hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország Hollywoodból nézve
Híre ment a családbarát megújulásnak

2017. 06. 29.
„A legnagyobb egyetemeken, köztük a Yale, a Dartmouth és a Harvard hallgatói előtt volt alkalmam előadást tartani, csakúgy, mint vezető parlamentekben Brüsszelben, Londonban, valamint más nemzetközi intézményekben, így van összehasonlítási alapom. Mindezekhez képest Magyarország csodálatos, meghatározó jellegű és eltérő tapasztalat volt” – írja az egyik legismertebb amerikai keresztény magazin híroldalán, a Charisma Newson megjelent cikkében Ted Baehr hollywoodi filmtörténész, a Movieguide alapító-főszerkesztője. A kellemes meglepetés okát Baehr egyetlen szóban fogalmazza meg: „ébredés”. Cikkünkben részleteket közlünk Baehr írásából.

Hogy mi az „ébredés”? A revival szó angolul más tartalmat hordoz, mint a történelmi áthallások miatt terheltebb magyar megfelelője. A szó az egyháztörténelemnek azokra az időszakaira utal, amikor egy helyen (városban, országrészben, nemzetben vagy akár kontinensen) a keresztények száma hirtelen nagy mértékben növekedni kezdett, és ennek a környező társadalom számára is érzékelhető, pozitív jelei voltak. Nos, ilyen szempontból Baehr azt állapítja meg cikkében, hogy Magyarország kétségtelenül „egy keresztény ébredés közepén tart”, amely összehasonlítható az elmúlt évszázadok több más ismert, hasonló, társadalomformáló megújulási korszakával. A szerző úgy látja, hogy a kereszténység nem csupán formális módon van jelen az országban, hanem politikai döntéseket is befolyásol, köszönhetően annak, hogy a parlamentnek és a kormánynak számos hívő tagja van, köztük maga a miniszterelnök is, aki „egykori kommunista ifjúsági vezető, majd tipikus európai balos volt”, ám ma már hívő keresztény.

Baehr a Családok Világkongresszusa alkalmából járt május végén Budapesten, és a konferencia mellett tartott előadást is: „lehetőséget kaptam, hogy a legnagyobb keresztény gyülekezetben beszéljek”. A Hit Gyülekezetéről a hollywoodi szakember megjegyzi, hogy egyben „a legnagyobb magyarországi hírcsatorna tulajdonosa is”.

A befolyásos hollywoodi szakember szerint nem szabad csodálkozni azon, hogy miért pont Magyarország mutat példát az európai kereszténységnek: „Az ébredések ugyanis rendszeresen a legkevésbé valószínű helyeken törnek ki.” Magyarországgal kapcsolatban felidézi, hogy az európai történelemben több mint ezer éve keresztény nemzet, amely bátran harcolt „a kegyetlen muszlim hódítókkal szemben. Az iszlám megszállók azonban végül Magyarországot is elfoglalták, akik több mint 140 éven át mészárolták a keresztényeket.” A muszlim hódítókat csak külföldi seregek – németek és más európai katonák – segítségével sikerült kiűzni az országból. A huszadik században újabb megpróbáltatások érték a kereszténységet, a második világháború után „az országban számos egyházi épületet, valamint templomot leromboltak. A magyarok megpróbálták lerázni magukról a szovjet kommunizmus csizmáját, ám a szabadság rövid pillanata után a marxista szocialisták kegyetlenül leverték a szabadságharcot és újra üldözték a hívőket” – írja rövid történelmi összefoglalójában Ted Baehr, aki szerint ma az országban újra erősödik a hit és terjed a kereszténység, így „a nemzetközi szocialisták megint dühösek, és igyekeznek a kereszténységet újra leverni Magyarországon”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!