Kereső toggle

A legszegényebbek szenvedik meg a tűzifadrágulást

Csak sír a fa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Durván elszálltak a tűzifaárak, ami leginkább a kistelepüléseken élőknek probléma, ahol a családok jelentős része fával fűt.

A drágulás a kormány feketekereskedelem elleni küzdelmének mellékhatása – viszont szociális tűzifából sincs elég. Az egyik békéscsabai tüzéptelepen járunk, itt éppen hatalmas rönkfákat pakolnak egy kamionról. Tehát van fa, ami nagy szó, mert más telepen csak a rendelést veszik fel, és ígérik, visszaszólnak, ha megjön a szállítmány. „Akác és tölgy is van, de nem száraz, annyira friss, hogy tegnap még a rigó fütyült rajta” – mondja a tulajdonos. A telefonja folyamatosan cseng, mindenki keresi a fát, és hamar elkel a szállítmány, még így nyersen is.

A tüzépeken mázsára lehet vásárolni, a súlyért fizetnek, nem pedig a térfogatért, ahogyan az erdészeteknél. A tulajdonos szabadkozik, nem nyerészkedne a súlyon, de csak nyersfához jut hozzá, sőt ahhoz is csak komoly kapcsolatok révén, az ország másik végéből. Az akác kuglizva 4200 forint per mázsa, míg hasítva már 4650-re jön ki. A tölgy és a vegyes hasított áru kicsit olcsóbb, 4100 forint mázsánkénti áron kapható. A tüzép tulajdonosa szerint azután szálltak el az árak, hogy a kormány belekezdett az ágazat kifehérítésébe. Az adminisztrációs terhek növekedése és az import hiánya pedig csökkentette a kínálatot, a piac beszűkült, az árak elszabadultak.

Az eddig nagy tűzifaexportőrnek számító Romániában egy nemrég megalkotott törvényjavaslat három évre betiltaná a tűzifa kivitelét. A törvényjavaslat benyújtói a román tűzifaválsággal indokolják a döntésüket. „Az erdélyi tüzelőválság már három éve folyamatos: csak nehezen és drágán lehet tűzifához jutni a székelyföldi és erdélyi településeken a megnövekedett kereslet, valamint az illegális kereskedelem visszaszorítása óta” – magyarázza Lakatos Péter importőr a Heteknek. A tavalyi idényhez hasonlóan a kereslet növekedése – főleg a nagy fafeldolgozók jelenléte –, valamint az illegális kereskedés visszaszorítása miatt egyre nehezebben lehet beszerezni a tűzifát.

A szakemberek szerint egyáltalán nem meglepő az sem, hogy az árnövekedési tendencia tovább folytatódik: az idei fűtési idényben is drágábban lehet hozzájutni a tüzelőanyaghoz, mint az előző téli szezonban. Idén már 270 lej (19000 forint) körül van a száraz bükkfa métere, ami a két évvel ezelőtti árnak lassan a kétszerese. Ráadásul a kitermelők, az erdőtulajdonosok csak a gyenge minőségű fát kínálják a lakosságnak, a jó minőséget eladják a Romániába települt feldolgozóknak és a külföldi felvásárlóknak, ipari célra. A román kormányzat úgy véli, hogy a rönkfa exportjának szabályozásával mindenképpen enyhülne a tűzifagond, amennyiben három évig felfüggesztenék a legtöbb fajta minimum 20 centiméter átmérőjű és maximum 4 méter hosszú tűzifa exportját. A beterjesztő nemzeti liberális frakció szerint előre lehet vetíteni, hogy az idei tűzifamennyiség nem fogja fedezni annak a 3,6 millió háztartásnak a szükségletét, ahol fával fűtenek Romániában.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: