Kereső toggle

Ostorral őrzik a rendet

Kozákok az orosz vébén

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Részt vettek a Krím annektálásában, harcoltak Aszad oldalán a szír polgárháborúban, most lóháton védik a futballszurkolókat a világbajnokságon. Mit kell tudni erről a rejtélyes paramilitáris csoportról?

Ki gondolta volna, hogy a sokáig inkább csak nevetség tárgyának tekintett, a kozák hagyományokhoz visszatérni igyekvő nacionalista csoportokat a Kreml nagyon is komolyan veszi, olyannyira, hogy még fizeti is őket a központi büdzséből? Pedig pontosan ez történt az utóbbi években Oroszországban, sőt, egy május eleji ellenzéki demonstráción hirtelen a moszkvai Puskin téren is megjelentek ezek a feltűnő ruhát viselő, tradicionális „őrök”. Igaz, egyik vezetőjük azt állította, hogy véletlenül kerültek oda. Épp egy kulturális eseményre tartottak ugyanis, ekkor látták meg az ellenzéki tömeget, amely Putyin elnök távozását követelte, és rögtön indíttatást éreztek arra, hogy rendet vágjanak. Így kerültek elő a korbácsok, amelyeket bevetve több száz ellenzékit segítettek őrizetbe venni a rohamrendőröknek.

Az orosz ellenzékiek viszont tudni vélik, hogy csak a biztonsági szolgálatok, egészen pontosan az egykori rettegett KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tudtával és beleegyezésével léphettek a kozákok akcióba Moszkva központjában. Ha ez valóban így van, akkor a bolsevik forradalom óta most először vetették be őket ilyen módon. Sokan már azt találgatják, hogy mindez egy új korszak kezdetét jelzi-e. „Az egy dolog, hogy a kozákok megjelentek Oroszország déli részén, de a fővárosban nagyon rossz a hírük. Az emberek még emlékeznek arra, hogy a forradalom előtti időkben a diákok és az értelmiségiek ellen használták őket” – mondta Gleb Pavlovszkij neves orosz politológus, aki szerint az orosz hatóságok akár a Janukovics-féle modellt is elővehetik. A volt ukrán elnök idején a karhatalom vidékről szállított Kijevbe bajkeverőket (tituski) azért, hogy feltűnés nélkül elbánjanak az ellenzéki tüntetőkkel.

Az új korszak kezdetét látszik alátámasztani, hogy ha nem is Moszkvában (valószínűleg a májusi botrány hatására a hatóságok végül úgy döntöttek, hogy a fővárosban nem vetik be a kozákokat a futball-világbajnokság idején), de a hagyományosan kozákok lakta vidékeken, vagyis Oroszország déli részén a világbajnokság több helyszínén is kozákok ügyelnek majd a biztonságra a rendfenntartó erők munkáját segítve. Azt azonban a Rosztovi terület kormányzóhelyettese, Igor Guszkov sietett aláhúzni, hogy a kozákok nem veszik át a rendőrség szerepét. „Csak bemutatják katonai képességeiket azzal, hogy lovas járőrözést végeznek a Don folyó mentén Rosztovban” – mondta Guszkov, aki szerint „mi itt mindannyian kozákok vagyunk”. A tisztviselő arra utalt, hogy a városban a világbajnokság idején több esemény is lesz a kozák kultúra bemutatására.

Összesen hat kozák szervezet nyolcszáznál is több tagja vehet részt az utcák, a szurkolói zónák és a csapatok bázisainak felügyeletében az öt hétig tartó vébé alatt. Csak a fekete-tengeri üdülővárosban, Szocsiban a Kubáni Kozák Hadsereg nevű csoport több mint ötszáz tagja járőrözik majd. Az egyik kozák vezető, Alekszandr Onyiscsenko a sajtónak elmondta: a Nagy Doni Hadsereg nevű szervezet mintegy kétszáz tagja vigyáz a rendre a rosztovi stadion környékén. Onyiscsenko irodáját szemtanúk szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták zászlói díszítik.

A Reuters brit hírügynökségnek nem csak ez lett gyanús. Azt is észrevették, hogy a járőröző kozákok között húsz körüli azok száma, akik megjárták a kelet-ukrajnai, illetve szíriai harcmezőket. Ukrajnában az oroszbarát szakadárok oldalán harcoltak, Szíriában pedig zsoldosokként vettek részt Bassár el-Aszad hadserege mellett a küzdelemben. Becslések szerint azonban ez a szám jóval magasabb lehet.

Mindezt természetesen nem hagyták szó nélkül Kijevben. Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára szerint a kozák paramilitáris csoportok bevetése egyrészt arra utal, hogy az orosz vezetés képtelen fenntartani a törvényes rendet a vb alatt. Másrészt viszont – mint Turcsinov mondta – ezzel veszélybe kerül a FIFA-rendezvény.

A FIFA viszont sietett leszögezni, hogy teljes mértékben megbízik az orosz hatóságok és rendezők biztonsági koncepciójában, illetve intézkedéseiben.


Kozák történelem

A kozákok a mai Oroszország és Ukrajna területén élnek. Az egykori szökött szláv jobbágyok, parasztok, katonák a 14. századtól alkottak irreguláris, független haderőt. Zsoldosként több háborúban részt vettek. A magyar seregek is toboroztak kozákokat a törökök elleni harcokhoz.
A kozákok a középkorban államot is létrehoztak (Bohdan Hmelnickij vezetésével a Zaporozsjei Hetmanátust). A 18. századra már minden kozák orosz fennhatóság alá került. Hagyományosan az Orosz Birodalom határait védték, és részt vettek a nagy háborúkban (napóleoni háborúk, krími háború). Hősies és rettenthetetlen harcosok hírében álltak.
A 20. század elején a cári rezsim bástyái voltak, brutálisan léptek fel az ellenzékiekkel szemben. A bolsevik forradalom után az orosz polgárháborúban a többségük a fehérek oldalán harcolt a kommunisták ellen, de a vörösök soraiban is voltak kozák egységek.
A Szovjetunió idején üldözték őket. Nem voltak ritkák a deportálások, a kivégzések. A szovjet állam felbomlása után viszont újjáélesztették hagyományaikat. 1992-ben Borisz Jelcin akkori orosz elnök törvényben legalizálta a tevékenységüket. Manapság pedig több csoportjukat a központi kormányzat finanszírozza hűségükért cserébe.
Az elmúlt években azzal kerültek be a hírekbe, hogy liberális galériákat, színházakat és ellenzéki aktivistákat támadtak meg. A Pussy Riot női punkzenekar tagjait megkorbácsolták, amikor Putyin-ellenes dalt akartak énekelni a 2014-es téli olimpia idején Szocsiban.
Ukrajnában pedig egyes kozák csoportok részt vesznek a szeparatisták harcaiban. Céljuk Ukrajna felszámolása és egy pánszláv állam létrehozása Oroszország vezetésével. A kozákok nemcsak a Donyec-medencében dúló harcokban, de a Krím annektálásában is részt vettek.
Elemzők szerint a mai kozákok a fegyveres orosz nacionalizmus áramlatába illeszkednek. Fontosak számukra az orosz pravoszláv hagyományok.
 

Olvasson tovább: