Kereső toggle

„Összegyűjtöm fiaimat”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A fenti címmel rendezett konferenciát június 3-án a Keszthelyi Hit Gyülekezete és az Immánuel Magyar–Izraeli Baráti Társaság, amelyen Izrael államának 70. születésnapjáról emlékeztek meg.

A Bercsényi Rendezvényházba belépő majd háromszáz érdeklődő Kulifai Gyula fotóművész Ősújország című fotókiállításával találkozott. Majd levetítették Márkus József és Bárány László Izrael 70 című filmjét. Ezt követően köszöntők hangzottak el Yossi Amrani, Izrael állam nagykövete, a régió vezető közéleti szereplői és a rendező szervezetek képviselői részéről. A jó hangulatról a Szentkirályi György vezette Tzomet Trió gondoskodott, velük a jelenlévők a Hatikva magyar nyelvű szövegét is elénekelhették.

Yossi Amrani hangsúlyozta, hogy Izrael esetében nem csupán 70 évről, hanem több évezredről beszélhetünk. A MAZSIHISZ képviseletében Róna László, a Kaposvári Izraelita Hitközség elnöke beszélt. Manninger Jenő országgyűlési képviselő méltatta Magyarország és Izrael kormánya, valamint a V4-ek közötti jó kapcsolatot. Kiemelte a zsidó-keresztény értékek európai fontosságát és elismeréssel szólt a helyi gyülekezetről és a baráti társaságról, mint a város értékeit gyarapító közösségekről. Dr. Varga Andrea, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője Izrael méltatása mellett kiemelte, hogy a város sokat köszönhet a keszthelyi zsidóságnak, amely olyan személyekkel ajándékozta meg a magyar kultúrát, mint Goldmark Károly világhírű zeneszerző, vagy Simon Böske, aki 1929-ben elsőként nyerte el a Miss Hungária címet, melyet ugyanabban az évben még a Miss Európa és Miss Universe címmel is megfejelt. Nagy Bálint keszthelyi alpolgármester a házigazda szerepében köszöntötte a jelenlévőket, majd a nemzetállamok fontosságát emelte ki globalizálódó világunkban, amelyben a nemzeti autonómia megőrzése Magyarország és Izrael közös érdeke. Kepli József János hévízi alpolgármester arról az új dimenzióról beszélt, amely az utóbbi esztendőben nyílott meg Hévíz városa és Izrael között. Szabó Balázs, a helyi gyülekezet lelkésze Ésaiás próféta 62. fejezetéből olvasott fel annak illusztrálására, hogy Izrael újjászületésében nem csupán a politikának, hanem Isten segítő jobbjának is nagy szerepe volt. E sorok írója, az Immánuel Baráti Társaság elnöke felidézte a „csodák napjának”, 1948. május 14-ének eseményeit, amely által Herzl Tivadarnak az első cionista kongresszuson (1897) naplójába lejegyzett víziója valóra vált. Felidézte Ben Gurion szavait, aki nem csupán politikai, hanem szellemi vezetője is volt Izraelnek: „Izrael fejlődése a jövőben két alapkövön nyugszik: az ország és a Könyv – a dicső ország és a Szent Biblia.”

A köszöntők után Szántóné dr. Balázs Edit, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (OR-ZSE) docense a palesztinai zsidó közösségek (Jisuv) történetéről tartott előadást a 18. század elejétől az első világháborút követő brit mandátumig, majd dr. Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója Szenes Anikóról (Hannáról) és ejtőernyős bajtársairól tartott előadást.

A polgári hátterű, kitűnőre érettségiző lány 1939-ben alijázott, majd kibucban végzett mezőgazdasági munkát. Hamarosan csatlakozott a Haganához, később a brit hadsereg Különleges Akciók Szervezete ejtőernyős alakulatában ejtőernyős és rádiós kiképzésben részesült, ahol főhadnagyi rangot ért el. 1944 márciusában dobták le Jugoszlávia felett néhány társával, június 7-én lépte át a magyar határt, azonban hamarosan elfogták, megkínozták, majd november 7-én kivégezték. Szita professzor hangsúlyozta, hogy Szenes Hanna a magyar és izraeli nép közös hőse, akit a Kárpát-medence területén bevetett társaival együtt (összesen 37 ejtőernyős) nem szabad elfelejtenünk. Fiatal, lelkes cionisták voltak, akiket az angolok nem készítettek fel kellően a feladatra, a szükséges hátteret sem biztosították akciójukhoz, amely így eleve kudarcra volt ítélve.

A konferencia harmadik előadója, dr. Róbert Péter, az OR-ZSE docense a cionista sajtó hazai történetét vázolta fel a 20. század első felében. Trianon után a szomszédos országok vezetői támogatták a magyar nyelvű cionista sajtót, míg itthon főként a második világháborút követően erősödött meg a cionizmus. Izrael államának létrejöttével (1948) a cionizmus küldetése megvalósult, megszűntek az ilyen jellegű lapok, az 1949-es cionista perekben pedig elítélték vezetőiket. A cionista lapok a rendszerváltást követően éledtek újra.

A konferencia után a nagykövet a Heteknek arról beszélt, hogy az elmúlt 70 év alatt Izrael a tudomány, a technológia és a kultúra országa lett, gazdag kulturális élettel, élénk gazdasággal, vagyis a biztonságpolitikai kihívások ellenére normálisan működő országnak tekinthető. Ennek a sikernek az oka szerinte az, hogy polgárai hisznek Izrael jövőjében és abban, hogy harcolniuk kell az országukért – hozzátette ugyanakkor, hogy harcolni nemcsak fegyverekkel lehet, hanem különböző tevékenységekkel, innovációval, technológiával is.

A nagykövet szerint az Izrael és Magyarország közötti kapcsolat mára a lehető legjobbnak mondható. A két ország  jól megérti egymást, ezért megvan a lehetősége annak, hogy kétoldalú megállapodások jöjjenek létre, a gazdaságban, a kultúrában, a politikában, biztonságpolitikában és a stratégiai kapcsolatok építésében. A két ország előtt fontos hónap áll, hiszen közös gazdasági bizottsági találkozó lesz Budapesten, Zalaegerszegen pedig stratégiai párbeszéd kezdődik az önjáró autók tesztpályájának építésével kapcsolatban.

Ami a 70 éves Izraellel szembeni iráni fenyegetést illeti, a nagykövet szerint Irán nemcsak a nukleáris potenciálja miatt jelent veszélyt, hanem azért is, mert egy olyan országról van szó, amely egy másik ország elpusztítására szólít fel. Hozzátette: Irán nukleáris képességével, valamint rakétatechnológiájával azonban nemcsak Izrael számára jelent veszélyt, hanem közvetlen szomszédaira, az Öböl-térségre, az arab-muzulmán világra, sőt Európára is.

Yossi Amrani szerint országa nagy örömmel tekint Orbán Viktor izraeli látogatása elé, amelynek időpontján még dolgozik a két ország diplomáciája. „Orbán miniszterelnök úr Izrael állam barátja, ezentúl Netanjahu miniszterelnöknek is személyes jó barátja” – tette hozzá a nagykövet, aki azt kívánta a modern Izrael 70. születésnapjára, hogy az ország a következő 70 évben se érjen el kevesebbet, mint az elmúlt 70 év során. „Azt reméljük, hogy Izrael sziklaszilárd, kikezdhetetlen valósággá válik a jövőben” – tette hozzá a nagykövet.

Olvasson tovább: