Kereső toggle

Daganatok: hosszabb betegutak, kevesebb gyógyszer

Ellátási zavarok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt hónapokban közel negyedére esett vissza a speciális képalkotó diagnosztikai vizsgálatra beutalt daganatos betegek száma, mert megváltozott a beutalási rendszer. Másrészt az államilag finanszírozott rákgyógyszerek köre is szűkült az új közbeszerzési eljárás miatt. Így a korai felismerés, valamint a korszerű kezelések hozzáférhetősége szempontjából egyaránt romlott a helyzet, miközben Magyarország listavezető a rákos halálozások tekintetében.

Az úgynevezett PET/CT- vizsgálatok nagyon költségesek, és az állami támogatási keret szűk – a NEAK-támogatott vizsgálatok száma évi 30 ezer –, holott a szakemberek szerint jóval több vizsgálatra lenne szükség. Jó ideje várólisták vannak, a betegek gyakran több hónapos késéssel jutnak hozzá a korszerű képalkotó vizsgálathoz, miközben a daganatos megbetegedéseknél létfontosságú, hogy minél korábban felismerjék azokat. A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK, az OEP utódszervezete) nyilvános központi várólistarendszerében van olyan beteg, aki idén júliusban lett regisztrálva PET-vizsgálatra „sürgős” bejegyzéssel, ám a NEAK-támogatása máig nincs elbírálva.

A folyamat nyár közepe óta minden eddiginél inkább lelassult, amióta a korábbi papíralapú beutalás online rendszerben zajlik. Ráadásul a PET/CT-beutalások NEAK-támogatásának elbírálását az eddigi hat- tagú bizottság helyett tizenkét albizottság végzi, méghozzá nem egy, hanem három lépcsőben. Továbbá nem lesz már elég a vizsgálathoz a kezelőorvos javaslata, hanem a beteg teljes dokumentációját fel kell tölteni online felületre. Abban, hogy a támogatás elbírálása körülményesebbé vált, szerepet játszik, hogy igen drága vizsgálatról van szó, amelynek állami támogatása 192 ezer forint, a privát betegek pedig 250 ezret fizetnek érte.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: