hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az európai eszme lett Németország államvallása
Berlin uralkodik

2017. 11. 16.
A németek „több Európát” retorikája azt jelenti, hogy Berlin a saját képére akarja formálni Európát – állítja Paul Lever új  könyvében.

Most, hogy Anglia kilép az Európai Unióból, már semmi sem áll annak az útjában, hogy Németország váljon Európa domináns hatalmává. Berlin már nemcsak az EU gazdaságpolitikáját, hanem a külpolitikáját is egyre inkább meghatározza. Azt, hogy az EU hogyan viszonyuljon például Oroszországhoz és Törökországhoz, Berlinben fogják eldönteni. Az Egyesült Államoknak – csakúgy, mint Kínának, Indiának vagy Brazíliának – elsősorban Németországgal és nem a brüsszeli vezetéssel kell majd tárgyalnia.

A közelmúltban Európát sújtó krízishelyzetekben – a görög válság, az ukrán–orosz feszültség, a tömeges bevándorlás – Németország szállította a megoldásokat (jókat és rosszakat). Londonnak is elsősorban Berlinnel kell megküzdenie a Brexit-tárgyalások során – mutat rá Paul Lever, Nagy-Britannia korábbi német nagykövete, Berlin Rules – Europe and the German Way (Berlin uralkodik – Európa és a német irány) című könyvében.

A német aranykor

Berlin hatalma azért is speciális, mert az nem katonai, hanem gazdasági erőn alapszik. Az EU első 40 évében a francia és a német gazdaság nagyon hasonló erőt képviselt. Nyugat- és Kelet-Németország 1990-es egyesülése azonban megváltoztatta az erőviszonyokat. Németországnak 20 millióval megnőtt a lakossága, és egyharmaddal nagyobb lett a területe. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!