hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brüsszelben járt Zuckerberg
Néma meghallgatás

2018. 06. 21.
Az Európai Parlament (EP) sokáig azt kommunikálta, hogy ők márpedig „beidézik kihallgatásra” Mark Zu­ckerberget, a Facebook európaiakat is érintő adatvédelmi hiányosságai miatt. A meghallgatás azonban egészen máshogyan alakult. A Miniszteri Értekezlet tagjai, vagyis az európai pártok vezetői széles mosollyal fogadták a techgurut, mintha nem is kihallgatni, hanem barátkozni hívták volna. Sőt, Antonio Tajani, az EP elnöke bevezető beszédében egyenesen példaként állította a Facebookot a többi digitális platform elé, kifejezve reményét, hogy Zuckerberghez hasonlóan a digitális média többi résztvevője is együttműködést kezdeményez az Európai Parlamenttel. Ezután következett Zuckerberg beszéde, amiben a Wa­shingtonban elhangzottakhoz képest nem sok újdonság volt, Brüsszelben is bocsánatot kért, amiért nem ismerték fel időben a felelősségüket az adatokkal való visszaélések terén. Ezen túl hosszasan sorolta, hogy milyen fejlesztéseket és változtatásokat hajtanak végre a közeljövőben a platformon, az aggodalmak eloszlatása céljából.

A résztvevő képviselőket azonban nem igazán elégítették ki ezek az ígéretek, el is kezdték sorolni az általuk legfontosabbnak tartott aggályokat a Facebookkal és annak adatkezelésével kapcsolatban. És itt jött az este legnagyobb hibája: a Miniszteri Értekezlet 11 jelenlévő tagja ugyanis megállás nélkül, egymás után tette fel a kérdéseit, szünet nélkül sorolva a Facebookkal kapcsolatos komoly aggodalmakat. Barátkozásnak itt már nyoma sem volt. A kérdések 40 perces özöne alatt Zuckerberg jegyzetelt, de mint kiderült, számára ez volt a tökéletes forgatókönyv. Az előre kitűzött egyórás meghallgatásból ugyanis a kérdések végére mindössze 10 perc maradt, ami számára megnyugtatóan kevés volt ahhoz, hogy egyesével kielégítő válaszokat adjon a felmerült problémákra. Ezt végül meg sem kísérelte, csokorba szedve a hasonló kérdéseket, mindössze általánosságokban válaszolt, több esetben a bevezető beszédét ismételve, feltűnően gyorsan átugorva a legkellemetlenebb pontokat.

A nem Facebook-felhasználókkal kapcsolatos adatgyűjtés témakörét például annyira látványosan ugrotta át, hogy a média munkatársai (akik egy külön teremben több százan kivetítőn követhették figyelemmel a meghallgatást) többször hangosan felnevettek vagy éppen hurrogtak Zuckerberg beszédét hallgatva. A legnagyobb felhördülést mégis az váltotta ki, hogy a meghallgatás utáni sajtótájékoztatón újságírói kérdésre Tajani bevallotta: az ő javaslatára választották a meghallgatás katasztrofálisnak bizonyult módját. Volt olyan újságíró, aki erre az asztalhoz csapta a tollát. A felháborodottság tapintható volt. Az adatvédelmi téma EP-felelőse a teremből kijőve egy német televíziónak úgy nyilatkozott: ők sem erre számítottak, Zuckerberg nem értette meg, hogy ez egy komoly meghallgatás, ahol konkrét kérdésekre konkrét válaszokat kellett volna adnia.

Hiába lett tehát „rendkívüli jelentőségűnek” beharangozva az esemény, arról senki sem távozott elégedetten. Még Zuckerberg sem, akit egy hátsó kijáraton kellett kimenekíteni, hogy elkerülje a teremben rá váró felháborodott médiamunkásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!