlat szerint állapítják meg az előállítók. Az igényes cukrász a jó minőségű fagylalthoz a habosító szerekből csak kis mennyiséget használ. A túlzott habosításra a vásárló a fagylalt térfogatából következtethet, amely valóban elnyomja a termék jellegzetes ízét.

Jégkrém vásárlásakor mire figyeljünk?

TJ: – Ép doboza legyen, a doboz legyen sérülésmentes, és figyeljünk arra, hogy a boltban megfelelően tárolják-e az árut. Nézzük meg, hogy nem túl meleg-e a fagyasztó. Vagy vannak-e a dobozon jégkristályok – ez a szállítási hőmérséklet hibája lehet, valószínűleg már egyszer kiolvadt a fagyi. A beltartalom is fontos: lehetőleg adalékanyag-mentes legyen. Ha mégis van benne színezék, az természetes eredetű-e: például karotin. A pálcikás jégkrémeknél is a csomagolás épsége, illetve az esetleges jégkristályok kialakulása jelezheti a nem megfelelő szállítást, tárolást, illetve hogy a jégkrém a formáját megtartotta-e.

NÉBIH: – Jégkrémet jellegének megfelelő hőmérsékletű, legalább -18 °C-os, folyamatos hűtést biztosító berendezésből vásároljunk. Győződjünk meg a jégkrém csomagolásának sértetlenségéről, a csomagoláson vizsgáljuk a jelölést, legalább a fogyaszthatósági időt ellenőrizzük, lejárt fogyaszthatósági idejű terméket ne vegyünk meg, egyéni érzékenység esetén feltétlenül nézzük meg az allergén információt is. Bizonyos színezékek alkalmazása esetén figyelmeztető feliratot is el kell helyezni a jégkrém jelölésén, felolvadt, vagy visszafagyasztott állapotú – deres, deformált, átázott csomagolású – jégkrémet ne vásároljunk meg.

Amúgy mennyi jégkrém és fagyi fér az egészséges étrend részébe?

TJ: – A jó minőségű fagyi és jégkrém kiváló hűsítő, persze mint mindent, mértékkel kell fogyasztani. Főleg akkor jó, ha otthon készítjük, mert akkor tudjuk is, hogy mit tartalmaz! De gyümölcsös víz lefagyasztása is kiváló hűsítő. Túlsúly esetén persze figyelni kell a bevitt kalóriára, és semmiképp sem étkezés helyett kell fogyasztani fagylaltot – ez főleg gyerekek esetében igaz!

Olvasson tovább: