Kereső toggle

Fogápolásra fel!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a fogkőnek és az ínygyulladásnak egészség- és fogkárosító hatása is lehet.

 

Többek között szívbetegséget, gócbetegségeket (hajhullást, bőrgyulladásokat, szembetegségeket stb.) és akár koraszülést is előidézhet. Pedig rendszeres és alapos tisztítással a fogbetegségek nagy része megelőzhető lenne.

A helyes fogmosás rendszeres, megfelelő ideig tart, és helyes technikával történik. A legideálisabb minden étkezés után fogat mosni. Azonban erre legtöbbünknek nincs lehetősége, így marad a fogorvosok által ajánlott reggeli és esti fogápolás. A lefekvés előtti fogtisztítást soha ne hagyjuk ki, ugyanis a nyáltermelés csökken éjszaka, így a szájüregben a nyál védő, tisztító hatása lecsökken, és nő a lepedékképződés.

Az ideális eredmény eléréséhez minimum 3–5 percig szükséges a fogakat súrolni a fogkefével. Sokan 1–2 percig használják a fogkeféjüket, ami kevés. Emiatt célszerű mérni ennek időtartamát, akár egy fürdőszobába helyezett órával, homokórával. Gyakori probléma a helytelen fogmosási technika is. Optimális esetben a fogak külső, belső, oldalsó és felső felszíne is megtisztításra kerül, körkörös mozdulatokkal. Szakemberek szerint kerülendő az erőteljes, vízszintes irányú fogmosás, mert a fogak felületén vízszintes csíkok jelenhetnek meg, melyekben a lepedékek könnyedén megtelepedhetnek.

A tökéletes fogtisztításhoz hozzátartozik a fogselyem és szájvíz használata is, hiszen fogkefével csak a külső, belső és rágófelszíneket lehet megtisztítani. A fogak közötti apró rések tisztításához egy kb. 40–50 cm hosszú fogselymet kell alkalmazni, lehetőleg fogmosás előtt. Ezt a jobb és bal kezünk mutató- vagy középső ujjára tekerjük fel, úgy, hogy nagyjából 5–10 cm fogselyem maradjon kifeszítve a két kezünk között. Ezt óvatosan vezessük a tisztítandó két fog közé, és fűrészelő mozdulatokkal húzogassuk előre-hátra a fogak tövétől koronájukig, ügyelve a fogínyre, hogy azt ne sértsük meg! A műveletet fogközönként 2–3 alkalommal kell megismételni.

Nem javasolt egy fogselyemmel végigtisztítani az összes fogat, mert a lepedék ilyenkor a következő fogközbe kerül, emiatt minden fogközbe új, tiszta selymet kell alkalmazni. Az ideális fogselyem nem cérnavékony, hanem kicsit vastagabb, viaszos, ami könnyebbé teszi a használatot. Anyagát illetően alapvetően kétféle fogselyem létezik: a sok kis nylon szálból felépülő és az egyszálú, hengeres alakú ún. PTFE-verzió. A nylonszálas fogselyem használata azoknak ajánlott, akiknek a fogközei túl szűkek.

A szájvíz használata fogszabályozóval, koronával, implantátummal rendelkezőknek javasolt. Fontos ügyelni a fluoridtartalomra és a hatóanyagokra, valamint az alkoholtartalomra. Ugyanis a túlságosan magas fluoridbevitel káros lehet. A gyengébb típusú szájvizek mindennapi alkalmazásra is bevethetőek. Fluoridtartalmuk is csökkentett, azonban ezek használatát szintén nem szabad túlzásba vinni. Az erősebb szájvizeket sem tanácsos mindennap alkalmazni.

Mindezek mellett célszerű félévente a fogorvosunknál látogatást tenni, hogy elkerülhető legyen egy komolyabb és költségesebb fogászati beavatkozás. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: