Kereső toggle

Akik belülről hallják a zenét

Legyen a zene mindenkié

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Míg szeptember végén a siketek, addig október elején a zene világnapját ünnepeltük. A naptárban a két jeles nap között mindössze egyetlen hét telt el, de a valóságban vajon mekkora a távolság a siketek és a zene között?

Yehudi Menuhin 1975-ben javasolta, hogy október elseje legyen a zene világnapja. Az amerikai zsidó hegedűművész és karmester számos díjat bezsebelt, Erzsébet királynő lovaggá ütötte, és egy legenda szerint az egyik koncertjén Albert Einstein a játékát hallgatva felkiáltott: „Most már tudom, hogy van Isten a Mennyben!” Yehudi a második világháború alatt félezer jótékonysági koncertet adott. A zene világnapjával kapcsolatban így nyilatkozott: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

A Siketek Világszövetségének határozata alapján 1958 óta a hallássérültek világnapja szeptember utolsó vasárnapja. A hallássérültek alatt nemcsak a siketeket, hanem a nagyothallókat is értjük. Sokan nem tudják azonban, hogy számos népszerű klasszikus vagy pop szerzeményt olyan szerzők komponáltak, akiknek nem volt tökéletes hallásuk, mégis közük volt a zenéhez. Nem is akármilyen.

A következő listában – a teljesség igénye nélkül – szerepelnek olyan személyek, akik a zene miatt veszítették el a hallásukat, mások attól függetlenül, például egy betegség következtében, de egy dolog közös bennük: nem torpantak meg a látszólag feloldhatatlan ellentét előtt, hanem lehetetlent nem ismerve küzdöttek álmaik beteljesüléséért. Ők is magukévá tették Kodály Zoltán szavait: „Legyen a zene mindenkié.”

Ludwig van Beethoven

A zenész felmenőkkel rendelkező Beethovenről sokan tudják, hogy siket volt. A 6 évesen már zongorázó Beethoven első nyilvános előadását 8 éves korában tartotta. 27 évesen tífuszon esett át. A feltételezések szerint ezután a bal füle romlásnak indult, és folyamatos fülzúgásban (tinnitusban) szenvedett. 32 éves korára teljesen megsüketült. Siketen már csak karmesterként állt színpadra, 52 évesen pedig visszavonult, de nem mondott le a zenéről, otthonában komponált. A fogai közé szorított dobverőt a zongora fedőlapjához tartotta, így a koponyacsontjával érzékelte a rezgéseket.

Sokan nem értik, miért csinált olyan őrültségnek tűnő dolgokat, hogy például vízbe mártotta a fejét komponálás előtt. Talán az segít a titok megfejtésében, hogy egy méterrel a víz alatt a hangerősség szintje 62 dB-lel megnő. (A vízben a hallássérült emberek máshogy hallanak.)

Mindenesetre halála előtt még egyszer utoljára színpadra lépett a IX. szimfónia ősbemutatóján, ahol a koncert végén óriási tapsvihar fogadta. Állítólag ebből Beethoven semmit nem vett észre, mert a közönségnek háttal állt, de az egyik zenész megfordította. Érdekesség, hogy alkoholproblémái miatt már a látása sem volt az igazi a IX. szimfónia írásánál, egyesek szerint nemcsak siket, de vak is volt.

A már siketként komponált Örömódát az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé választotta. 1972 óta Európa, 1985 óta pedig az Európai Unió himnusza is.

Phil Collins dobos, énekes, dalszerző, színész

Phil Collins a Genesishez apróhirdetés útján került, ahol először dobolt, majd a progresszív rock nagy csapatának frontembereként futott be. Az együttessel, de szólóban is nagyon sikeres énekes rövid időn belül hét Grammy-díjat, egy Golden Globe-díjat, sőt egy Oscart is magáénak tudhatott. Az utóbbit a Tarzan című rajzfilm betétdaláért kapta. Színészként is tevékenykedett Steven Spielberg Hook című filmjében. 2000-ben egy vírus megtámadta az egyik fülét, és elveszítette hallását. Később ugyan valamennyire felépült, de hallása korántsem tökéletes, bal fülére még mindig nem hall. 2011-ben egészségügyi problémái – többek között halláskárosodása miatt – visszavonult, de mostanában már tervezi a visszatérést.

Eric Clapton gitáros, énekes, zeneszerző

Az angol legenda az egyetlen, aki három alkalommal is bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be (Hírességek Csarnokába). Ő is szakadatlan fülzúgással küzd. Hírhedt volt arról, hogy mindig a maximumra tekerte fel az erősítőket a stúdióban és a koncerteken – ő maga is ennek tulajdonítja későbbi hallási problémáit. Állítólag az egyik turnéja után egy időre teljesen megsüketült. Egy interjújában azt nyilatkozta, hogy a hallása nem ment tönkre, de ha abbahagyja a zenélést, fütyülő hangot hall, ami enyhe tinnitust (fülzúgást) jelent.

Neil Young zenész, dalszerző

A kanadai zenészt kétszer is beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába és 30 teljesen egyedi albumot alkotott úgy, hogy közben tartós fülzúgástól szenvedett. Talán ennek tudható be, hogy karrierje végén előnyben részesítette a lágyabb, akusztikus zenélést.

 

Brian Wilson dalszerző, producer, énekes, basszusgitáros

A The Beach Boys vezetője az első popművész, aki a saját anyagainak megírásáért, rendezéséért, előállításáért és megvalósításáért is felelős volt. Születése óta a jobb fülére szinte semmit nem hall – testvére szerint apja tenyeresétől süketült meg. Együttesével óriási sikereket ért el, Pet Sounds című albumukat máig az egyik leggyönyörűbb lemeznek tartják. A Rock and Roll Hall of Fame weboldala szerint a könnyűzene egyik vitathatatlan zsenije. Wilson ugyanakkor magáról azt mondta, hogy „nem vagyok zseni, csak egy keményen dolgozó fickó”.

Pete Townshend gitáros

Az első rockopera szerzője a világ leghangosabb zenekarában, a The Who-ban gitározott – nem véletlen, hogy a Guinness Rekordok Könyve szerint övék volt a világ leghangosabb koncertje. A banda híres volt a gitárzúzásairól (bár az első gitár véletlenül tört el), majd robbanóanyagokkal fokozták a hangulatot. Nem csoda, hogy az együttes összes tagja hallássérült lett, bár egyedülálló módon így is folytatták az együttkoncertezést. Townshend volt az első adományozó, aki részt vett a H.E.A.R. (Hearing Education and Awareness for Rockers) nevű nonprofit alapítvány létrehozásában, melynek célja az emberek megfelelő tájékoztatása hallásuk megőrzése érdekében.

 

Evelyn Glennie ütőhangszeres

Volt egy kislány, akinek az volt az álma, hogy zenész legyen. Nem állította meg még az sem, hogy 12 éves korára siket lett. Arra, hogy a tanára azt mondta neki, hogy szüksége van a füleire a halláshoz és a zenéléshez, azt felelte, hogy a kezein, a karján, a csontjain, a mellkasán, a gyomrán, a lábán keresztül is hall. Érzi a vibrálást, a rezgést, érzi a hangokat. Kitartása meghozta a sikert: a világ legjobb szólódobosának tartják, turnékra jár, filmzenéket ír. Több mint 80 nemzetközi díj és kitüntetés birtokosa, 2007-ben pedig lovaggá ütötték. A klasszikus zenei ütőhangszeres életéről film is készült: Érintsd meg a hangot (Touch the Sound) címmel. Evelyn kérésére a plakátokon nem tüntetik fel, hogy siket. Nem mintha titkolná ezt a tényt, csupán nem szeretné, hogy siketségéhez mérjék az előadását.

Mandy Harvey énekes

A 29 éves énekesnő az idei America’s Got Talent-ben késztette Simon Cowellt a „golden buzzer” gomb megnyomására, ami egyenes továbbjutást eredményezett számára. Végül a 4. helyen végzett. És hogy miért olyan nagy dolog ez? Mandy 4 évesen kezdett énekelni, majd miután 18 éves korában egy kötőszöveti rendellenesség miatt teljesen elveszítette a hallását, egy időre abbahagyta az éneklést. Ám mivel mégis szeretett volna kezdeni valamit az életével, izommemóriával és hangjellemzőket mutató kijelzők segítségével újra megtanult énekelni, emellett azonban elengedhetetlen volt, hogy bízzon magában és abban, hogy jól énekli ki a hangokat. A koncertjein és a versenyen előadott saját szerzeményét, a Try (Próbáld meg) című dalát lábbeli nélkül adja elő, hogy érezze a rezgéseket. A sors iróniája, hogy a lány nem akart énekes lenni, inkább csak kórustanár vagy maximum háttérénekes, ugyanis nagyon szégyenlős volt. 2011-ben azonban megkapta az NVA Nemzetközi Fiatal Szólista Díjat és a Smile (Mosolyogj) című album szerzője lett. Azt vallja, hogy: „Én nem hallom a zene hangjait. De ha a színpadon olyat tudok alkotni, ami segíthet másoknak, hogy élvezzék a zenét, ami érzelmi élményt nyújt, és ami lehetővé teszi, hogy átéljék, amiről én valaha álmodtam, ez nekem elég. Ha láthatom az álmom megvalósulását a hallgatóságom arcán, az boldoggá tesz.”

will.i.am producer

Sokan nem tartják nagy művésznek, azonban óriási befolyást gyakorolt a zene világára. Többek között Michael Jackson, Rihanna és Britney Spears producere és a The Black Eyed Peas egyik alapító tagja volt. 7 Grammy díjat és 8 American Music díjat vihetett haza. Ő is fülzúgással küzd. Érdekes, hogy a Beatles producere, a néhai George Martin is elvesztette hallását, ő azonban hamarabb visszavonult.

Olvasson tovább: