hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Daganatok: hosszabb betegutak, kevesebb gyógyszer
Ellátási zavarok

2017. 10. 12.
Az elmúlt hónapokban közel negyedére esett vissza a speciális képalkotó diagnosztikai vizsgálatra beutalt daganatos betegek száma, mert megváltozott a beutalási rendszer. Másrészt az államilag finanszírozott rákgyógyszerek köre is szűkült az új közbeszerzési eljárás miatt. Így a korai felismerés, valamint a korszerű kezelések hozzáférhetősége szempontjából egyaránt romlott a helyzet, miközben Magyarország listavezető a rákos halálozások tekintetében.

Az úgynevezett PET/CT- vizsgálatok nagyon költségesek, és az állami támogatási keret szűk – a NEAK-támogatott vizsgálatok száma évi 30 ezer –, holott a szakemberek szerint jóval több vizsgálatra lenne szükség. Jó ideje várólisták vannak, a betegek gyakran több hónapos késéssel jutnak hozzá a korszerű képalkotó vizsgálathoz, miközben a daganatos megbetegedéseknél létfontosságú, hogy minél korábban felismerjék azokat. A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK, az OEP utódszervezete) nyilvános központi várólistarendszerében van olyan beteg, aki idén júliusban lett regisztrálva PET-vizsgálatra „sürgős” bejegyzéssel, ám a NEAK-támogatása máig nincs elbírálva.

A folyamat nyár közepe óta minden eddiginél inkább lelassult, amióta a korábbi papíralapú beutalás online rendszerben zajlik. Ráadásul a PET/CT-beutalások NEAK-támogatásának elbírálását az eddigi hat- tagú bizottság helyett tizenkét albizottság végzi, méghozzá nem egy, hanem három lépcsőben. Továbbá nem lesz már elég a vizsgálathoz a kezelőorvos javaslata, hanem a beteg teljes dokumentációját fel kell tölteni online felületre. Abban, hogy a támogatás elbírálása körülményesebbé vált, szerepet játszik, hogy igen drága vizsgálatról van szó, amelynek állami támogatása 192 ezer forint, a privát betegek pedig 250 ezret fizetnek érte.

A nehézkessé tett engedélyezés eredményeként az évi 30 ezer közfinanszírozott vizsgálatból idén még tízezer kihasználatlan. Az új, nehezen átlátható és szabályozatlan mechanizmusban egy adminisztratív hiba is elég a támogatás megtagadásához, miközben a kórházak technikai felszereltsége is hiányos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!