hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nemzet mindenek előtt
A Trump-féle nacionalizmus harca a globalizmus evangéliumával

2017. 02. 02.
Donald Trump már azelőtt elkezdte irányítani a közgondolkozást, hogy beiktatták az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökének. A Twitteren és más közösségi hálózatokon keresztül, illetve az időnkénti közszereplései során ugyanazt tette, mint amit a választási kampány alatt mindvégig: dominált. Csakhogy ezúttal – az ő megfogalmazásában – ezt már nem saját magáért, hanem minden amerikaiért teszi. A Breitbart News elemzése.

Trump az utóbbi hetekben munkahelymegtartó megállapodásra jutott a Carrier és Ford nagyvállalatokkal. Ezt tükrözi a következő, január 3-ai szalagcím is: „Trump nyomására a Ford törli a mexikói gyár tervét – több munkahely várható Michiganben”. Az új elnök bejelentette, hogy 50 milliárd dolláros befektetésről egyezett meg a Masayoshi Son japán vállalattal, amely ötvenezer új munkahelyet fog létrehozni Amerikában. Ezenkívül a Fiat-Chrysler cégcsoporttal is megállapodott egy új, munkahelyteremtő fejlesztésben.

Trump ugyanakkor nem csak simogat. Fenyeget is. Világossá tette: minden olyan vállalatnak, amely más országokba szeretne munkahelyeket áttelepíteni, szankciókkal kell szembenéznie. Január 11-i sajtótájékoztatóján így fogalmazott: „Mostantól mindenki tudhatja: ha valaki át akarja telepíteni a gyárát Mexikóba vagy máshova, és el akarja bocsátani michigani és ohiói munkavállalóit (…) ez nem fog ilyen simán menni a jövőben!” 

Ugyanezen a sajtótájékoztatón a gyógyszeripari cégekhez is volt egy-két keresetlen szava – az árpolitikájuk miatt. „Egy új licitálási rendszert kell kialakítanunk a gyógyszergyártók számára, most ugyanis gyakorlatilag büntetlenül gyilkolhatnak” – hangzott a versenyszemléletű, piacorientált megoldási javaslat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!