Kereső toggle

Lelkészeket cenzúrázhatnak

Houstonban tesztelik a legradikálisabb melegjogi programot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

2015-ben az Egyesült Államok negyedik legnagyobb metropoliszában, Houstonban Annise Parker polgármester aláírta azt a radikális esélyegyenlőségi rendeletet, amely többek között lehetőséget adott arra, hogy a hatóság bekéresse a városban működő keresztény felekezetek lelkészeinek prédikációit, akik ellenzik a homoszexuális házasságot. Az LGBT-aktivisták által kezdeményezett intézkedést végül vissza kellett vonni, mert nem szabályszerűen fogadták el, és amikor a polgármester szavazásra bocsátotta a kérdést, a választók egyértelműen, 62-38 arányban elutasították a rendeletet. Most az új houstoni polgármester a transzneműek mosdóhasználati jogainak biztosítására újra elővette a vitatott rendeletet.

Taktikát váltottak az Egyesült Államokban a melegjogi aktivisták, akik abban bíztak, hogy az Obama-korszakban elért rendkívüli eredményeiket tovább tudják szélesíteni Hillary Clinton győzelme esetén. Trump megválasztása után ez a lendület – legalábbis országos szinten – megtörni látszik. A Legfelsőbb Bíróság összetételének változása nem kedvez az új ultraliberális kezdeményezéseknek, ezért az esélyegyenlőségi csoportok arra összpontosítanak, hogy városi szinten fogadtassák el a szélesebb jogkört biztosító rendeleteket. Ennek modelljét a 2015-ben elindított houstoni kezdeményezésben látják, ami akkor a városi népszavazáson elbukott, most viszont az új polgármester, Sylvester Turner ígéretet tett, hogy keresztülviszi a rendelet elfogadtatását.

2015-ben, a melegjogi program országos sikerein felbátorodva Houston akkori, nyíltan leszbikus polgármestere, Annise Parker a jogi kifogások ellenére megpróbálta keresztülvinni a Houstoni Egyenlő Jogok Rendeletének (Houston Human Rigmus Ordinance, HERO) elnevezett radikális dokumentumot. A polgármester azt mondta, hogy a rendelet számára személyes harc „az én jogaimért”. Nem volt hajlandó szavazásra bocsátani a jogszabályt, mert kijelentette: „Senkinek a jogait nem lehet közszavazásra bocsátani.”

Miután a városi tanács elfogadta a HERO-t, Parker polgármester példátlan módon azzal próbálta meg elhallgattatni a neves houstoni pásztorokat, akik ellenezték a rendeletet, hogy utasította a városi ügyészeket, gyűjtsék be a „homoszexualitással vagy nemi identitással kapcsolatos prédikációikat, beszédeiket” és más „kommunikációjukat”. Az országos felháborodás nyomán azonban a polgármester kénytelen volt meghátrálni. A Texasi Legfelsőbb Bíróság utasította a városi tanácsot, hogy vagy vonják vissza a HERO-t, vagy pedig bocsássák a választók elé szavazásra.

A HERO elemzők szerint a legradikálisabb melegjogi rendelet volt, amit az Egyesült Államokban városi szinten be kívántak vezetni.

A dokumentum törvénytelennek nevezte a diszkriminációt tizenöt különböző – jobbára mesterségesen kreált – szempont alapján. A „mosdótörvény” a magukat transzneműnek meghatározó férfiak és nők számára szabad hozzáférést biztosított minden „nyilvános létesítményhez”, beleértve az ellenkező nem számára létesített fürdőket, zuhanyzókat és öltözőket. Például minden houstoni vállalkozástól elvárták, hogy tegyék hozzáférhetővé valamennyi női létesítményt azok számára, akik női ruhát viselnek, a biológiai nemüktől függetlenül.

A jogszabály ellenzői azzal érveltek, hogy a női öltözetet viselő férfiaknak nem szabad bejutást biztosítani a női létesítményekbe. Jared Houston, a rendeletet ellenző Kampány Houstonért (Campaign for Houston) szervezet társelnöke szerint a tét nem kevés: „Ez a (határozat) biológiai nemük szerinti férfiaknak, beleértve a nyilvántartásban szereplő szexuális bűnözőknek, engedélyezi, hogy női vécékbe, öltözőkbe és zuhanyzóhelyiségekbe belépjenek, mindezt a törvény teljes védelme mellett” – magyarázta. „Úgy véljük, hogy ez veszélyes közpolitika, és álláspontunk az első naptól kezdve az, hogy nem engedjük feláldozni feleségeinket, leányainkat és édesanyáinkat a politikai korrektség oltárán.”

A HERO a magánvállalkozók számára is megtagadta azt a jogot, hogy eldönthessék, részt akarnak-e venni melegházasságok lebonyolításában – a más államokban hozott rendeletekhez hasonlóan, amelyek arra kényszerítik a pékeket, virágkötőket, fényképészeket, zenészeket és másokat, hogy vallási meggyőződésük ellenére kiszolgálják a homoszexuális házasságokat.

A HERO-t melegjogi szervezetek erőpróbának tekintették a radikális melegjogi szabályozás következő szintjéhez, és a rendeletet számos hollywoodi celeb, valamint olyan óriáscégek támogatták, mint az Apple, a General Electric, a Hewlett-Packard és a Dew Speciality Chemical. A rendeletet vezető politikusok is üdvözölték, a Fehér Ház pedig nyilatkozatban állt ki mellette.

A HERO ügyét a főáramú média is felkarolta. A The New York Times szerkesztőségi cikkben sürgette a houstoni polgárokat, hogy „ne engedjenek az ocsmány gyűlöletkeltőknek”, és kijelentették, hogy a transznemű emberek számára az ellenkező biológiai neműeknek készült mosdók használata „alapvető jog, ami semmilyen módon nem veszélyeztet másokat”. Homoszexuális jogvédők, köztük a Human Rights Campaign, több millió dollárt költöttek a tizennyolc hónapig tartó kampányban, háromszor annyit, mint a rendeletet ellenző csoportok. A második menet hamarosan kezdődik.

Olvasson tovább: