hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túlreagálások
A lengyel „holokauszt- törvény” és a reakciók

2018. 03. 16.
Jelen sorok íróját akár három év börtönre is ítélheti egy lengyel bíróság, mert a nyilvánosság előtt beszélt, írt arról (és továbbra is így fog tenni), hogy a holokauszt során lengyelek meggyilkoltak, feladtak vagy éppen kiraboltak zsidókat. Pedig ez tény.

 

Talán enyhíthet az ítéleten, hogy ugyanakkor arról is beszélt, írt a szerző (és továbbra is így fog tenni), hogy a lengyelek között található a legtöbb olyan ember, aki a holokauszt során zsidókat mentett. Mert ez is tény. A lengyel állam hozott egy olyan törvényt, amely egyfelől jogos, másfelől zavaros. Hasonló a nemzetközi közvélemény reagálása is.

A törvény maga háttérbe is került a mára már általánossá vált vitában. Pedig az egyik része teljesen jogos igényt fogalmazott meg a lengyelek részéről. Ez pedig az, hogy elutasítják azt a téves megfogalmazást, hogy „a lengyel haláltáborok” voltak a holokauszt helyszínei. Ezt a megfogalmazást az elmúlt 73 évben számtalanszor lehetett hallani közéleti szereplők, újság­írók és tanárok, sőt történészek szájából is. Nyilvánvalóan a lengyelekre ez rendkívül sértően hatott, hiszen abban az időben a lengyel nép semmiféle önállósággal nem rendelkezett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!