hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy hazatérés története
Magyarország, Kanada, Magyarország

2018. 06. 28.
Egyre több személyes beszámoló lát napvilágot a hazai könyvpiacon a rendszerváltás utáni magyar elvándorlásról. Ebbe a sorba illeszkedik Surányi P. Balázs Miért jöttél haza? című kötete is, melynek szerzője sikeres karriert feladva, 11 év kanadai távollét után tért haza Magyarországra.

Mint minden hazatelepülőnek, úgy Surányi Péter Balázsnak is számtalanszor nekiszegezték itthon a kérdést: „Miért jöttél haza?”, mire Péter úgy döntött, hogy könyvben írja meg visszatérésének történetét. Őt nem a gazdasági válság és nem is politikai okok késztették az ország elhagyására – viszonylagos békeidőszakban, 2001-ben ment ki Kanadába világot látni, szerencsét próbálni.

„Nem volt mit vesztenem, egyszerűen nem akartam egy poros kisvárosban megöregedni. Tiszaújvárosban nőttem fel, a betondzsungelben, és nem láttam magam előtt perspektívát” – mondja a 43 éves férfi, aki Miskolcon szerzett informatikus-mérnöki diplomát. Most megjelent könyvében szórakoztatóan ecseteli kivándorlása előzményeit, a ’80-as évek retro hangulatát, a földrajzórákon való álmodozásokat az atlasz fölött, majd a vidéki punkzenekarban eltöltött időszakot, a kilencvenes éveket, amikor minden kapható lett nálunk is, csak a pénz hiányzott hozzá.

Bár határozottan állítja, hogy nem politikai okok motiválták a kivándorlásban, könyvének nem mellékes epizódja a sorozás emléke 2000-ből, mindössze egy évvel a távozása előtt. Elkerülendő az akkor még kötelező sorkatonai szolgálatot, Péter annak bevett rendje és módja szerint kikötött a katonai pszichiáternél. „Az elmeorvos a vizsgálat közben a titkos­szolgálati aktámat böngészte, amely egy 1992-es punkzenekari balhémat tartalmazta – tehát tíz évvel a rendszerváltás után a módszerek ugyanazok voltak” – jegyzi meg Péter.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!