hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kripto aranyláz
Mitől szárnyal a Bitcoin?

2017. 11. 20.
Van önnek egy Bitcoin a zsebében, pontosabban – virtuális valutáról lévén szó – a számláján? Nos, akkor gratulálunk: ön milliomos lett! A Bitcoin árfolyama ugyanis szeptember végén átlépte a 4000 dollárt, vagyis egyetlen egység több mint 1 millió forintot ér. Szép, szép, de mire jó mindez?

Informatikai technológiákban és a pénzügyi világban jártas szakemberként gyakran megkérdeznek ismerősök, rokonok, barátok, hogy mi a véleményem a virtuális pénzekről (cryptocurrency), azokon belül is elsősorban a Bitcoinról. Egyáltalán mi az a Bitcoin? Hogyan működik? Ki találta ki? Érdemes-e bele fektetni a pénzünket?

Miben más egy virtuális pénz, mint az, amit készpénz vagy elektronikus pénz formájában ma használunk?

Egyrészt előrelépés a pénz fejlődésében, de visszalépés is egyben. Előrelépés, mert már nem egy adott ország központi jegybankja szabályozza, nyomtatja, állítja elő a pénzt (vagy az azt helyettesítő eszközt), hanem egy közösség, és ennek a közösségnek lényegében bárki tagja lehet. Ezáltal, ha sokan a tagjai lesznek ennek a közösségnek, akkor akár olyan közösségi világvaluta is lehet egy virtuális pénzből, amelyet országhatároktól függetlenül bárhol elfogadnak. De visszalépés is, mert alapvetően semmilyen értéket nem képvisel, azt az értéket képviseli, amelyet az emberek hajlandók adni érte azért, hogy az áruikkal kereskedjenek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!