hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nehezen jönnek le róla
Kiújuló kokainharcok Kolumbiában

2017. 12. 21.
Bár a kolumbiai kormány évek óta küzd a kokaintermesztés ellen, még szinten tartani sem sikerült az „ágazatot”: 2016-ban 860 tonna kokaint termeltek az országban, ami 150 tonnával több, mint az azt megelőző évben. A fokozódó klánharcok pedig újabb belső háború kitörésével fenyegetnek.

 

Csaknem egy évvel ezelőtt történelmi pillanatnak lehetett tanúja a világ: a kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos, valamint a FARC (Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői) vezetője, Rodrigo Londono, ismertebb nevén Timochenko, aláírták azt a békeegyezményt, amely véget vetett a kolumbiai kormány és a gerillacsoport közti öt évtizedes háborúskodásnak. A FARC jelentős szereplője volt a kolumbiai kokainpiacnak, ezértis volt óriási jelentőségű az egyezmény, amelynek egyik fontos eleme volt a szervezet azon ígérete, hogy felhagy a kokacserje termesztésével, illetve a termesztés támogatásával. Sőt, az egykori gerillacsoport részt vesz a kormány ,,helyettesítő” programjában, amelynek keretében a kokatermesztők pénzbeli és technikai támogatást kapnak, ha felhagynak a kokain alapanyagának előállításával. Jelenleg a kolumbiai vezetés fő céljai közé tartozik, hogy száz­ezer hektárnyi kokaültetvényt számoljanak fel. Ennek felét teljesen kiirtanák, mindenféle kárpótlás nélkül, a másik ötven­ezer hektár kigyomlálásáért cserébe kapnák a farmerek a támogatást. Január óta 55 ezer család jelentkezett a programba, így sokan több mint 10 ezer dolláros segítségben részesülhettek, egy feltétellel: a teljes közösségnek fel kell hagynia a kokacserjék ültetésével. 

Hiába rendeznek azonban országszerte workshopokat, hogy a farmerekkel megismertessék a szubvencióban rejlő lehetőségeket, a fogadtatás vegyes, ugyanis egyetlen más növény termesztése sem hoz akkora hasznot, mint a kokacserjéé. A farmerek ugyan nem maguk állítják elő a kokaint, ők csak az ahhoz szükséges pasztát készítik el – amelyhez nem kell más, csak a megfelelő mennyiségű kokalevél, benzin, cement és még néhány hozzávaló –, de így is kilogrammonként 900 dollár bevétellel kalkulálhatnak. Kolumbia kis közösségeiben a kokamassza egyfajta valutaként is szolgál: nem feltétlenül a drogkészítőnek adják el, hanem a helyi boltokban fizetnek vele, hogy hozzájussanak az alapvető élelmiszerekhez és más termékekhez. A termesztők számára tehát sokszor visszalépést jelent, ha felhagynak a kokacserje termesztésével. Ráadásul az állami támogatás rendszerének sajátossága miatt sokan ahelyett, hogy felhagynának a kokatermeléssel, még több hektáron folytatják – azzal számolva, hogy így több támogatást kaphatnak majd a későbbiekben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!