Kereső toggle

India, ahol százezrek térnek meg Jézus Krisztushoz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Csak egy régióban háromszor annyian laknak, mint egész Magyarországon, 29 államában körülbelül ugyanennyi különböző nyelvet beszélnek, és egymilliárd, többségében hindu lakosa van. Ez India, ahol napjainkban rohamosan nő a keresztények száma – állítja Manoj, aki India „Szilícium-völgyében” dolgozó informatikai szakember, hívő keresztény.

– Manojnak hívnak, India déli részéről származom. Kerala államban születtem, amely India déli csücskében található. A családi hátteremet tekintve már a nagymamám is hitt Jézusban, ő pünkösdi keresztény volt, én azonban egy protestáns gyülekezetbe születtem bele és ott nőttem fel. Miután Bangalore-ba költöztem, lehetőséget kaptam arra, hogy megtérjek egy pünkösdi gyülekezetben. Ma a bangalore-i Bethel Church tagja vagyok, ahol nyolcezren gyűlünk össze hetente. Ez a gyülekezet segített nekem, hogy megszerezzem az alaptudásomat a Bibliáról, s az, ahogy Isten Igéjét alkalmazták a hétköznapjaikra, nagy hatással volt az én életemre is. Ma már bizonyos keretek között a munkám mellett Istent is szolgálom ebben a közösségben.

A szülei is keresztények voltak, mégis azt mondta, hogy volt egy fontos fordulat az életében, vissza Istenhez. Mesélne erről?

– Az egyetemi tanulmányaim kezdetéig a szüleim keresztény értékrend szerint neveltek, ám 17 és 28 éves korom között semmi szoros kapcsolatom nem volt Istennel. De Isten és az Ő kegyelme megtartott engem, nem sújtott le ítélettel, megmutatta nekem az Ő türelmét és kedvességét, és segített abban, hogy visszataláljak a kezei közé, annyi év kihagyás után.

Ön komoly szakember az informatikában, és egyben India „Szilícium- völgyében” él. Hogyan őrzi meg Isten szeretetét ilyen környezetben?

– Sokan kérdezik tőlem, hogy hogyan tudom összeegyeztetni a hitemet az informatikai munkámmal. Ez elég bonyolult, mert az elvárások és a lehetőségek elképesztőek az IT-szektorban. Azok számára, akik nagy előrelépést szeretnének a karrierjükben, minden elérhető. Vannak ismerőseim, akik 18-19 órát dolgoznak azért, hogy feljebb léphessenek a ranglétrán. Én is ilyen ember voltam, de amikor találkoztam Jézussal, és megértettem, kicsoda Ő az életemben, akkor Isten megadta nekem a lehetőséget, hogy egyensúlyt teremthessek a munkám, a szellemi életem és a családom közt. Ez csak Isten kegyelmének köszönhető! Ma talán nem szárnyal annyira a karrierem, mivel azt választottam, hogy Istent szolgálom, és teljesen megváltozott a prioritásom. Az első Isten, aztán a család, majd a munka. Ez nem azt jelenti, hogy a munkában most nem hozom ki magamból a 100 százalékot. De Isten lett az első. Az elmúlt 12 évben elhatároztam, hogy nem fogok kihagyni vasárnapi istentiszteleteket, sem Biblia-tanulmányozásokat, amelyeket a gyülekezet szervez. Jézus mondott egy példázatot Isten országáról. Isten országa olyan, mint a mezőben elrejtett kincs. A férfi, aki megtalálta ezt a kincset, amely a földbe volt elrejtve, elment, eladta mindenét, és megvette azt a földet. Isten kegyelméből én is lehetőséget kaptam arra, hogy megértsem Isten országának és a mi Urunk Jézus Krisztusnak fontosságát. Ez mindennél fontosabb, amit csak el lehet érni ezen a Földön.

Mit mondana azoknak, akik benne vannak a kemény munkában, tanulásban, karrierépítésben?

– Mindenki számára, aki karriert akar építeni, az lenne az első számú tanácsom: hidd el, hogy Isten adja a lehetőséget a munkára, a tanulásra. Amire képes vagy 18 óra alatt Isten nélkül, arra képes vagy 8-12 óra alatt Istennel! És Isten segíteni fog neked abban, hogy az idődet úgy igazgasd, hogy Istené legyen az első hely. Ha kapcsolatod van Istennel, és Ő van az első helyen, akkor a munkahelyeden is sikeres leszel. De ha ezt akarod elérni, akkor engedd, hogy Isten legyen az első helyen az életedben, és tudatosítsd, hogy amikor dolgozol, az Úrnak dolgozol. A munkádon keresztül képesnek kell lenned megosztani az evangéliumot, és a munkastílusodnak, illetve a munkahelyeden tanúsított karakterednek Jézus Krisztus karakterét kell sugároznia. Ezeken keresztül is szolgálod Őt.

Sokak szerint az online, digitális világ nyújtotta lehetőségek és a meggazdagodás rengeteg változást hoznak létre az emberekben. Ön mit gondol erről?

– A pásztorom mindig azt tanította, hogy az ember személyisége nem függhet a körülményektől. Például, ha még több pénzt kapok az informatikai állásom miatt, a pénz nem fogja megváltoztatni a személyiségem, de fel fogja tárni a karakterem. Ha tele vagyunk Isten beszédével, és megtartjuk Őt az első helyen, imádkozó életet élünk, akkor akármilyen munkát végzünk, akár ha sok pénz is jön be a kasszába, semmi sem fogja deformálni a személyiségünket. De ez csak akkor lehetséges, ha olyan ember vagyok, akit Isten beszéde épített fel, és a megfelelő gyülekezethez tartozom.

Úgy tudom, a házastársának nagy szerepe volt abban, hogy Ön megerősödött a keresztény hitben.

– A feleségemnek szerepe volt a helyreállásomban, ő is keresztény. Miután eldöntöttem, hogy feleségül veszem, hatalmas változások mentek végbe az életemben. A házasságom után Isten új kapukat nyitott meg az életemben, hogy közelebb kerüljek Őhozzá.

Beszélne egy kicsit arról, milyen a keresztények helyzete Indiában?

– Összehasonlítva az elmúlt 10-15 évvel elmondható, hogy a kereszténység hatalmas növekedésen ment keresztül Indiában. Isten hatalmas jeleket és csodákat tesz. Korábban más országokból érkeztek prédikátorok, akik hirdették itt az evangéliumot és Isten beszédét. De mára Isten Indiában is felemelt számos keresztény szolgálót, akik hordozzák Krisztus dicsőségét, és nagy dolgokat cselekednek Isten ereje által, ami működik rajtuk keresztül, és sok embert vezetnek Jézus Krisztushoz. Tömegek fogadják el Jézus Krisztust. Ha Dél-Indiára gondolunk, akkor itt nagy szabadságunk van arra, hogy hirdessük az evangéliumot, és beszéljünk Jézusról. De Észak-Indiában a területek nagy részét olyan politikusok vezetik, akik hindu befolyás alatt állnak, ők akadályozzák az evangélium hirdetését. Ott tehát vannak kihívások, de ez nem állítja meg a hívőket, misszionáriusokat, hogy hirdessék az Igét. Mindig lehet hallani olyan híreket Észak-Indiából, hogy misszionáriusokat üldöznek, különösen falusi környezetben, ahol nincs semmilyen médiajelenlét. Így aztán senki sem tudja meg, mi történt velük, és ellenségeink szabadon garázdálkodhatnak, mivel nem fogja senki sem dokumentálni, mi történt. De a városokban már óvatossabban viselkednek a keresztényekkel szemben, mivel India elméletileg egy olyan ország, ahol védelmezik a kisebbségeket. Ezért vigyáznak, hogy a városokban ilyen ne történjen.

Azt mondja, hogy a városok védelmet adnak a keresztényeknek?

– Igen, mert sokan félnek attól, hogy ha bekerül a médiába egy atrocitás, abból világbotrány lesz. Észak-Indiában a keresztényeknek el kell szenvedniük bizonyos üldöztetéseket. De itt felhívnám a figyelmet Pál apostol Korinthusiakhoz írt második levelének második fejezetére, ahol azt mondja, hogy ha üldöztetünk is, nekünk áldani kell az embereket, meg kell nekik bocsátanunk, és ki kell tartanunk. Az üldöztetés tehát nemcsak a mai világ problémája, hanem már az első században jelen volt, amikor Pál a nemzeteknek hirdette az evangéliumot. Isten ura a helyzetnek, mindezek az üldözések azért történnek, mert Isten nagyobb dolgokat akar cselekedni. Ha az ellenség nem félne attól, ami ebben a régióban történik, akkor nem támadna minket ilyen fegyverekkel. De ő azért fél, mert Isten kezében van az irányítás, Ő használja az embereit India érdekében, és eljön majd az a nap, amikor India többsége Krisztus-hívő lesz. Én hiszem, hogy ez meg fog történni! Vannak kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk, de a jó oldalt szolgáljuk, és ezek a hívők elkötelezettek, nem tőrödnek az életükkel, csak az a céljuk, hogy szolgálják az Urat. És az észak-indiai misszionáriusok többsége hindu háttérből jön. Az ő életüket megérintette Jézus, van tapasztalatuk Istenről. Ma ők hirdetik az evangéliumot, és bármilyen kihívás elé kerülnek is, senki sem tudja lenyomni őket, mert megtapasztalták Isten hatalmas erejét.

Mennyi keresztény van ma Indiában?

– 1,3 milliárd ember él ma Indiában. A kormány hivatalos jelentése szerint ennek csupán 2,5 százaléka keresztény. De szerintünk inkább lényegesen több emberről van szó.

Hogy néz ki egy indiai gyülekezet?

– Indiában ma nagyon növekednek azok a gyülekezetek, amelyek hangsúlyt tesznek a Szent Szellemre, ahol hisznek a Szent Szellem ajándékaiban és a csodákban, amelyeket Jézus cselekedett. Számos ilyen gyülekezet növekszik Indiában, ahol Isten nagy dolgokat cselekszik, emberek térnek meg Jézushoz. A magyarországi Hit Gyülekezete nagyban hasonlít az én gyülekezetemre. Az, ahogy prédikálnak, ahogy dicsérik az Urat, a Szent Szellem munkája – minden hasonlít arra, amely gyülekezetbe én járok Bangalore-ban. Ezért teljesen úgy éreztem magam a Hit Gyülekezetében, mintha otthon lennék.

Milyen tevékenységeket nem engednek meg a keresztényeknek Indiában?

– Többségében arról van szó, hogy nem engedik meg nekünk, hogy házakhoz menjünk beszélni Istenről, és azt sem engedélyezik, hogy nyilvános helyen gyűljünk össze. A hazámban sokan félnek attól, hogy Isten csodákat cselekszik, és így magához vonzza az embereket. Mint mondtam, ez leginkább Észak-Indiára jellemző, ott is inkább a falvakban fordul elő. A városokban, mint említettem, szabadság van. Ha Dél-Indiára gondolunk, akkor Kerala egy olyan állam, ahol keresztények, muszlimok és hinduk együtt élnek. Napjainkban szabadság van, csakúgy mint Karnataká-ban. Ugyanis a mostani karnatakai kormányzat nem vallásos beállítottságú. Öt évvel ezelőtt olyan kormány volt, amely a hinduizmust támogatta: akkor voltak is incidensek.

Milyen incidensekről van szó?

– Megtámadtak keresztény gyülekezeteket. A vasárnapi istentiszteletkor emberek rátörtek a keresztényekre, és kényszerítették őket, hogy hagyják el a termet, majd széjjelzúzták a berendezést.

Indiaiként, mit tudna mondani a hindu vallásról?

– A hinduizmusban ezer és ezer isten és istennő van, az istenek egy adott régió felett uralkodnak. Minden területnek van egy istene. Ebben van valami igazság. Amikor Isten kidobta Lucifert és követőit a mennyből, mindegyikük kapott egy területet, és azok fölött ma ők uralkodnak. Ezeket tisztelik istenekként és istennőkként a hinduk, akik  büszkék magukra, és büntetésekkel rá akarják erőltetni a kultúrájukat az emberekre: „Ha nem csinálod ezt, megbüntetünk!” Jézus sohasem viselkedett így. Jézus az embereket szeretet által akarta megváltoztatni, nem ítélkezés által. Ő azt mondta, nem azért jöttem, hogy ítélettel sújtsak az emberekre, hanem, hogy elvezessem a bűnösöket a megtérésre. De a radikális hinduk a törvényeiket és szabályaikat ráerőltetik az emberekre, hogy így megváltoztassák őket: ha valamit nem tesz meg, jön ezért a büntetés.

Mi az, amit a hindu vallás nem tűr el?

– A vallási szabályok nem engedik meg a fiúknak és a lányoknak, hogy nyilvános helyen beszéljenek egymással. Semmilyen ruhát nem engedélyeznek, ami bármit is megmutat a testből mások felé. A büntetéseket nem az állam hajtja végre, hanem a vallásos hinduk veszik kezükbe az igazságszolgáltatást. Az alábbi érvényesül ott, ahol a kormányzat hindu befolyás alatt áll: mivel az egyik istenük tehénen utazott, ezért imádják a tehenet. A muszlimok azonban levágják a marhát ételnek, ugyanígy tesznek a keresztények is. A hinduk utánajárnak annak, hogy ki vágja le a teheneket. Megkeresik az ilyen embereket, és megölik őket. Igen, megölik! Nemrégen volt egy olyan eset, hogy néhány muszlim ember állatokat szállított autóval, a hinduk elkapták őket, és ott helyben halálra verték azokat az embereket! Ez is egy példa arra, hogy milyen erővel lépnek fel, és hogyan veszik kezükbe az igazságszolgáltatást, hogy megbüntessék az embereket a cselekedeteikért. De Krisztus azt mondta, Ő azért jött, hogy a bűnösöket megtérésre vezesse, és nem azért, hogy ítéletet szolgáltasson. 

Mit mondana azoknak a magyaroknak, akik szerint a hinduizmus divatos, vagány?

– A magyaroknak üzenem: nem kell semmi másra sem figyelnetek ahhoz, hogy egy áldott életetek legyen, csak a Bibliára! Sem a hinduizmusra, sem a buddhizmusra, sem semmi másra. Ahhoz, hogy igaz és szent életet élhessetek, minden megvan a Bibliában. Nem kell utalni semmilyen más vallásra, nem kell nézni semmi más hitre, sem átvenni, sem beépíteni semmilyen más vallásból! Ez a válaszom erre!

Ez egyáltalán nem korrekt politikailag. De akkor már azt is el- mondaná, miben különböznek az indiai keresztények más vallásúaktól?

– Ha azokra nézünk, akik be vannak töltekezve Szent Szellemmel, és szolgálják az Urat, és összehasonlítjuk őket a többi emberrel, akkor azt látjuk, hogy ők nem csapják be a társaikat, nem sztrájkolnak a kormánnyal szemben, nincs köztük korrupció. Nem lopnak az államtól, nem lopnak másoktól sem, nem ártanak másoknak, ők csak szeretnek. Indiában mindezek a felsorolt dolgok nagy problémát jelentenek. Ez a különbség a Szent Szellemmel betöltekezett keresztények és minden más indiai között. Mi kell ennél több? Ez nyilvánvaló bizonyíték.

Olvasson tovább: