Kereső toggle

Gyermekfeleségek

Minden percben 28 kiskorú lányt adnak férjhez

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az UNICEF adatai szerint világszerte több mint 700 millióra tehető azoknak a nőknek a száma, akik 18. életévük betöltése előtt léptek házasságra. Közülük minden harmadik, azaz közel 240 millió 15 év alatti volt, amikor férjhez adták őket. Számuk évente 15 millióval gyarapodik. A kiskorúakkal kötött házasságok a Föld országainak kétharmadára, legnagyobbrészt Közép-Ázsiára, a Közel-Keletre és Afrikára jellemzőek. Emellett a jelenség nagy arányban van jelen Latin-Amerikában, és a menekülthullámmal beszivárogni látszik Európába is.

A gyermekkori házasságnak komoly következményei vannak, hiszen az esetek többségében együtt jár a családtól illetve a barátoktól való elválasztással, és a közösségi aktivitás teljes megszűnésével, ami jelentős negatív befolyással bír a lány-feleségek mentális és fizikai egészségére. Azok a lányok, akik 18 éves koruk előtt férjhez mennek, általában nem tanulnak tovább, és az esetek túlnyomó többségében hamarosan teherbe esnek.

A Der Spiegel összeállítása szerint ez történt az etiópiai Abayneshsel is, aki nagyon tehetséges tanulónak bizonyult az iskolában, és orvos szeretett volna lenni. Ám álmai 14 éves korában szertefoszlottak, amikor férjhez adták. Nevét férje családja Jematára változtatta, így a lány számára Abaynesh azt a személyt szimbolizálja, aki szeretett volna lenni, de nem volt rá lehetősége. Bár minden vágya az volt, hogy továbbra is tanulhasson, amióta férjhez ment, nem jár iskolába, hanem férje családjában végez házimunkát. Reggelente, még hajnal előtt útnak indul, hogy friss vizet hozzon a folyóról: előrehaladott terhessége ellenére húsz literes ballonban cipeli a vizet.

Etiópiában a lányok gyakorlatilag kétféle módon mennek férjhez. A frigy leggyakrabban a két érintett család közötti megegyezéssel jön létre. Ha azonban a lányos család nem megy bele az „üzletbe”, előfordul, hogy az ifjú arát elrabolják, ami után a vonakodó család nem tehet mást, mint hogy elfogadja a házasságot. A 20–24 éves etióp nők több mint 40 százalékát gyerekként adták férjhez, és a jelenleg 15 és 49 év közötti nők háromnegyedét még csecsemő korában körülmetélték. Annak ellenére, hogy a kormány hivatalosan tiltja a beavatkozást, titokban mégis sok esetben alkalmazzák.

Abaynesh apósának nézetét, miszerint a gyerek-menyasszonyok jobban alkalmazkodnak a férj családjához, és engedelmesebb feleségek lesznek, valószínűleg sokan osztják Afrikában, ahol 125 millió nőt házasítottak ki 18 éves kora előtt. Sőt, harmaduk még 15 éves sem volt. Általános tendencia, hogy a gyerekházasságok többnyire a vidéki területek sajátjai, és az arák a szegényebb családokból kerülnek ki, akiket idősebb férfiak vesznek el. Mauritániában a tinédzserkorban férjhez adott lányok 60 százaléka él házasságban legalább 10 évvel idősebb férfivel.

A most 18 éves indiai Ramgani szintén 14 éves korában ment férjhez, de ragaszkodott hozzá, hogy befejezhesse tanulmányait. Azóta az élete egy folyamatos harc azért, hogy elmenekülhessen sorsa elől, amit tradicionálisan az határoz meg, hogy India egy kis vidéki falujában született. Itt, Rajasthan provinciában a ma 20 és 24 év közötti nők 65 százaléka 18 éves kora előtt lépett házasságra, India egészét tekintve pedig összesen 27 millióra tehető azoknak a nőknek a száma, akik kiskorúként lettek férjhez adva. India két legnagyobb vallási csoportja, a hinduk és muzulmánok egyöntetűen támogatják a gyerekházasság intézményét: a 2011-es népszámlálási adatok szerint közösségeikben ez körülbelül 30 százalékos gyakorisággal fordul elő. Kailash Brijwasi, egy gyermekházasságok ellen küzdő szervezet vezetője szerint azonban a fenti hivatalos adatoknál a valóságban a számok sokkal magasabbak.

Ramganinak nyolc lánytestvére van, akik közül ő az ötödik. Mivel a család alacsony társadalmi kaszthoz tartozik, és meglehetősen szegény, szülei a lányokat egymás után következő napokon adták férjhez annak érdekében, hogy ezzel is spóroljanak. Ehhez hasonlóan az is előfordul, hogy egy család összes lányát egyszeri ceremónia keretei között egy másik család férfi tagjai veszik el. Annak ellenére, hogy a házasságok sok esetben nagyon fiatalon köttetnek, a lányok a nemi érés befejeződéséig általában az apai háznál maradnak. Ramgani egyik húgával azonban nem ez történt, és a jelenleg 11 éves kislány már a férje családjánál él.

Ramgani felháborodott azon, hogy amíg sógornője iskolába jár, neki a házimunkát kell végeznie. Addig küzdött, míg nagybátyja és apja segítségével sikerült elérnie, hogy visszakerüljön családjához, és folytathassa tanulmányait. Sajnos az ő esete szinte egyedinek számít, a férjhez adott lányok többsége sosem fejezi be az iskolát.

Mindez annak ellenére van így, hogy Indiában a házassággal kapcsolatos törvények meglehetősen szigorúak, és a házasulandó nőnek minimum 18, a férfinak 21 évesnek kell lennie. Azonban ezt nem mindenhol tartják be, így Ramgani lakhelyén, Biwara környékén sem. Brijwasi szerint a megoldás az oktatásban van, és szervezete nemcsak a lányok, hanem a nők jogaival kapcsolatosan a fiúk felvilágosítását is végzi. Ennek köszönhetően előfordult már, hogy a férfi családtagok akadályozták meg, hogy húgukat kiskorúként férjhez adják.

A világ nyugati felében, Latin-Amerikában, a lányok nem szülői nyomás hatására mennek férjhez, hanem épp ellenkezőleg: a fiatalon történő házasságkötés sok esetben a családi kötöttségekből, a szegénységből való menekülés eszköze. Így van ez Brazíliában is, ahol a ma 20–24 éves nők között hárommillió azok száma, akik még nem voltak 18 évesek, amikor férjhez mentek, és közülük minden harmadik a házasságkötéskor fiatalabb volt 15 évesnél. A törvények szerint Brazíliában a házasulandóknak be kell tölteniük a 16. évüket, és ekkor is szükség van a szülők beleegyezésére. Ez az életkor egy esetben lehet alacsonyabb, mégpedig terhesség esetén.

Annak ellenére, hogy itt nem a szülők forszírozzák a korai házasságot, mint Ázsiában vagy Afrikában, a következmények ugyanazok. A lányok sok esetben erőszakos férfiak áldozatai lesznek: abbahagyják az iskolát, és gyakran egészségügyi problémákkal küzdenek. Egy 18 év alatti anya esetében ugyanis 60 százalékkal nagyobb a kockázat a terhesség és a szülés körüli komplikációk miatti elhalálozásra vagy a gyermek halva születésére, mint ha az anya 19 éves lenne. Abban az esetben is, ha a baba túléli a komplikációkat, nagyobb a későbbi fizikai és szellemi visszamaradottság veszélye.

Ennek ellenére a brazíliai tinik pozitívnak látják a korai házasságkötést, mégpedig az ezzel járó gazdasági stabilitás és szabadság vélt lehetősége miatt. Sok esetben nem is kerül sor valódi esküvőre, hanem csak egy megegyezésen alapuló együttélésre, amit, ha a sors úgy hozza, felbontanak.

A 15 éves Nayane sem ment hozzá 10 hónapos kislánya apjához, akit a rendőrség hét hónapja egy drograzzia során lőtt le. A lány ma gyermekével és ikertestvérével él Rio de Janeiro külterületén, iskolába egyikük sem jár. A rendőrség erőfeszítései ellenére ebben a városrészben a dílerek hozzák a törvényeket, akik Nayane testvérének is megtiltották, hogy a házból kitegye a lábát, mert összeszűrte a levet a rivális drogbanda egyik tagjával. Ennek köszönhetően Nayane testvérére bízhatja gyermekét, míg ő bulizni megy a többi fiatallal, akik között gyakran 12 évesek is vannak.

Európa is egyre nagyobb arányban kényszerül a gyermekházasság jelenségével szembenézni - nem függetlenül a kontinenst 2015-ben elért migrációs krízistől. Németországban jelenleg készül az a tervek szerint júliusban elfogadásra kerülő törvényjavaslat, amely pénzbírsággal fogja szankcionálni a tradicionális vagy vallási okból kiskorúakkal kötött házasságot, még annak szándékát is. Emellett a gyermekek védelme érdekében érvényteleníti majd azokat a külföldön kötött házasságokat, amelyekben egyik vagy mindkét fél kiskorú. Tavaly júliusban a német hatóságok 1475 kiskorú menekült házast regisztráltak, akiknek majdnem 80 százalékuk lány, és 361 közülük 14 évnél is fiatalabb. A kiskorú házasok csaknem fele Szíriából érkezett, míg a többi közel-keleti országból érkezők lényegesen kevesebben hoznak gyerek-feleséget. Az utóbbi években az UNICEF adatai szerint is megnőtt a szír menekültek között a gyerekházasságok száma. A jordániai szír menekülttáborban a 2011-ben regisztrált házasságok 18 százalékában voltak a menyasszonyok 18 év alattiak, míg 2015-ben ez az arány már 35 százalék volt.

Míg Szíriában és a szülőföldjükről elmenekült szíriaiak között a kiskorú feleségek aránya egyre nő, a szomszédos Libanonban március végén került előterjesztésre az a törvénytervezet, amely megtiltaná a gyerekházasságot, és 18 évben határozná meg a házasodás alsó korhatárát. Libanonban ma nincs törvényben kimondott alsó korhatára a házasságnak, a vallási bíróság pedig 15 évesen már engedélyezi az esküvőt, ám a múltban ennél fiatalabb lányok is férjhez mentek. A tervezet szerint, amit a Libanoni Nők Demokratikus Szervezete készített elő, a mindenkori minimálbér tízszeresének megfelelő pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel sújtható az, aki a törvényt megszegi.

Olvasson tovább: