hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A legsötétebb óra
Churchill magányos háborúja

2018. 03. 01.
Gary Oldman élete alakítását nyújtja A legsötétebb óra című moziban a legendás angol miniszterelnök szerepében. Kérdés, hogy a film képes-e arra, hogy megértesse a nézővel: Európa tényleg majdnem elbukott egy eszme miatt, ami lábbal tiporta az öreg kontinens gyökereit jelentő zsidó–keresztény civilizációt.

Sokan ma is hasonlótól tartanak, hiszen nem csak a nácizmus képes leuralni, majd fizikailag is bekebelezni földrészünket. A párhuzam igencsak vélelmezhető, és ma már nem is kell hozzá „klasszikus” háború. Az életrajzi filmeknek (Lincoln, A bukás stb.) többnyire van átvitt értelme is – meglehet ezt már a néző „érzi bele”. Amúgy ez többnyire az igényesebb alkotások sorsa, az értelmezés jogát pedig nem lehet elvitatni a műélvezőtől…

Sejtjük persze, hogy egy „Anglia arcai”-hoz sorolható jelentős brand, vagyis maga Churchill személyiségének bemutatása volt a film igazi célja, mégpedig élete nehéz napjaiban, kormányfősége kezdetén. Az életrajzi filmekben manapság az a trend, hogy az egész életút epizódokban történő „kilistázása” helyett inkább az adott nagyság egyetlen, rövidebb életszakaszát ragadják meg, és fejtik ki bővebben.

A Büszkeség és balítélet, majd az Anna Karenina nem is rossz feldolgozásait jegyző Joe Wright filmjében a parlamenti és kormányon belüli csatározásoké a főszerep. Emellett a kicsit bogaras öregúr (kinevezésekor 66 éves) különféle manírjainak bemutatása is nagy hangsúlyt kap, nem olcsó, de azért közönségbarát módon. Értve ez alatt például a fürdőkádból kikiabálva levelet diktáló, a komfortos mellékhelyiségből Roosevelt elnöknek telefonáló államférfi mosolyra fakasztó jeleneteit. Máskor viszont kiállhatatlan, zsémbes öregúrrá válik az elképesztően jól „kimaszkolt” Gary Oldman. Nem könnyű történelmi alak arcát hitelesíteni, de ez a szereparc fényévekkel megelőzi Sztálin szobormerev álarc-arcát, amit annakidején Robert Duvallra applikáltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!