Kereső toggle

A legkisebbek felmentő serege

Országos támogatói hálózat kiépítését tervezi a Várva Várt Alapítvány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Minden baba érkezése egy csoda” – hangoztatja megújult weboldalán a krízisterheseket és örökbefogadó szülőket támogató Várva Várt Alapítvány. Az alapítvány által nyújtott komoly szakmai és emberi támogatás, amivel közel nyolc éve segít nehéz helyzetbe került terhes anyukákat, valamint örökbefogadáson gondolkodó szülőket, egész Magyarországon hiánypótló. Céljuk, hogy a  világméretekben tapasztalható családellenes trendekkel szembemenve a gyermekek megtartására bátorítsák az abortuszon gondolkodó anyukákat, valós megoldásokat kínálva gyakran reménytelennek tűnő élethelyzetükre. Az emberi élet sérthetetlenségét valló és hirdető Várva Várt Alapítvány aktivistái most június 16-ára jótékonysági koncertet szerveznek, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A kiszolgáltatottakon segítenek

Krízisterhesnek számít minden olyan kismama, aki számára – anyagi, családi vagy egyéb körülményei miatt – kisbabája megszülése és vállalása komoly kockázatokkal jár mind gyermeke, mind pedig az ő szempontjából. Egy fizikailag bántalmazó férj vagy élettárs, egy emberi életre alkalmatlan otthon, egy éhbér alatti havi kereset – mind olyan sajnálatos körülmények, melyek közül egy is elég, hogy valaki kritikus állapotú, azaz krízisterhes kismamának legyen mondható. Ennek ellenére sajnos az az alapítvány tapasztalata, hogy nem kevés magyar kismamának egyszerre több ilyen szomorú körülmény is jelen van az életében – ezzel terelve sokakat a kisbabák elvetésén való gondolkodás felé.

A Várva Várt Alapítvány a legkülönfélébb eszközökkel segít a kríziskörülmények közt élő kismamákon, hogy kisbabájuk megszülése és felnevelése mellett döntsenek. Amennyiben mégis ellehetetlenülne, hogy gyermeküket hazavigyék és saját családjukban neveljék, az alapítvány szakmailag felkészült munkatársai segítenek abban, hogy a kisbabák szerető és felelős örökbe fogadó szülőkhöz kerüjenek, akik valóban várva várják őket.

Az alapítvány kezdőcsomagot biztosít a gyermeküket vállaló krízisterhes anyukának, nem egy esetben pedig a lakáskörülmények helyrehozásában segít. Az alapítvány csak az elmúlt három évben több mint száz esetben tudott segíteni krízisterhes anyukáknak.

Fontos cél: sikeres családban felnőni

A Várva Várt Alapítvány másik fontos tevékenységi köre az örökbe fogadni vágyó szülők támogatása. Az örökbefogadásban illetékes magyar szervek egy meglehetősen hosszú és bonyolult procedúra elé állítják azokat a házaspárokat, akik úgy döntöttek: gyermeke(ke)t fogadnának a családjukba. Aki újszülöttet fogadna örökbe, annak megesik, hogy akár 4-5 évet is várnia kell, míg az örökbe adás hivatalosan és gyakorlatban is megtörténik. A Várva Várt Alapítvány munkatársai önkéntes alapon végzik munkájukat. Az Alapítvány egyik munkatársa szerint nagy sikerélmény számukra az is, amikor segíteni tudnak egy házaspárnak eljutni az örökbefogadásig és együtt osztozhatnak egy újonnan létrejött család örömében.

Mivel az alapítvány közhasznú, a támogatók és adományozók felajánlásai mellett néhány éve az 1 százalékos adófelajánlások is hozzájárulnak céljaik eléréséhez.

Segítség Magyarországnak

A Várva Várt Alapítvány a krízisterheseknek nyújtott életmentő segítségen kívül a megelőzésre is nagy hangsúlyt helyez. Az alapítvány orvos szakemberei rendszeresen tartanak prevenciós előadásokat budapesti és vidéki gimnáziumokban, melyek keretében a tudatos és értékalapú szexuális életre buzdítják a fiatalokat.

Az alapítvány mélyen elkötelezett a klasszikus családi értékek mellett, ezért különösen fontos küldetésének tartja, hogy Magyarországon minél többen vállaljanak és neveljenek gyermekeket. E cél érdekében rendszeresen képviseltetik magukat népszerű sporteseményeken, családi napokon és társadalmi rendezvényeken. A krízisterheseknek összeállított kezdőcsomagok, valamint a rengeteg játék, babaruha, babakocsi és egyéb tárgyi adományok ejuttatása a segítségre szorulókhoz komoly logisztikai feladatot jelent. Az alapítvány önkéntesei ezért folyamatosan fejlesztik országos hálózatukat, hogy ne csak a fővárosban, hanem az ország távoli pontjain is ott lehessenek és kezet nyújthassanak – az élet védelmében.

Olvasson tovább: