hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Anno 1918
Könyvek és emberek

2018. 06. 21.
Mit olvasott a magyar szellemi elit száz évvel ezelőtt? – erre a kérdésre adott választ egy épp száz éve megjelent könyv, amiből sok minden kiderül nemcsak a megszólalókról, hanem a korról is.

Nemrég megkerült egy elveszettnek hitt Ady-kézirat, amelyben a költő arra a körkérdésre válaszol, hogy mely könyvek „állandó, vagy újra-újra visszatérő olvasmányai”, illetve mely könyvek gyakoroltak rá mély hatást? Ezt a két kérdést a Könyvtári Szemle szerkesztői elküldték az akkori magyar szellemi elit száz kiemelkedő tagjának – volt köztük író, költő, irodalmár, bölcsész és természettudós, valamint egyházi személy is –, és a válaszokat 1918 nyarán könyvben is megjelentették. (Ady válaszát innen már ismertük, most azonban az eredeti kézirat is meglett.)

A Könyvek könyve címmel épp száz éve megjelent kötet több szempontból is különleges, inspiráló olvasmány. A körkérdésre (akkori szóhasználattal: az ankétra) végül 87 válasz érkezett, a legkülönfélébb terjedelemben és műfajokban. Voltak, akik szigorúan csak a kedvenc olvasmányaik címeit sorolták fel, ám mások – a többség – személyes, elgondolkodtató, időnként önéletrajzi töredéknek, vallomásnak is beillő válaszokat küldött. Talán a legeredetibb Móricz Zsigmond volt, aki először humorosan „szakmai titoknak” minősítette a kedvenc könyvlistáját, majd megenyhülten egy gyerekkorára visszaemlékező novellát írt feleletképpen (lásd a keretes írásunkat). 

Háború után, mozi előtt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!