hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Helmut Kohl, az örök kancellár

2017. 06. 29.
Szombaton helyezik örök nyugalomra az újraegyesült Németország első kancellárját, Helmut Kohlt, aki június 16-án hunyt el 87 éves korában. Kohl 16 éven keresztül volt kancellár, 1982-től 1998-ig. Ő volt a második világháború utáni (Nyugat-) Németország leghosszabb ideig hivatalban lévő kancellárja, de az egész modern német történelemben is csak Németország első egyesítője, Otto von Bismarck kormányozta hosszabb ideig Porosz-, majd Németországot (összesen 28 évig), mint Kohl. Legfőbb politikai műve Nyugat- és Kelet-Németország újraegyesítése 1990-ben.

A mai felnőtt németek jelentős része kisiskolás és egyetemista koruk között egyetlen egy kancellárt ismertek meg. Mindnyájan Kohl unokái vagyunk – emlékeztek vissza a napokban. A hivatalban lévő kancellár, az egykori NDK-ban született Angela Merkel külön hangsúlyozta, hogy személyesen tartozik hálával Kohlnak, aki a német újraegyesítés erélyes levezénylésével hozzájárult a keletnémetek kiszabadulásához a diktatúra alól.

Kohl a német egység atyjaként az Európa díszpolgára címmel kitüntetett három államférfi egyike volt. Rajta kívül az Európai Unió Tanácsa az „európai egység atyjának”, azaz Jean Monnet francia üzletembernek, az európai szén- és acélközösség megálmodójának, illetve az „euró atyjának”, Jacques Delors-nak adományozott európai díszpolgári címet. Ennek megfelelően az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker javaslatára Kohlt az unió díszpolgáraként temetik el – búcsúztatása Strasbourgban lesz, majd a holttestet hajóval a Rajnán szállítják vissza Kohl szülővárosába, a Rajna-vidéki Ludwigshafenbe. Mivel az európai temetés a család és az elhunyt elképzelésének is megfelel, úgy tűnik, hogy el fog maradni a kancellárnak járó német állami szintű szertartás. 

Született államférfi

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!