Kereső toggle

Veszélyeztetett férfiak

Járványszerű meddőség a fejlett világban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nyugati férfiak körében a spermiumok száma az elmúlt 40 évben felére csökkent, és a jelenség folyamatos romlást mutat. A fejlett világ járványaként emlegetett meddőség rendkívül összetett jelenség, amely egyformán sújt nőket és férfiakat – ugyanakkor a férfimeddőség csak az utóbbi években került a tudományos kutatások előterébe.

 

A férfimeddőség fokozódó veszélyére hívta fel a figyelmet nemrégiben a nemzetközi sajtó, hivatkozva Hagai Levine, a Jeruzsálemi Héber Egyetem epidemiológusának adataira, melyek szerint a nyugati férfiak körében a spermiumok száma az elmúlt 40 évben a felére csökkent, s a spermadeficit egy folyamatosan romló tendenciát mutat. (Itt nem a funkcionális meddőségről van szó, azaz nem a szexuális teljesítőképességgel van a probléma, hanem a spermaállomány minőségével.)

A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy 1973 és 2011 között a nyugati országokban a férfiak ejakulációjában a sperma koncentrációja átlagosan évi 1,4 százalékkal csökkent, ami összességében több mint 52 százalékos csökkenést eredményezett.

A nem túl biztató adatok egy nemrég publikált nemzetközi kutatás ered-ményei (a híradások a Human Rep-roduction Update című kiadványra hivatkoznak), melynek keretében mintegy 43 ezer férfi bevonásával 185 tanulmányt készítettek el közel négy évtizeden át. A „spermadeficitként” is emlegetett jelenséget nyugati – ausztrál, új-zélandi, észak-amerikai, európai – férfiaknál figyelték meg, más kultúrából származó társaiknál viszont ez nem volt jellemző. Igaz, a szerzők figyelmeztetnek arra, hogy a keleti vagy déli populációk között sokkal kevesebb vizsgálatot végeztek.

Hagai Levine szerint a meddőségi kezelések, elsősorban a lombikbébi kezelés (IVF), csak részben jelentenek megoldást a problémára, mivel a folyamatosan csökkenő spermiumszám hátterében a férfiak romló testi-lelki egészsége áll. „Ez egy óriási közegészségügyi probléma, amire kevés figyelem esik” – állapította meg az epidemiológus, aki szerint nem igazán tisztázott a jelenség háttere, a férfi reprodukciós kutatások ma még meglehetősen gyerekcipőben járnak. Sokrétű problémáról van szó szerinte, ami összefüggést mutat egyebek mellett a mozgásszegény életmóddal, az elhízással, a dohányzással vagy akár a háztartási vegyiárukban található, az endokrin rendszert károsító anyagokkal is.

A szakirodalomban kiemelten szerepel továbbá, hogy a herében a spermiumok termelődése 34 °C hőmérsékleten a legintenzívebb, az ennél melegebb környezet gátolja a folyamatot. Például az ülésfűtés, a felforrósodott autó, a szauna, a szoros ruházat az infertilitás (nemzőképtelenség) szempontjából komoly veszélyeztető tényező.

Hasonló problémát jelent a herezacskó falában futó gyűjtőerek (vénák) tágulata, ami szintén meddőséghez vezethet. A here ilyenkor is melegebb környezetbe kerül, mert a kitágult véna a vér melegsége miatt teremt kedvezőtlen körülményeket a spermiumok termelődéséhez.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: