Kereső toggle

Magyarország Hollywoodból nézve

Híre ment a családbarát megújulásnak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A legnagyobb egyetemeken, köztük a Yale, a Dartmouth és a Harvard hallgatói előtt volt alkalmam előadást tartani, csakúgy, mint vezető parlamentekben Brüsszelben, Londonban, valamint más nemzetközi intézményekben, így van összehasonlítási alapom. Mindezekhez képest Magyarország csodálatos, meghatározó jellegű és eltérő tapasztalat volt” – írja az egyik legismertebb amerikai keresztény magazin híroldalán, a Charisma Newson megjelent cikkében Ted Baehr hollywoodi filmtörténész, a Movieguide alapító-főszerkesztője. A kellemes meglepetés okát Baehr egyetlen szóban fogalmazza meg: „ébredés”. Cikkünkben részleteket közlünk Baehr írásából.

Hogy mi az „ébredés”? A revival szó angolul más tartalmat hordoz, mint a történelmi áthallások miatt terheltebb magyar megfelelője. A szó az egyháztörténelemnek azokra az időszakaira utal, amikor egy helyen (városban, országrészben, nemzetben vagy akár kontinensen) a keresztények száma hirtelen nagy mértékben növekedni kezdett, és ennek a környező társadalom számára is érzékelhető, pozitív jelei voltak. Nos, ilyen szempontból Baehr azt állapítja meg cikkében, hogy Magyarország kétségtelenül „egy keresztény ébredés közepén tart”, amely összehasonlítható az elmúlt évszázadok több más ismert, hasonló, társadalomformáló megújulási korszakával. A szerző úgy látja, hogy a kereszténység nem csupán formális módon van jelen az országban, hanem politikai döntéseket is befolyásol, köszönhetően annak, hogy a parlamentnek és a kormánynak számos hívő tagja van, köztük maga a miniszterelnök is, aki „egykori kommunista ifjúsági vezető, majd tipikus európai balos volt”, ám ma már hívő keresztény.

Baehr a Családok Világkongresszusa alkalmából járt május végén Budapesten, és a konferencia mellett tartott előadást is: „lehetőséget kaptam, hogy a legnagyobb keresztény gyülekezetben beszéljek”. A Hit Gyülekezetéről a hollywoodi szakember megjegyzi, hogy egyben „a legnagyobb magyarországi hírcsatorna tulajdonosa is”.

A befolyásos hollywoodi szakember szerint nem szabad csodálkozni azon, hogy miért pont Magyarország mutat példát az európai kereszténységnek: „Az ébredések ugyanis rendszeresen a legkevésbé valószínű helyeken törnek ki.” Magyarországgal kapcsolatban felidézi, hogy az európai történelemben több mint ezer éve keresztény nemzet, amely bátran harcolt „a kegyetlen muszlim hódítókkal szemben. Az iszlám megszállók azonban végül Magyarországot is elfoglalták, akik több mint 140 éven át mészárolták a keresztényeket.” A muszlim hódítókat csak külföldi seregek – németek és más európai katonák – segítségével sikerült kiűzni az országból. A huszadik században újabb megpróbáltatások érték a kereszténységet, a második világháború után „az országban számos egyházi épületet, valamint templomot leromboltak. A magyarok megpróbálták lerázni magukról a szovjet kommunizmus csizmáját, ám a szabadság rövid pillanata után a marxista szocialisták kegyetlenül leverték a szabadságharcot és újra üldözték a hívőket” – írja rövid történelmi összefoglalójában Ted Baehr, aki szerint ma az országban újra erősödik a hit és terjed a kereszténység, így „a nemzetközi szocialisták megint dühösek, és igyekeznek a kereszténységet újra leverni Magyarországon”.

Mindennek a jelentőségét az adja, hogy az ébredések megváltoztatják egy ország vagy térség jellemzőit. Erre Baehr több példát is felhoz cikkében: „1857-ben Amerika nagyon világias lett. Pennsylvaniában Allegheny megye vonzotta azokat a fiatalokat, akik levetették magukról az erkölcsöt és kereszténységet, hogy belevessék magukat az új területek által kínált gonoszságokba, amit később Mark Twain regényei halhatatlanná tettek. A polgárháború felé vezető út legsötétebb napjaiban, amikor a Legfelsőbb Bíróság egyik tagja kijelentette, hogy Amerika többé nem keresztény nemzet, a legvalószínűtlenebb helyen tört ki ébredés, mégpedig a Wall Streeten, ahol egy maroknyi bróker folyamatosan imádkozott naponta és hetente együtt az ébredésért, ami be is következett. A Wall Street-i ébredés során hat hónapon keresztül minden nap tízezer üzletember gyűlt össze imádkozni New Yorkban, és két éven belül egymillió új megtérő csatlakozott a gyülekezetekhez (…)

A huszadik század elején szintén egy nem várt helyen kezdődött nagy keresztény megújulás, a walesi szénbányászok között. A durva modorú bányászemberek, akiket a rendőrség gyakran nem tudott megfékezni a kocsmákban és bordélyokban, hirtelen tömegesen megtértek Evan Roberts tiszteletes prédikálása nyomán. 1904–1905 között több mint 150 ezren csatlakoztak az egyházhoz, és családok sokasága állt helyre. (…) Ehhez a hatalmas változáshoz szükség volt Isten akarata mellett arra, hogy legyen, aki hittel és erővel hirdeti az evangéliumot, és arra is, hogy az emberek szíve készen legyen az üzenet befogadására –ahogyan ezt Magyarországon is látjuk” – írja beszámolója végén Ted Baehr.

Olvasson tovább: