Kereső toggle

George Sorosról írt könyvet Andreas von Rétyi német újságíró

Nyitott társadalom, rejtett célok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Hogyan befolyásolják a világ- politikát Soros György civiljei?

George Soros: A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége címmel jelent meg a napokban a magyar származású német újságíró, Andreas von Rétyi könyve. A könyv a Soros-szervezetek tevékenységével és azoknak a politikai életre gyakorolt hatásával foglalkozik elsősorban, és ahogy a címből is látszik, a szerző szerint a multimilliárdos az általa pénzelt civil szervezeteken keresztül a világpolitikára is nagy befolyást gyakorol.

Soros Györgyről nem könnyű könyvet írni, széles körű tevékenysége így vagy úgy, de mindenképpen indulatokat vált ki. Sokan úgy ismerik őt, mint az angol font vagy a rubel bedöntőjét, mások a filantrópot látják benne, megint mások pedig azt az embert, aki civil szervezetek sokaságán keresztül alakítja a világpolitikai folyamatokat.

Bár Soros György neve és tevékenysége a kilencvenes években sem volt ismeretlen – itthon legtöbben a Soros Alapítvány tevékenységén keresztül kerültek kapcsolatba vele –, befolyása és tevékenységének jelentősége igencsak megnőtt az elmúlt tizenöt évben.

A 2000-es évek elején vad ámokfutásba kezdett George Bush elnök ellen, úton-útfélen hangoztatva, hogy az Egyesült Államok jelenti a legnagyobb veszélyt a világra. Ez annak fényében érdekes, hogy a WTC romjait még el sem takarították, amikor Soros nagyobb veszélynek tartotta a megtámadott országot, mint magát a globális terrorizmust.

Soros nyilvános ámokfutása 2004-ben érte el a csúcsát, mikor bejelentette, hogy minden pénzét odaadná, ha sikerülne elérni, hogy George Busht ne válasszák meg újra elnöknek. Ha az összes pénzét nem is, de sokat szánt arra, hogy John Kerry nyerjen a fiatalabb Bush-sal szemben. Ez végül nem sikerült, de ez az év és ez a kampány fordulópontot jelentett Soros tevékenységében. Kiterjedt hálózatának pénzelése ugyanis nem nevezhető már filantrópiának: a multimilliárdos ekkortól kezdve egyre kevésbé adja a pénzét különféle karitatív tevékenységekre, kizárólag olyan szervezeteket finanszíroz, amelyeknek célja a hagyományos nyugati értékrend lebontása: ennek megfelelően a Soros- pénzek a marihuána legalizálására, a melegmozgalmakra, az ateizmusra, az uniszex mosdók bevezetésére és a legváltozatosabb szélsőbaloldali programokra mennek. A globális kapitalista gazdaság egyik legnagyobb nyertese mára oda jutott, hogy egy ultraradikális, ultrabaloldali és ultraliberális világnézet első számú apostolává vált.

Az ember, aki bedöntötte a fontot

Soros György 1930 augusztusában született Budapesten, eredeti neve Schwartz György. Apja Schwartz Tivadar ügyvéd, eszperantista, aki 1936-ban döntött úgy, hogy Sorosra magyarosít. A háború alatti időszakot az apja által szerzett hamis papírok, illetve állása segítségével vészelte át. Soros többször is meghökkentette a nyilvánosságot azzal, hogy erre az időszakra mint élete legizgalmasabb korszakára emlékezett vissza. Steve Kroft, a 60 Minutes című amerikai hírműsor riportere 1998-ban készített interjút Sorossal, amelyből kiderült, hogy a milliárdos egyáltalán nem érzett bűntudatot amiatt, hogy egy olyan állás segítségével vészelte át a háborút, amelyben zsidó vagyonok kisajátításával foglalkozott. Soros szerint, ha ő nem teszi, akkor más tette volna meg ugyanezt, így a kérdés nem releváns. Rétyi kiemeli, hogy ez a szemlélet amúgy jellemző Sorosra: nagyhatású pénzügyi tranzakcióinak egy részét is azzal magyarázza, hogy ha nem ő teszi meg az adott lépést, akkor megteszi más.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • Évi 712 gyermekmolesztálási ügy

    Mintha kicsit megnyílt volna a zsilip: sorban derülnek ki a kiskorúakat molesztáló nevelők külön­böző ügyei. Legutóbb egy középkorú erkölcstanár borzolta fel a kedélyeket, aki kikezdett egy 13 éves diákkal. A Hintalovon Alapítvány szakértői szerint nem annyira az esetek száma nő, hanem több ügy...
  • „Piszkos” élelmiszerek

    Nem sokan gondolnánk, hogy például egy tenger gyümölcseit tartalmazó pizzával esetleg olyan élelmiszeripari terméket fogyasztunk el, amelyet rabszolgaként dolgoztatott, kizsákmányolt, sokszor szexuálisan is bántalmazott emberek állítanak elő.