Kereső toggle

A kegyvesztett

Woody Allen és a #metoo

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Öt évtizedet átívelő karrierje során a mozivilág ikonikus alakjává vált, Botrányos életvitele és zaklatási ügyének ismételt előkerülése azonban végleg nem kívánatos személlyé teheti a filmgyártás fellegvárában Woody Allent.

A világhírű rendezőt nem szükséges bemutatni senkinek. A ’60-as és ’80-as évek közötti hollywoodi újhullám egyik legtöbbre tartott producere négy Oscar-díjjal, tíz BAFTA-val és két Golden Globe-bal büszkélkedhet.

A 2014-es Golden Globe-gálán Allen életművét ismerték el a Cecil B. DeMille-díjjal. A kis szobrot a filmvilág olyan szereplőinek adják, akik a Hollywood Foreign Press Association (Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete) szerint ,,rendkívüli módon hozzájárultak a szórakoztatóipar világához”. Amíg a vörös szőnyeg elitje Woody Allent ünnepelte a Beverly Hilton Hotelben (távollétében korábbi partnere, Diane Keaton vette át a díjat), a közösségi médiában nagy visszhangot váltott ki a díjazott személye. Két héttel a gála után egy nyílt levél jelent meg a The New York Times hasábjain, amelyet Dylan Farrow, Woody Allen fogadott lánya írt. A cikkben Farrow egy akkor huszonkét éve történt esetet tárt a nyilvánosság elé, miszerint mostohaapja házuk padlásán bántalmazta, mikor Dylan még csak hétéves volt.

A történet szerint Allen 1992 nyarán bántalmazta lányát. Az eset önmagában véve is súlyosnak tekinthető, azonban további bizarr elemként adódik hozzá a tény, hogy ebben az időszakban ért véget Mia Farrow színésznő és Allen tizenkét éves kapcsolata, mert kiderült, a rendezőnek szexuális kapcsolata volt Farrow egy másik nevelt lányával, Soon-Yi Previnnel. Mia Farrownak összesen tizenegy gyereke volt, négy vér szerinti és hét fogadott. Mia Farrow két évig Frank Sinatra, majd utána kilenc évig André Previn német komponista felsége volt, a vele kötött házassága alatt fogadták örökbe a dél-koreai Soon-Yit. Mint utólag kiderült, a kislány tizenkét éves lehetett, amikor megtetszett Allennek – a hollywoodi sztár ezek után még körülbelül tíz évig élt együtt Mia Farrow-val.

Az eset idején nem indult nyomozás Woody Allen ellen, a rendőrség szerint ugyanis nem volt rá egyértelmű bizonyíték, hogy a rendező tényleg bántalmazta volna a lányát. A Yale Egyetem gyermekbántalmazásokkal foglalkozó klinikája egy hónapig tartó vizsgálat után szintén azt a következtetést vonta le, hogy Dylan Farrow-t nem zaklatták. Két bébiszitter azonban ennek ellentmondó körülményekről számolt be. Bár semelyikük sem volt szemtanúja a zaklatásnak, egyikük szerint Dylan hollétéről senki nem tudott semmit egy húszperces időszakban, míg a másik az ,,eltűnés” után alsónemű nélkül találta meg a kislányt. Egy ügyész szerint megfelelő mennyiségű bizonyíték állt rendelkezésre a vád felállításához, azonban ő ezt mégsem tette meg, arra hivatkozva, hogy nem szeretné még nehezebb helyzetbe hozni a hétéves kislányt. Így nem indult eljárás Woody Allennel szemben. 

Mia és Dylan Farrow 2016 áprilisában

A tavaly kirobbant Weinstein-botrányba több hollywoodi nagyágyú is belebukott, azonban úgy tűnt, Woody Allen kétes ügye már nem kerül terítékre. A történetnek azonban van egy, a médiában kevésbé emlegetett, azonban annál érdekesebb szereplője.

A The New York Times indította el a zaklatási ügyek lavináját, elsőként közölve a Harvey Weinstein elleni vádakat, majd néhány napra rá a The New Yorker nevű híroldal közölt egy hosszas cikket, melyben megszólaltak a rendező által zaklatott színésznők.

Az interjúkat készítő riporter, Ronan Farrow, Mia Farrow és Woody Allen egyetlen közös gyermeke (bár a színésznő 2013-ban egy Vanity Fairnek adott interjújában elejtette, meglehet, hogy Ronan nem is Woody Allen, hanem Frank Sinatra fia, akivel még válásuk után is volt kapcsolata). 

Ronan Farrow 1987-ben született New Yorkban. A fiú géniusz volta már korán megmutatkozott, tizenegy évesen a Bard College nevű elit főiskola hallgatója volt, tizenhat évesen pedig felvételt nyert a Yale Egyetemre. Tényfeltáró újságíróként, jogászként, kormányzati tanácsadóként tevékenykedett, 2011-ben az Obama-kormányzat idején Hillary Clinton ifjúságért felelős különleges tanácsadója lett. Egy évet töltött ebben a pozícióban, majd újságíróként dolgozott olyan lapok számára, mint a The Guardian, a The Wall Street Journal vagy a Los Angeles Times. 2016-ban kezdte el felkutatni azokat a színésznőket, akik szexuális zaklatással vádolták meg Weinsteint, csaknem egy évig készített velük interjúkat, melyeket végül a The New Yorkerben publikált. Ebben az időben Ronan még az NBC-nél dolgozott, a csatorna azonban nem volt hajlandó a történet sugárzására, mondván, hogy az anyag nincs eléggé kidolgozva, nem elég alapos a kutatás.

Ronan a Weinstein-ügy előtt egy évvel a Hollywood Reporterben vendégszerzőként publikált egy cikket, melyben azt írja, különböző hírcsatornáknál, újságoknál dolgozva ő is számtalanszor megkapta a Woody Allen sajtósai által megírt védekező szövegeket, melyeket a rendező PR-csapata ,,kész sztoriként” küldött el újságoknak. A további címzettek között gyakran szerepeltek a hollywoodi elitbe tartozó személyek, akik – újságírói berkekben köztudottan – jó kapcsolatot ápoltak a sztoriért felelős újságíróval. Egy olyan személlyel szembefordulni, mint Woody Allen, azt eredményezte volna, hogy az oknyomozást folytató riporter elveszíti bennfentes kapcsolatait. Így, Ronan Farrow tapasztalata alapján, az újságírók és a színészek lehetőség szerint összezártak, ha nagy hírű emberek esetében ilyen súlyos vádak kerültek terítékre. 

Ronan Farrow

A jelenlegi zaklatási botrányokra való reakcióként elindult #MeToo (Én is) és a Time’s Up (Lejárt az idő) kampányok során már Woody Allen sem kerülhette el, hogy ismételten előkerüljenek ’90-es évekbeli ügyei. Tavaly októberben visszafelé sült el az a megjegyzése, miszerint Harvey Weinstein egy ,,szomorú, beteg ember”, valamint hogy „óvatosan kell bánni a meggyanúsításokkal, nehogy boszorkányüldözéssé fajuljanak a dolgok”. Két hónappal ezen kijelentése után megjelent Allen legújabb filmje, Az óriáskerék szintén sok embert meglepett. A történet egy vidámparki gépkezelőről és a családjában folyó zavaros ügyekről szól, melyben többek között a főszereplő szemet vet a mostohalányára. A kritikusok langyosnak értékelték a filmet.

Tavaly decemberben Dylan Farrow egy véleménycikkben kérdőre vonta a sajtót, amiért nem hajlandó kideríteni az igazságot egykori nevelőapjáról. A cikkben a szerző megemlíti, sajnálja, hogy mostohaapja beszervezte mostohatestvérét, Moses Farrow-t, hogy ellene valljon. Moses, Mia Farrow örökbefogadott fiúgyermeke, aki jelenleg házasságterapeutaként dolgozik, visszahúzódó polgári életet él. Tavaly interjút adott egy Woody Allenről szóló önéletrajzi könyvhöz, amelyben a Farrow család narratívájával szöges ellentétben álló történetet vázol fel Allenről. Moses szerint anyja, Mia erőszakos anya volt, aki megfélemlítette a gyermekeit, és mindenféle különösebb indok nélkül verte őket. A férfi állítása szerint 1992 nyarán látta, amint anyja betanítja Dylant, hogyan hazudjon apjáról és a zaklatásról. Moses állítása szerint anyja manipulatív természetét használva ,,kimosta Dylan agyát”, ezért állítja most, hogy Allen bántalmazta. Dylan szerint ugyanakkor apja szervezte be Mosest, hogy egyfajta bástyaként védje.

A színészvilág egyelőre megosztott az ügyet illetően. Bár Woody Allent már huszonöt éve árnyékként követi a zaklatás gyanúja, eddig senki sem emelte fel a szavát ellene. Most, a botrány eszkalálódása nyomán egyre több színész próbálja utólag kimagyarázni magát. Joaquin Phoenix Woody Allen 2015-ben megjelent, Abszurd alak című filmjében játszott. Bár a forgatás idején került fel az internetre Dylan Farrow nyílt levele, Phoenix azt állította, nem tudott a cikkről a forgatás ideje alatt. Greta Gerwing bár elítélte Weinsteint, amikor Woody Allennel közös munkájukról kérdezték, már nem volt ilyen kategorikus, nem volt hajlandó elítélni Allent. Később megváltoztatta álláspontját, és bocsánatot kért Dylantől, amiért nem állt ki mellette egyértelműen. Kate Winslet és Blake Lively sem voltak túl egyértelműek Allennel kapcsolatban, szerintük nincs elég információjuk ahhoz, hogy bármit is mondjanak. Colin Firth ugyanakkor kategorikusan kijelentette, soha többet nem hajlandó együtt dolgozni Woody Alennel. (Firth a Káprázatos holdvilág című filmben szerepelt 2014-ben.) Timothée Chalamet, aki Allen legújabb filmjében szerepel, pedig bejelentette: a filmből származó minden bevételét három, nőkkel szembeni erőszak ellen küzdő szervezetnek adományozza (ebből az egyik a New York-i LGBT Központ).

Olvasson tovább: