Kereső toggle

Tiger Woods: Egy brand hanyatlása

Egy sportlegenda útja a semmibe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

2017. május 29-én, hajnali 3 óra tájban otthona közelében letartóztatták Tiger Woodsot, minden idők egyik legjobb golfozóját. Az autójában az út közepén aludt, amikor egy rendőr rátalált. Woods azt állítja: nem tudta, hogy az orvosa által felírt gyógyszerek ilyen módon hatnak a szervezetére. Azt, hogy valójában mi történt, a július 5-én esedékes pert követően fogjuk megtudni, ám az már most világos: a legendás sportoló súlyos krízisen megy át éppen, amiből minden bizonnyal megtépázott hírnévvel kerül ki.

Eldrick Tont Woods 1975. december 30-án született. Apja, az afroamerikai Earl Woods vietnámi háborús veterán volt. A férfi egy távol-keleti bevetése során ismerkedett meg a thai, kínai és holland származású Kultidával, aki később a felesége lett.

Az amatőr golfozó apa egészen kiskorától fogva tanította Eldricket a játékra – a kisfiú kétévesen szerepelt először a tv-ben, mint zseniális golftehetség. Amikor 2006-ban édesapja meghalt, Woods így nyilatkozott róla: „Apám a legjobb barátom és egyben a legnagyobb példaképem is volt. Borzasztóan fog hiányozni! Nagyszerű apa, edző, mentor, katona, férj és barát volt”. Earl volt az, aki az egyik barátja tiszteletére a „Tiger” (Tigris) becenevet adta a kisfiúnak. 

Tiger Woods hatéves volt, amikor megnyert egy tíz éven aluliak számára megrendezett golfversenyt. Nyolcéves volt, amikor a 9-10 éveseknek rendezett Junior Golf Világbajnokságot megnyerte. Ezt követően még ötször lett junior világbajnok.

1996-ban, 21 évesen kezdte professzionális karrierjét, és a rákövetkező évben már meg is nyerte az amerikai Georgia államban, Augustában rendezett amerikai Masters Tornát. Ő lett a legfiatalabb, aki a tornát valaha megnyerte, és egyben az első afroamerikai is, aki itt nyerni tudott. 

1997 és 2008 között Woods 14 major golftornán diadalmaskodott. (Golfban évente 4 major tornát rendeznek – ezek a sportág legnagyobb presztízsű versenyei.) Nála csak – a szintén amerikai – Jack Nicklaus nyert több, összesen 18 majort. „Van egy függőségem: a golf” – nyilatkozta a sportoló, és ekkor még valóban úgy tűnt, hogy a játék az egyetlen igazi szenvedélye.

Woods még apjával együtt hozta létre alapítványát (Tiger Woods Foundation), amelynek elsődleges célja a golf népszerűsítése hátrányos helyzetű, belvárosi gyerekek felé. „Ha lehetőséget kapsz arra, hogy mások példaképe legyél, azt meg kell ragadni. Ilyen módon pozitív befolyással tudsz lenni mások életére, én pedig ezt szeretném. Erről szól ez az egész.” 

2001-ben jelent meg a könyve, a How I Play Golf (Így golfozok én), amelyet világszerte 1,5 millió példányban adtak el.

Woods nagyon szeretett volna golfpályákat is tervezni, ezért létre is hozta 2006-ban a Tiger Woods Design stúdiót, de az általa tervezett három golfpálya közül egyik sem épült meg. Ennek oka egyrészt a gazdasági világválság, másrészt a Tiger Woods brand elképesztő, 2009 után bekövetkezett értékvesztése volt.

A golfozó 2004-ben vette feleségül a korábbi svéd modellt, Elin Nordegrent. Woods az esküvő idejére egy egész hétre kibérelte a Sandy Lane golfszállodát Barbadosban, kétmillió dollárért.

2006-ban vásároltak egy 39 millió dolláros (azaz körülbelül 10 milliárd forint értékű) birtokot a floridai Jupiter Islanden, ahol ezer négyzetméteres otthon építésébe fogtak. 2007-ben született meg a kislányuk, Sam, majd 2008-ban bejelentették: a második gyermeküket várják. 

„Elin nagyszerűen van, és mindketten olyan izgatottak vagyunk. Bár a sérülésem elkeserített és frusztrált, így több időm jutott arra, hogy lássam, hogyan növekszik Sam. El sem tudom mondani, milyen jó dolog apának lenni, időt tölteni a lányommal és Elinnel!” 

Tiger Woods ekkor volt pályája csúcsán. A világ legjobb golfozójának tartották. A multikulturális hátterű világsztár egy hagyományosan fehérek dominálta sportágban is sikeres tudott lenni. Sokak szemében ő volt a valóra vált „amerikai álom”. Olyan cégekkel volt szponzori szerződése, mint a General Motors, az American Express és a Nike.

2009-ig mindenki csak irigyelte az „isteni” Tigrist: elképesztően sikeres karrier, óriási vagyon, exmodell feleség, aranyos gyerekek, hatalmas társadalmi megbecsülés. Áprilisban még Obama elnök is meghívta a Fehér Házba. A siker és boldogság jól marketingelhető image-e sokat hozott a konyhára Woodsnak. Októberben a Forbes magazin megírta: ő az első sportoló a történelemben, aki élete során több mint egymilliárd dollárt keresett.

„Az életem egy nagy hazugság volt. Ez az igazság.”

November 26-án Woods, az édesanyja és a felesége együtt ünnepelték a hálaadást a házaspár floridai Orlando közelében található bitrokán. Az együttlét azonban nem volt önfeledt. 

A National Enquirer magazin egy nappal korábban a következő címlapsztorival jelent meg: „Tiger Woods megcsalta a feleségét!” A cikk részletesen beszámolt Woods több hónapon át tartó kapcsolatáról egy New York-i nightklub menedzsernőjével. A cikkben fényképes bizonyítékok is voltak, amelyek szerint az ausztrál Masters Torna idején Rachel Uchitel ugyanabba a szállodába jelentkezett be, mint Woods. Az újság a nő egyik barátnőjét idézte, aki szerint Rachel ekkor így fogalmazott: „Ő Tiger Woods! Nem érdekel a felesége! Szerelmesek vagyunk!” 

A cikk megjelenését megelőző napon Woods – aki tudta, mi lesz az újságban másnap – megkérte feleségét, hogy beszéljen Rachellel telefonon. A félórás beszélgetés során Rachel mindent tagadott. Woods úgy érezhette, minden rendben. 

Elin azonban nem nyugodott meg. Hálaadás napján, este, amikor férje álomba merült, Elin kézbe vette Woods mobilját. És ekkor látta, hogy Rachelnek a következő üzenetet küldte a férje: „Te vagy az egyetlen, akit valaha szerettem”. Hajnali egy óra volt. Elin elhatározta, hogy a végére jár a dolognak. SMS-t küldött Rachelnek Woods nevében: „Hiányzol! Mikor találkozunk?” A nő azonnal válaszolt, és ezzel leleplezte magát.

Tiger Woods a felesége sikoltozására ébredt. A nő ordítozott a férjével, aki először a fürdőszobába menekült. Amikor újra előbukkant, a felesége hozzávágta a mobilját, ezzel kitörte a fogát. A nő nekiesett, ütötte, karmolta. Ezután felkapott egy golfütőt, és üldözni kezdte a férfit, aki mezítláb rohant ki a házból. „Tönkretetted a hálaadásunkat! Most örülsz?!” – kiáltotta Woods, akinek a nyomában ott loholt a felesége – mindezt a hangzavarra felébredő szomszédok előtt. A férfi bepattant az autójukba, és teljes gázzal menekülni próbált, de hamarosan egy tűzcsapnak, majd egy fának ütközött. Amikor egy szomszéd házaspár odaszaladt, Woods az úttesten feküdt eszméletlenül és véresen, a felesége mellette, golfütővel a kezében.

„Nem gondoltam volna soha, hogy ilyen emberré fogok válni.” 

Rachel Uchitel ezután állítólag tízmillió dollárt kapott, hogy hallgasson, Tiger Woods kálváriája azonban csak most kezdődött. A következő napokban pornósztárok, prostituáltak, escorthölgyek sora jelentkezett, hogy szexuális kapcsolatuk volt a golfozóval. Egy pornószínész elmondta, hogy Woods a legénybúcsúján feküdt le vele, a kollégája pedig hozzátette, hogy Woods már több ízben is teherbe ejtette. Egy harmadik személy arról számolt be, hogy a golfsztár egy templom parkolójában csábította el. Két héttel a karambol után a szeretők száma már 14-re emelkedett. December végén Woods a szexfüggősége miatt terápiára jelentkezett.

„Fájdalmat okoztam a feleségemnek, a gyermekeimnek, az anyámnak, a feleségem családjának, a barátaimnak, az alapítványomnak és gyerekeknek világszerte, akik csodáltak engem.” 

Ahogy kezdett értéktelenedni a Tiger brand, úgy hátráltak ki mögüle a cégek. Az Accenture, a Gatorade, a Gillette, az AT&T is felbontotta vele a szerződést. Egyes becslések szerint a sztár a bukásával több milliárd dollár veszteséget okozott partnereinek. Woods a bukása óta feleannyi szponzori pénzt kap, mint előtte. A Nike nem bontott szerződést Woods-zal, sőt egy 2013-as győzelmét követően a következő szlogennel reklámozta a Tiger Woods brandet: „A győzelem mindent felülír” (Winning takes care of everything).

A sportoló 2010 februárjában hosszú televíziós nyilatkozatban kért bocsánatot mindenkitől. 

„Hűtlen voltam. Szeretőim voltak. Megcsaltam a feleségem. Elfogadhatatlan az, amit tettem… Feladtam az alapvető értékeket, amelyek alapján éltem. Mindvégig tudtam, hogy amit csinálok, az nem helyes… Sosem gondoltam azokra, akiknek ezzel fájdalmat okozok. Csak magamra gondoltam… Úgy éreztem, mivel keményen dolgoztam egész életemben, ezért megérdemlem, hogy engedjek a kísértéseknek. Úgy éreztem, ez jár nekem. Nem volt igazam. Bolond voltam.” 

A nyilvános vallomás – amely egyesek szerint a szponzorok megtartása érdekében volt szükségszerű – már nem mentette meg a házasságát. Elin Nordegren egészen 2010 áprilisáig kitartott a férje mellett, amikor is megtudta, hogy a 15. szerető a szomszéd házaspár lánya, akit Woods akkor ismert meg, amikor a lány még csak 14 éves volt. „A poklon mentem keresztül” – nyilatkozta Woods egykori felesége. „Nem is sejtettem. Az elmúlt három és fél év során, amikor ez zajlott, többet kellett otthon maradnom a terhességek, a gyerekek és a tanulmányaim miatt. Annyira hülyének éreztem magam, ahogy egyre derültek ki a dolgok – hogyhogy én nem tudtam semmiről? Az »árulás« szó nem is elég erős! Szégyelltem magam, hogy ennyire be tudtak csapni.” 

A válóper során Woodsnak százmillió dollárt kellett kifizetnie a volt feleségének.

A megbánás őszinteségét sokan kétségbe vonták. Egy 2016-os interjú során Woods azt mondta, hogy egy dolgot bán az életében, hogy nem egy évvel később kezdte el a professzionális karrierjét. Amikor a riporter visszakérdezett, Woods ezt mondta: „Mindaz, amin keresztülmentem, kemény volt, igen, kemény volt. De végső soron jót tett nekem.” 

A magánéleti válságát követően Tiger Woods sportteljesítménye is hanyatlani kezdett. Azóta nem tudott egyetlen major tornát sem nyerni. 

A liberális újságírók közül sokan értetlenségüket fejezték ki azon, hogy a sportoló számára milyen következményei lettek a kettős életnek. „Ő nem politikus, pap vagy az erkölcsösség keresztes lovagja, hanem egy sportoló” – érvelt Julia Baird a Newsweek hasábjain. „A sportolók tehetséges, eltökélt és fizikailag fegyelmezett emberek. Ez kell ahhoz, hogy az ember kiemelkedő sportoló legyen, nem pedig erkölcsi tartás, bátorság, tisztesség vagy házastársi hűség.” A közvélemény azonban – láthatóan – nem így gondolkozott. A sportoló és szponzorai által gondosan felépített image darabjaira hullott. 

„Tiger Woods nemcsak úgy közszereplő, mint ahogyan a legtöbb nagy sportoló az” – magyarázta Charles McGrath a The New York Timesban. „A nyilvános szereplés történetében talán egyedülálló az ő közszereplése. Ő ugyanis sokkal több pénzt keresett azzal, hogy eladta magát, illetve a magáról felépített image-et, mint magukból a golfversenyekből. Ez az image pedig tisztességről, szerénységről, gyermeki ragaszkodásról és atyai felelősségről szólt, nem titokzatos autóbalesetekről és zavaros magyarázkodásról.” 

„Nem a golfpályán elért teljesítmény számít. A tisztesség és az őszinteség az, ami számít.”  

Ahogy telnek-múlnak az évek, úgy lesz egyre kevésbé valószínű, hogy Tiger Woods képes lesz megdönteni Jack Nicklaus rekordját, a 18 major torna megnyerését. Az öreg bajnok, aki 57 éve házas, 5 gyermeke és 22 unokája van, Woods letartóztatása után így nyilatkozott: „Sajnálom Tigert… Szüksége van a segítségünkre… Úgy gondolom, szenved…”

Olvasson tovább: