Kereső toggle

Magyar rekord

A vizes világbajnokság milliárdjai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Minden idők legnagyobb magyarországi sporteseményeként kerül megrendezésre a 17. FINA Világbajnokság, melynek budapesti és balatonfüredi helyszíneire 350 ezer nézőt várnak a szervezők. A július 14. és 30. között sorra kerülő vizes vb költsége 2015-ben 8 milliárdról indult, míg ma több mint 160 milliárd forintnál tart – ebből csak a megnyitó ünnepség 3,4 milliárd forintba kerül. Valószínűleg mienk az eddigi legdrágább és legrövidebb idő alatt megvalósult vizes vb.

Rendkívüli presztízsberuházásként tekint a kormány a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA 2017-es magyarországi úszó- és vízilabda-világbajnokságára, amelyet Budapesten és Balatonfüreden rendeznek meg. A fő helyszín a fővárosi Dagály uszoda mellé épített Duna Aréna, egy olyan nyitható oldalú uszodakomplexum, amelyet a vb után 15 ezer nézőhelyesről visszabontanak 5 ezer férőhelyesre. A szinkronúszókat a Városligeti-tavon felépített mobilmedence fogadja, ami az első természetes környezetben épült létesítmény a vizes vb-k történetében. A toronyugrókat a Parlamenttel szemben, a Batthány tér előtt felépített ugrótorony várja, Balatonfüred pedig a nyíltvízi úszóversenyek helyszíne.

A fejlesztések szerves részeként került sor többek között 3 fővárosi uszoda felújítására is edzőhelyek biztosítása céljából, így lezajlott a Hajós Alfréd uszodának és a Margitszigetnek, valamint a Dagály fürdőnek és környékének, továbbá egyes Duna-parti szakaszoknak a teljes rekonstrukciója, az érintett budapesti úthálózatoknak a felújítása, illetve a kapcsolódó füredi létesítmények megépítése, illetve felújítása is, nem beszélve rengeteg mobil felépítményről, hogy csak a legfontosabb részleteket említsük.

Az egész vb megvalósítására rányomta a bélyegét, hogy a FINA történetében ez a legrövidebb idő alatt megszervezett világbajnokság. Magyarország ugyanis 2015-ben vállalta el a 2017-es vizes vb megrendezésének jogát, miután a mexikói Guadalajara visszalépett tőle. Hazánk eredetileg a 2021-es FINA-vb-re kapott rendezői jogosítványt, ezt hoztuk előre 2017-re, amiben némileg mentségünkre szólt, hogy mögöttünk volt több vizes Európa-bajnokság levezénylésének tapasztalata is. Emellett Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség akkori elnöke fogalmazta meg azt, hogy a 2017-es nyári vb megrendezése előrevivő lehet a 2024-es olimpia helyszínválasztásának szempontjából is – s bár azóta az olimpiai álmok szertefoszlottak, a vizes esemény grandiozitásán ez a tény mit sem változtatott.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: