hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bomba sztori
Másodfokon folytatódik a székely „terroristák” pere

2017. 11. 20.
A román hatóságok szerint robbantani akartak, pedig csak petárdát találtak náluk – Beke István és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke csaknem egy évet töltött előzetesben. Az ügy még akkor is elképesztő, ha a HVIM megítélése messze nem csak Erdélyben több mint ellentmondásos.

Az egész ügy úgy indult, hogy 2015 novemberében önre rátörték az ajtót maszkos rendőrök és kommandósok, akik házkutatást tartottak. Hogy érezte magát abban a pillanatban? Tudta, hogy mi történik?

– Nem fogtam fel, hogy miről van szó, nem is tudatták velem, hogy mit akarnak. Mivel november 30-a volt, az jutott eszembe, hogy ez valami hatvannégy vármegyés ügy lehet: december 1-jére szerveztük a székely hadosztályról való megemlékezést, gondoltam, van valami, ami nem tetszik a hatóságnak. Az egész házkutatás folyamán azt kérték tőlem, hogy adjam nekik oda a bombát. Mosolyogva vontam a vállam, hogy milyen bombát adjak nektek, normálisak vagytok? A tűzszerész megunta, és a cégünk ajtajában rákérdezett, ha nincs bomba, akkor áruljam el, milyen robbanóanyagom van. Mondtam neki, hogy az irodában van pár darab petárda, amit szilveszterre vásároltunk, azt oda tudom neki adni. Megnézte, félre tette, és tovább kereste a bombát – de mivel nem találták, elvittek Bukarestbe.

A terrorizmus vádjával mikor szembesült?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!