hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy gázai őszinteségi roham
Seres László publicisztikája

2018. 05. 24.
Régi adósságát pótolta az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amikor a napokban végre megemlékezett az 1945. februári budai kitörés ártatlan civil áldozatairól. Értelmetlen halálukra, önfeláldozó hősiességükre csupán a Vér és Becsület és más progresszív emberi jogi szervezetek emlékeztettek évek óta anélkül, hogy a világ felfigyelt volna sorsukra. Az ENSZ főtitkára pártatlan nemzetközi vizsgálatot is követelt annak eldöntésére, ki felelt annak idején a sok ártatlan civil haláláért, hangsúlyozva, hogy bizony ide vezet az erőszak spirálja.

Elnézést kérek, valamit összekeverhettem, nem teljesen ez történt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt heti gázai összecsapások 60 halálos áldozatáról emlékezett meg, az Emberi Jogi Tanácshoz hasonlóan független vizsgálatot követelve az ügyben, egyben meg is előlegezve azt, kié a felelősség a palesztinok haláláért: a „megszálló” Izraelé és természetesen az Egyesült Államoké, amely nagykövetsége Jeruzsálembe helyezésével „kiprovokálta” a palesztin megmozdulásokat. Ám ahogy a „kitörés napjának” áldozatairól is pontosan tudni, hogy német és magyar katonák, illetve nyilasok voltak, akiket az SS küldött a vágóhídra, úgy a 60 palesztin „civil” többségéről is tudni lehet, hogy a Hamasz és az Iszlám Dzsihád katonái voltak, akiket parancsnokaik vezényel­tek a gázai határkerítéshez. Tudni pedig onnan lehet mindezt, hogy maguk a szervezetek ismerték be.

Az ENSZ-t, az Európai Uniót, az Izraellel szemben mindig ellenséges Amnesty Internationalt és Human Rights Watchot, valamint a nyugati „haladó” értelmiséget azonban teljesen hidegen hagyja, mi is történt valójában május 14-én a gázai–izraeli határszakaszon – és nemcsak aznap, hanem már jóval előtte is. Ezek az egyének és szervezetek nem a valóság megismerésében, hanem szokott rituáléik, kerek világképük fenntartásában érdekeltek. A rituálé és a világkép része az „erőszak spiráljának” elítélése (tehát a valódi felelősségek elkenése, relativizálása) éppúgy, mint a szokott tettes–áldozat viszony megerősítése és celebrálása (az „elnyomott” palesztinok itt természetesen csak áldozatok lehetnek), valamint az „aránytalan válaszcsapások” felemlegetése, mintha nem tudnák pontosan, hogy az izraeli hadsereg (IDF) szó szerint mindent megtesz azért, hogy minimalizálja a civil áldozatok számát.

Ezt a rituálét celebrálta különösen szórakoztató módon az ENSZ nevezett emberi jogi szervezetének elnöke, Zeid Raad al-Husszein, akinek valamiért sosem halljuk a hangját, ha palesztin terroristák vagy arab államok követnek el súlyos jogsértéseket; aki egészen komolyan kijelentette, hogy a halálesetek szerinte „szándékos gyilkosságok”, amelyek „egy megszálló hatalom jogsértő fegyverhasználatának” következményei. Elnök úr figyelmét sajnos elkerülte, hogy a) véletlenül sem szándékos gyilkosságok történtek, b) Izrael 2005 óta nem „megszálló hatalom” Gázában, inkább onnan irányított célzott rakétatámadások áldozata, c) a tüntetéseket a Hamasz és más hasonszőrű szervezetek irányították hetek óta, a 14-ei véres akciónak tehát nem oka, legfeljebb ürügye az amerikai követség átköltöztetése. Husszein még azt is felrótta Izraelnek, hogy csak egy katonája sérült meg könnyebben, ez is a reakcióik „aránytalanságát” mutatja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!