hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Derekas fájdalmak hatékony csillapítása

2017. 12. 21.
Korunk egyik leggyakoribb és legfájdal­masabb betegsége a derékfájás, mely a lakosság közel 80 százalékát érinti. 

 

A gyógyszerek segíthetnek az izmok elernyesztésében, a gyulladás és/vagy fájdalom csökkentésében, sőt a teljes megszüntetésében is. A mindennapjainkat megkeserítő tünet és maga a téma örökzöld: bárkinél jelentkezhet hát- vagy derékfájdalom. Ennek megfelelően gyakoriak a gerinc betegségei is, melyek leggyakoribb tünete a derékfájás. A derékfájás és a lumbágó ugyanaz, az ágyéki gerinc környéki fájdalmat jelentik. Gerincoszlopunk legjobban megterhelt szakasza ugyanis az ágyéki gerinc. Így a derékfájás hátterében általában az ágyéki gerinc és a környéki izmok túlterhelése, gyengesége, kóros terhelése áll (például állandó ülő vagy álló munka). Egészségstatisztikai adatok alapján a fejlett országokban a felnőtt lakosságnak közel 90 százaléka szenvedett már élete során krónikus derékfájástól a mozgásszegény életmód következtében.

A derékfájdalom további gyakori okozói a túlnyújtott vagy meghúzódott hátizmok és gerincízületi szalagok, valamint a túlságosan összenyomott porckorongok és a túl kemény, görcsös gerinckörnyéki izmok, melyek nem megfelelő emelés, cipekedés vagy egy hirtelen rossz mozdulat következtében alakulnak ki. De kialakulhatnak fokozatosan is, majd kezelés hiányában tartóssá és visszatérővé válnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!