Kereső toggle

Ami leginkább szem előtt van

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szemünk és fogaink ápolása és egészségének megőrzése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más szervünké. Ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat és a körültekintő higiénia.

A szakemberek szerint tanácsos kétévente megjelenni szemvizsgálaton, de az életkortól és az adott panaszoktól függően ezt gyakrabban is megtehetjük. Ilyenkor nemcsak az derülhet ki, hogy szükségünk van-e szemüvegre, hanem különféle – potenciálisan komoly – szem- és egyéb betegségeket is időben diagnosztizálni lehet. A szemfenéki érrajzolat alapján például következtetni lehet a szervezet érrendszerének állapotára, de a magas vérnyomás is először itt érhető tetten.

Ha látásunk romlását észleljük, mielőbb keressünk fel egy szakembert. Fontos észben tartani, mióta tapasztaljuk a változásokat, vagy mióta állnak fenn a panaszok, változott-e a látásélesség, ha igen, mennyi idő alatt – hirtelen vagy lassan, fokozatosan.

A vizsgálaton számítógéppel ellenőrzik a látásélességet, az esetleges dioptriás változásokat, illetve speciális eszközökkel (például ophthalmoszkóppal) megnézik a látószerv belső szerkezetét. Fontos a szemfenék erezetének és a retina állapotának a felmérése, illetve annak kiderítése, hogy van-e bármilyen jele szürke- vagy zöldhályognak. Szükség esetén a szemnyomást vagy a könnytermelést is ellenőrzik.

Különösen fontos ez 40 év felett, illetve ha valaki olyan betegséggel küzd, mint a diabétesz, amely hosszú távon károsíthatja a szemet, illetve ha a közvetlen családban volt már példa zöldhályogra. Ilyen esetekben a szemorvos vagy az optometrista tanácsot tud nyújtani arra vonatkozóan, milyen gyakran és milyen jellegű vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

Mi van a mosoly mögött?

A fogak és a fogíny rendszeres ellenőriztetése szintén rendkívül fontos. Egészségük megőrzése érdekében nemcsak külső ápolásra van szükség, hanem a megfelelő tápanyagbevitelről is gondoskodni kell. Ehhez lényeges a megfelelő kalciumfogyasztás (az egyik leggyorsabban felszívódó formája a kalcium-citrát) és a párhuzamos magnéziumbevitel. A csontozat egészségéhez a kalcium-anyagcserét elő kell segíteni például D-vitaminnal, K2-vitaminnal és A-vitaminnal, amelyek együttesen aktiválják a kalcium csontokba való beépüléséért felelős úgynevezett GLA-fehérjéket. Ezenkívül megakadályozzák a felesleges kalciumnak az artériákban való lerakódását is.

Ha valakinek műfogsora van, fektessen nagy hangsúlyt a szájhigiéniára. Tanácsos minden étkezés után megtisztítani a protézist! Az ételmaradékok beszorulhatnak a műfogsor alá, illetve a tartóelemek közti résekbe, ahol aztán elszaporodhatnak a gombák, baktériumok. Ezek idővel csúnya, gyulladásos folyamatokat válthatnak ki a szervezetben. A műfogsor tisztítható fogkrémmel is, ilyenkor ugyanazt a mozgást kell alkalmazni, mint az eredeti fogaknál. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: