Kereső toggle

Brüsszel – Strasbourg – Budapest: totális háború

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarországgal szemben a kemény hangú határozattervezetet fogadta el az Európai Parlament szerdán.

Két tervezet került a testület elé. Az egyiket a konzervatív pártokat tömörítő Néppárt, a másikat egy négypárti – szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali – alkalmi koalíció készítette. A Néppárt javaslata sürgette volna az Európai Bizottságot, hogy „segítsen a magyar kormánynak megtalálni a megfelelő megoldást a felmerült aggályokra”, Budapestet pedig felszólította volna a párbeszéd folytatására a Bizottsággal.

A másik, végül többséget kapott négypárti előterjesztés készítői szerint eljött az ideje az európai uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben, mert „rendszerszintű fenyegetés éri a jogállamiságot” Magyarországon.

A szövegben felszólítják a magyar kormányt, hogy változtasson a menekültügyi és a felsőoktatási törvény kifogásolt részein, illetve vonja vissza a civil szervezetekről szóló szabálytervezetet.

Az Európai Bizottságot pedig arra kérik, hogy szigorúan ellenőrizze az európai uniós források magyarországi felhasználását.

Az állásfoglalás elfogadásához egyszerű többségre, vagyis teljes létszám esetén 376 főre lett volna szükség. A szigorúbb tervezetet benyújtó négy frakció 360 hellyel rendelkezik a testületben.

A határozattervezetre 393 képviselő szavazott igennel, 221-en pedig ellene voksoltak 64 tartózkodás mellett. A 217 fős Európai Néppárti frakció 67 képviselője igennel szavazott, 40-en pedig tartózkodtak.

Az európai néppárti frakció korábban – az atv.hu-hoz eljutott hírek szerint – mérlegelte, hogy támogassa-e a négy balliberális frakció Orbán-kormányt elítélő keményvonalas határozati javaslatát. Azért vetették ezt el, mert az indítvány a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének az alkalmazására is javaslatot tett, ám így is elegendő néppárti képviselő szavazott a baloldali tervezet mellett.

A magyar baloldal ünnepelt. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint „történelmi döntés született”. Szanyi Tibor szerint „az itthoni Európa-párti demokraták hatalmas szövetségest nyernek az orbáni önkény elleni harcukhoz”, Gyurcsány Ferenc pedig úgy látja: „Orbán kormánya hatalmas nyaklevest kapott”.

Felháborítónak nevezte a határozatot Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő. Az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: az európai baloldal célja nyomásgyakorlás a magyar kormányra a bevándorláspolitikában, s hogy a jövő évi választásokon a baloldali, liberális ellenzéket segítse.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője az MTI-nek azt nyilatkozta: a Jobbik képviselői elutasították az Európai Parlament 7. cikkelyének elindításáról szóló állásfoglalását, amely eljárás végén Magyarországgal szemben súlyos szankciókat vezethetnek be. Elmondta, a Jobbik képviselői elfogadhatatlannak ítélték az Európai Néppárt által benyújtott indítványt is, amelyben a képviselőcsoport tagjai ugyancsak bírálták az eredményes határvédelem érdekében meghozott – a magyar Országgyűlésben a Jobbik által is támogatott – jogszabályokat.

Olvasson tovább: