Kereső toggle

Talpra állítható-e a Nyugat a terrorral szemben?

Fejben dől el

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem az eszközökben, hanem a fejekben van a hiba – vonják le a hazai és izraeli szakemberek a tanulságot az elmúlt évek drámai tömegmészárlásai után, amelyek megfékezésére szerintük – ha részlegesen is – de izraeli mintára „militarizálni” kéne a nyugati társadalmakat.

Mintha csak az Omaha Beach-en lettek volna – emlékezett meg egy megtört édesapa a fiáról, aki a testével próbálta védeni a feleségét, amikor átment rajta a kaszinóhotel 32. emeletéről érkező golyózápor. Amikor a gondtalan country koncert a kerepelő sorozatok hangjára félbeszakadt, a tömeg kaotikusan áramlott a kijáratok felé a videofelvételek tanúsága alapján. James Melton Facebookon terjedő szavaiban fölidézi, hogy mint a normandiai tengerparton, a legtöbben csak ösztönösen odacövekelték magukat egy fedezékhez, míg mások – köztük a fia – szintén reflexszerűen életeket kezdtek menteni. Ők azonban a kisebbséget alkották, a többség – köztük a biztonsági erők is – csak sodródott az eseményekkel, majd egy óráig sem a fegyverarzenálban, sem fejben nem tudták visszavenni az irányítást Las Vegas főterén.

Nemcsak az amerikai, hanem az európai lakosság és a védelmi erők is rendre tehetetlenül reagáltak a támadások utáni első percekben. Ebbe a kritikus időszakba esik ugyanis a legtöbb halálos áldozat, mivel a támadóknak ekkor van a legtöbb mozgástere a kialakuló káoszban. Erre példa a Bataclan színház elleni merénylet Párizsban 2015 novemberében, amikor a város több pontján folyamatban lévő terrorcselekmények ellenére a rendőrségnek 20 percébe telt, hogy megfelelő támadó erővel lépjen fel a helyszínen. A terroristák háromszor-négyszer nyugodtan újratölthettek anélkül, hogy akár a tömegből, akár a biztonsági szolgálatból bárki rájuk támadt volna. Vegashoz hasonlóan a közönség itt is késve fogta föl, hogy a gépfegyver-kerepelés nem show-elem, hanem konkrét és halálos veszély. Ez a döbbent dermedtség jellemezte Nizzát is egy évvel később, ahol öt percbe telt, mire a hatóságok le tudták lőni a gázoló teherautó sofőrjét, aki addigra megtett közel két kilométert, megölve nyolcvanhat embert. A hatékony reagálást nagymértékben fékezte, hogy csupán automata pisztoly volt a rendőrök kezében, mivel a nagyobb tűzerejű fegyvert a kapitányság nem tartotta szükségesnek alkalmazni az ünnepség védelme érdekében. Ennek a szegényes felfegyverzettségnek esett áldozatul Clarissa Jean-Philippe rendőrnő, akit a Charlie Hebdo elleni terrortámadás utáni hajszában küldtek ki lőfegyver nélkül egy közlekedési baleset ellenőrzésére, ahol aztán kalasnyikovval várták. Szintén a szerkesztőség elleni merényletkor vált a rendőri készületlenség tragikus szimbólumává a biciklin érkező járőr, akit egyedül vezényeltek a folyamatban lévő terrorcselekmény helyszínére.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: