hetilap

Hetek hetilap vásárlás
India: nők jogok nélkül
A hinduizmus és a nemi szerepek

2018. 06. 28.
Sok nyugati ember számára India a spirituális megújulás szinonimája – ám arról kevesebbet hallani, hogy ugyanebben a kulturális-vallási miliőben gyökerezik a nők tömeges megerőszakolásának és a leánygyermekek elhanyagolásának riasztóan elterjedt indiai gyakorlata.

A The Lancet nemzetközi orvosi szaklap által közzétett tanulmány szerint India tartományainak 90 százalékában kiugróan magas a lánygyermekek közötti halandóság, ami az egész országra kivetítve évi 239 ezer fős átlagot jelent – azaz ennyi 5 év alatti lánygyermek hal meg az országban évente. A tanulmány ezt az óriási számot három alapvető okra vezeti vissza: az alacsony gazdasági fejlettségre, a magas termékenységi mutatókra és főként a nemek közötti egyenlőtlenségre. A kutatás megállapítása szerint a születés utáni nemi diszkrimináció az a faktor a háromból, amelynek kezelésével meg lehetne szüntetni ezt a brutális folyamatot. Ha azonban továbbra is ilyen mértékű marad a halandóság a lánygyermekek között, az azzal jár, hogy 2020-ra 69 millióval kevesebb nő lesz Indiában, mint amennyi „szükséges”. A folyamat már most ijesztő, hiszen jelenleg 60 millióval kevesebb a nő, mint a férfi az indiai társadalomban.

A tanulmány szerint a lánygyerme­kek azért halnak meg ilyen magas arányban ötéves korukig, mert a családok, ahová születnek, nem adják meg nekik azt az ellátást, ami alapvető volna egy újszülött vagy egy kisgyermek számára. Így a kislányok gyakran nem kapnak védőoltást, ami miatt egyébként megelőzhető betegségekben halnak meg, vagy nem jutnak megfelelő mennyiségű táplálékhoz, ami azzal jár, hogy az alultápláltság miatt alakulnak ki náluk máskülönben elkerülhető betegségek, súlyosabb esetekben pedig akár éhen is halhatnak.

Vallási-kulturális háttér

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!