Kereső toggle

Alakul a börtönválogatott?

Sztárfocisták, akik nem csak a labdát dugják el

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Akár tizenöt év börtön is várhat Cristiano Ronaldóra, a Real Madrid portugál gólgyárosára, ha bűnösnek találják legutóbbi adóelkerülési ügyében.

 

A spanyol ügyészség szerint Ronaldo, az ötszörös aranylabdás csaknem 15 millió eurónyi adóval tartozik. A hatóság célkeresztjébe több futballista is bekerült az utóbbi időben.

Sorra derül ki jelenleg is aktív és korábbi világklasszisokról, hogy a kelleténél kevesebb adót fizettek be a spanyol államkasszába. Lassan egy világválogatottat is össze lehetne állítani a hasonló adóügyekkel bajba került futballistákból. Az elmúlt hónapokban Neymar, Xabi Alonso, Ángel di María, Luka Modrić vagy éppen Lionel Messi neve is előkerült már. És hogy ne maradjanak edző nélkül: nemrég José Mourinhót, a Manchester United jelenlegi edzőjét is megtalálták hasonló vádakkal.

A börtönválogatott esélyét gyengíti, hogy az említettek többsége már befizette a tartozásait, és jogerősen csak Lionel Messire róttak ki börtönbüntetés, de hála a spanyol törvényeknek – mivel két évet el nem érő büntetési tételről volt szó – ez automatikusan felfüggesztésre került.

A botrányok kirobbantásában kulcsszerep jutott a Football Leaks néven futó honlapnak, amelyet sokan nemes egyszerűséggel a WikiLeakshez hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy itt az (európai) labdarúgás titkos szerződéseit tették elérhetővé bárki számára. A szivárogtatást 2015 szeptemberében kezdték, így derült fény többek között Neymar kivásárlási árára, Gareth Bale pontos átigazolási díjára, de nagyon sok még aktív játékos élő szerződése is elérhető a honlapon. 2016 decemberétől a német Der Spiegellel és más orgánumokkal összefogva elkezdték az adóelkerülő focisták dokumentumait is elérhetővé tenni: hozzávetőlegesen 18,6 millió dokumentumot, köztük szerződéseket, e-maileket, különféle táblázatokat. Ennek végül Arturo Zamarriego spanyol bíró bírósági rendelete vetett véget, aki egyelőre eltiltotta a Football Leakset a további szivárogtatástól. 

Xabi Alonso

A kényes információk nyilvánosságra kerülése önmagában még nem magyarázná a spanyol hatóságok  megkülönböztetett figyelmét. Ennek hátterében az OECD 2014-ben meghirdetett nagyszabású adóelkerülési hadjárata áll. A 15 területre koncentráló akciótervet a nemzetközi adótervezés/adóelkerülés és nyereség kimenekítés megakadályozására találták ki. Ez a törekvés a közeljövőben valószínűleg egyre erősebb lesz a tagállamokban, ennek kíván Spanyolország elébe menni, és igyekszik az OECD összes ajánlását beépíteni az adószabályozásba. Nem meglepő, hogy ahol lehet, ott meg is tesz mindent annak érdekében, hogy az adóbevallásokból „kifelejtett” tételeket is behajtsa, amelyekre a Football Leaksnek hála már jóval egyszerűbb fényt deríteni.

Cristiano Ronaldótól például bő 4 és fél milliárd forintnak megfelelő 14,7 millió eurót várnak: egy általa tulajdonolt Brit Virgin-szigeteki bejegyzésű Tollin Investment nevű fedőcégen keresztül ennyit sikerült megspórolnia 2011 és 2014 között. A cégnek valóságos gazdasági tevékenysége nem volt, csupán a labdarúgó arculati jogait adta el egy ír telephelyű cégnek, ahol az érdemi munka folyt. Az így befolyt összegeket pedig nyereségként írták le, hogy alacsonyabb adózás alá essen a tevékenység. De nem csak ő kezelte  ilyen kreatívan az adóügyeit a Real Madridnál. Csapattársa, Luka Modrić hasonló indíttatástól vezéreltetve Luxemburgban alapított céget feleségével, és ide irányította a reklámszerződéseiből befolyó bevételeit. Ezzel a manőverrel sikerült a 30 százalékos adókulcsot lefaragnia egyszázalékosra. 

Ronaldo a többi megvádolt labdarúgóhoz hasonlóan azzal védekezik, hogy fogalma sincs, mi történik az általa megkeresett pénzzel, mert ezeket az ügyeket a tanácsadói kezelik. A portugál klasszis volt 2017 legtöbbet kereső sportolója 93 millió dollárral (ebből a fizetése – opciókkal együtt – 58 millió dollár, a reklámbevételekből befolyó jövedelme pedig 35 millió dollár volt). Megkérdezett spanyol adószakértőnk szerint most is a legvalószínűbb forgatókönyv fog bekövetkezni: Ronaldo be fogja fizetni az adótartozásait, és nem kerül börtönbe. A helyzet annyiban tér csak el Messi ügyétől, hogy ha bűnösnek találják, akkor a büntetése meghaladja a két évet, ami azt jelentené, hogy valamennyit le kellene töltenie belőle. De jelenleg ez is nagyon esélytelennek tűnik, tekintve, hogy ha befizeti az elmaradását, a kamatokat és a büntetéseket, esetleg még bűnösnek is vallja magát – ez lenne az első kihágása -, akkor könnyedén két év alá csúszhatna a büntetés, így megúszhatná felfüggesztettel.

 

 

A Beckham-törvény a múlté

Nagyon változott a világ hiszen 2003-ban David Beckham érkezésekor még igazi paradicsomnak számított spanyolhon, az akkor Beckham-törvényként elnevezett szabályozás ugyanis lehetővé tette, hogy az évi 60000 eurónál többet kereső külföldieknek 43% helyett csak 24%-kal kelljen adózniuk. A törvényt aztán 2010-ben módosították, és azóta egységesen 52%-os adókulcs alá esnek a legmagasabb jövedelmek.

Olvasson tovább: