Kereső toggle

Tiger Woods: Egy brand hanyatlása

Egy sportlegenda útja a semmibe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

2017. május 29-én, hajnali 3 óra tájban otthona közelében letartóztatták Tiger Woodsot, minden idők egyik legjobb golfozóját. Az autójában az út közepén aludt, amikor egy rendőr rátalált. Woods azt állítja: nem tudta, hogy az orvosa által felírt gyógyszerek ilyen módon hatnak a szervezetére. Azt, hogy valójában mi történt, a július 5-én esedékes pert követően fogjuk megtudni, ám az már most világos: a legendás sportoló súlyos krízisen megy át éppen, amiből minden bizonnyal megtépázott hírnévvel kerül ki.

Eldrick Tont Woods 1975. december 30-án született. Apja, az afroamerikai Earl Woods vietnámi háborús veterán volt. A férfi egy távol-keleti bevetése során ismerkedett meg a thai, kínai és holland származású Kultidával, aki később a felesége lett.

Az amatőr golfozó apa egészen kiskorától fogva tanította Eldricket a játékra – a kisfiú kétévesen szerepelt először a tv-ben, mint zseniális golftehetség. Amikor 2006-ban édesapja meghalt, Woods így nyilatkozott róla: „Apám a legjobb barátom és egyben a legnagyobb példaképem is volt. Borzasztóan fog hiányozni! Nagyszerű apa, edző, mentor, katona, férj és barát volt”. Earl volt az, aki az egyik barátja tiszteletére a „Tiger” (Tigris) becenevet adta a kisfiúnak. 

Tiger Woods hatéves volt, amikor megnyert egy tíz éven aluliak számára megrendezett golfversenyt. Nyolcéves volt, amikor a 9-10 éveseknek rendezett Junior Golf Világbajnokságot megnyerte. Ezt követően még ötször lett junior világbajnok.

1996-ban, 21 évesen kezdte professzionális karrierjét, és a rákövetkező évben már meg is nyerte az amerikai Georgia államban, Augustában rendezett amerikai Masters Tornát. Ő lett a legfiatalabb, aki a tornát valaha megnyerte, és egyben az első afroamerikai is, aki itt nyerni tudott. 

1997 és 2008 között Woods 14 major golftornán diadalmaskodott. (Golfban évente 4 major tornát rendeznek – ezek a sportág legnagyobb presztízsű versenyei.) Nála csak – a szintén amerikai – Jack Nicklaus nyert több, összesen 18 majort. „Van egy függőségem: a golf” – nyilatkozta a sportoló, és ekkor még valóban úgy tűnt, hogy a játék az egyetlen igazi szenvedélye.

Woods még apjával együtt hozta létre alapítványát (Tiger Woods Foundation), amelynek elsődleges célja a golf népszerűsítése hátrányos helyzetű, belvárosi gyerekek felé. „Ha lehetőséget kapsz arra, hogy mások példaképe legyél, azt meg kell ragadni. Ilyen módon pozitív befolyással tudsz lenni mások életére, én pedig ezt szeretném. Erről szól ez az egész.” 

2001-ben jelent meg a könyve, a How I Play Golf (Így golfozok én), amelyet világszerte 1,5 millió példányban adtak el.

Woods nagyon szeretett volna golfpályákat is tervezni, ezért létre is hozta 2006-ban a Tiger Woods Design stúdiót, de az általa tervezett három golfpálya közül egyik sem épült meg. Ennek oka egyrészt a gazdasági világválság, másrészt a Tiger Woods brand elképesztő, 2009 után bekövetkezett értékvesztése volt.

A golfozó 2004-ben vette feleségül a korábbi svéd modellt, Elin Nordegrent. Woods az esküvő idejére egy egész hétre kibérelte a Sandy Lane golfszállodát Barbadosban, kétmillió dollárért.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: