Kereső toggle

Száraz esztendők

A vízhiány globális következményei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nyári forróság nem csak nálunk okozott az elmúlt hetekben problémát – a szárazság súlyosan megterheli szinte az egész északi féltekét. A Vatikánban leállították a szökőkutakat, és a vízhiány több helyen is rámutatott, hogy nemcsak a nagy meleg okozza a fennakadásokat, hanem az infrastruktúrával is komoly problémák vannak, ráadásul ott, ahol most még van elég víz, nem bánnak vele hatékonyan sem a mezőgazdaságban, sem a lakossági fogyasztásban.

Július végén az olaszországi Lazio tartományban komoly tanácskozás zajlott a regionális önkormányzat és a vízügyi hatóság között arról, hogy korlátozást vezessenek- e be a lakossági vízfogyasztásban, miután a helyi Bracciano tó vízszintje a folyamatos szárazság miatt jelentősen lecsökkent. végül úgy döntöttek, hogy nem vezetnek be víz-fejadagokat a Rómában élő 1,5 millió ember számára, ám éjszakára lezárják a vízellátást, amivel elkerülhető, hogy a tóból még több vizet használjanak el. Az intézkedést támogatandó a vatikán is lekapcsolta a területén található összes szökőkutat. olaszországban máshol is komoly károkat okoz a szárazság, a mezőgazdasági területek kétharmadát sújtja, amiből eddig mintegy kétmilliárd euró kár keletkezett.

A vízhiány nyomán az is kiderült viszont, hogy a római vízvezetékrendszer olyan, mint egy szita, az egyébként is szűkösen rendelkezésre álló víz csaknem fele elfolyik belőle, és ha nem tesznek lépéseket a felújítása érdekében, akkor Rómában és a Rómához hasonló nagyvárosokban mindenhol fejadagokban fogják mérni a vizet a lakosság számára egy a mostanihoz hasonló súlyosságú aszály esetén (ahogy a kisebb városokban sok helyen már most is így történik). A helyzet messze nem rózsás, és egyelőre túl nagy aktivitás sincsen a kérdésben, ugyanis ha a jelenlegi sebességgel cserélik a vezetékeket, a teljes cseréhez legalább 250 évre lesz szükség.

Az Egyesült államokban ugyan nem 44 százalékos a vízvesztés a rendszerben, mint az olaszoknál, hanem „csak” 16 (a Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint), mégis úgy tűnik, hogy a polgárok nem nyugodtak az ivóvíz mennyiségét és tisztaságát illetően. Egy 2017-es Gallup közvélemény-kutatás szerint az amerikai lakosság 63 százaléka aggódik az ivóvíz szennyezettsége miatt, ami az elöregedett vezetékek, illetve a mintegy 1,5 millió háztartás által használt magánkutak és vízvezetékrendszerek állapota miatt nem nevezhető megalapozatlan félelemnek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: