Kereső toggle

Évi 712 gyermekmolesztálási ügy

A jéghegy csúcsa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mintha kicsit megnyílt volna a zsilip: sorban derülnek ki a kiskorúakat molesztáló nevelők külön­böző ügyei. Legutóbb egy középkorú erkölcstanár borzolta fel a kedélyeket, aki kikezdett egy 13 éves diákkal. A Hintalovon Alapítvány szakértői szerint nem annyira az esetek száma nő, hanem több ügy kerül napvilágra, mert óriási a látencia.

Gyurkó Szilvia
Több mint tíz éve tanított egy isaszegi általános iskolában az a tanár, akit nemrégiben előzetes letartóztatásba helyeztek, mert a gyanú szerint szexuális viszonyt folytatott egy 13 éves diáklánnyal. A középkorú férfi – aki nem mellesleg történelmet és erkölcstant tanított a gyerekeknek – azért bukott le, mert az érintett kislány édesanyja a gyermeke telefonján erre vonatkozó üzeneteket talált, ezért feljelentést tett az ügyben. A kis­lány vallomása alapján a rendőrség elrendelte az előzetes letartóztatást, mivel fennáll annak a lehetősége, hogy a gyanúsított a sértettet vagy a tanúkat befolyásolja, illetve eltüntet bizonyítékokat. A férfi mellett kiállt az élettársa és a nevelt lánya is, mondván: nem hiszik el a történteket.

Egyidejűleg a Dunakeszi Tankerületi Központ is vizsgálatot indított az ügy­ben, és az érintett tanárt felmentette a munkavégzés alól – ez azt jelenti, hogy egyelőre nem taníthat sehol.

Tények a jelentésből

– Több mint 15 ezer gyerek vált erőszakos cselekmény áldozatává.
– 2,5 százalékkal csökkent a fiatalkorú elkövetők száma.
– Mintegy 24 ezer gyerek élt nevelőszülőknél és gyermekotthonokban.
– 300 tizennyolc év alatti lány kapott elzárás büntetést prostitúció miatt.
– Csak minden 3. súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerek fért hozzá fejlesztő neveléshez, oktatáshoz.
– 5774 lány szült 10–19 évesen.
– 4233 lány döntött a terhesség-megszakítás mellett.
– Közel 4500 gyereknek nem volt érvényes lakcíme.
– 8,5 százalékkal csökkent a nélkülöző gyerekek száma.
– A gyerekek 23,4 százaléka súlyosan nélkülözött.
– Több mint 400 házi gyermekorvos hiányzott a rendszerből.
– Havonta átlagosan 1100–1200 fiatalkorú dolgozott közmunkásként.

A hírek szerint a sértett, a kifejezetten csendes, visszahúzódó kislány a botrány óta nem szeretne az intézménybe járni. Az eset nagyon felkavarta az iskola tanulóit és a szülőket, mindenki attól tart, hogy nem ő volt az egyetlen áldozat. Az iskolától azt az információt kaptuk, hogy a vizsgálat lezárásáig nem nyilatkoznak az ügyben.

A Btk. szerint szexuális visszaélés esetén, azaz ha 18 év feletti felnőtt viszonyt létesít 14 év alatti gyerekkel, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az elkövető, de a hatalmi pozíció – így a tanár-diák viszony is – minősített esetnek számít, ilyenkor akár nyolc év is kiszabható.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • George Sorosról írt könyvet Andreas von Rétyi német újságíró

    George Soros: A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége címmel jelent meg a napokban a magyar származású német újságíró, Andreas von Rétyi könyve. A könyv a Soros-szervezetek tevékenységével és azoknak a politikai életre gyakorolt hatásával foglalkozik elsősorban, és...
  • „Piszkos” élelmiszerek

    Nem sokan gondolnánk, hogy például egy tenger gyümölcseit tartalmazó pizzával esetleg olyan élelmiszeripari terméket fogyasztunk el, amelyet rabszolgaként dolgoztatott, kizsákmányolt, sokszor szexuálisan is bántalmazott emberek állítanak elő.