Kereső toggle

A #Metoo mozgalom és az „ostromlás szabadsága”

Kibeszélő-show

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tavaly október óta tart a szexuális zaklatásokkal kapcsolatos botránysorozat, ami nemcsak az elitet, hanem az egész társadalmat átszövi. Úgy tűnik, hosszú út lesz, mire eljutunk a médiaszenzációktól a határokat tiszteletben tartó személyközi viszonyokig.  

Tavaly ősszel robbant a bomba Hollywoodban Harvey Weinstein producer visszaélései miatt (lásd bővebben: Ragadozók klubja. Hetek, 2017. október 20.), majd az eset nyomán világszerte elindult a közösségi médiában a MeToo mozgalom, amelyben sorra szólaltak meg a kisebb és nagyobb rendű szexuális zaklatások áldozatai, elsősorban a film- és művészvilág szennyese került terítékre.

Az internet ma már nemcsak a hírességek viselt dolgaitól visszhangzik, hanem számtalan hétköznapi elkövetőétől is, akik adott esetben főnökként, munkaadóként, kollégaként, tanárként, diáktársként vagy családtagként tanúsítottak zaklató magatartást – bár olykor az is elegendő, ha valaki 20 kilóval több a másiknál.  A hatalmi viszonyhoz köthető jelenség átszövi a társadalmak minden szintjét, s úgy tűnik, most a kibeszélés időszaka van világszerte.

A reflexiók is figyelemre méltók. A svédek például idén júliustól vezetnek be egy olyan, egyhangúlag elfogadott törvényt, ami alapján nemi erőszak miatt beperelhető lesz az, aki nem kért partnerétől egyértelmű szóbeli vagy írásbeli beleegyező nyilatkozatot a szexuális kapcsolat előtt. A jogszabály az alkalmi és a tartós, akár házastársi kapcsolatban élőkre is vonatkozik majd, és azzal a céllal hozták, hogy a bizonyítás terhe ezentúl ne a nemi erőszak vagy zaklatás áldozatait terhelje. A MeToo kampány során felmerülő, nemegyszer évtizedes történetek rengeteg férfi elbocsátását idézték elő, és maga a törvénymódosítás is a svéd férfiakat veszi célba, így az a része is, amely ezentúl külföldön is megtiltja prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét, és növeli a kliensekre kiszabott büntetést. „A társadalom az áldozatok oldalán áll” – jelentette ki a törvényről a svéd kormányfő.

Máshogy kezelik a témát Franciaországban, ahol a két színésznőóriás, először Catherine Deneuve, majd Brigitte Bardot fejtette ki ellenvéleményét a zaklatási botrányokkal és a színészvilág tiltakozásával kapcsolatban, részben a férfiak védelmében. Bardot egyenesen arról beszélt, hogy sok színésznő flörtöl a karrierje érdekében, amit csak utólag állít be kényszerként. Bardot-t állítása szerint nem zaklatták – igaz, ő a szexuális tartalmú beszólásokat is bókoknak nevezi.

Ezt megelőzően Catherine Deneuve száz ismert nőtársával egyetemben nyílt levelet tett közzé a Le Monde napilapban, amelyben kifejtették, hogy meg kell hagyni a férfiaknak az „ostromlás szabadságát”. Kiemelték, hogy a nemi erőszak bűncselekmény, de a kitartó és ügyetlen flörtölés nem az, és a nők kerülgetése sem macsó agresszió.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: