hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kitörni a putriból
A segélynél is többet vitt a HISZ az erdélyi Gagyra

2016. 12. 08.
Székelykeresztúr központjában egy szűk sikátoron keresztül jutunk ki a dimbes-dombos vidékre, ahol egymás után sorban haladunk át a mesebeli kis falvakon, míg aztán Gagy település határába jutunk. A település szélén egy domboldalban egy sáros lejtő az úti célunk - több mint hétszáz kilométert tettünk meg, hogy ideérjünk rakományunkkal – ruhával, tartós élelmiszerrel –, no meg a HISZ lelkes munkatársaival. A domb oldalában szerény házakban és különféle „tákolmányokban” lakik harminc család – őket jöttünk megsegíteni. Hét éve jár ide a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) stábja, erdélyiek, magyarországiak felváltva, kitartóan küzdve a gagyi senki földjének lakóiért.

A telep valóban senki földje, mert sok évtizeddel ezelőtt egy helyi gazda odaadta egy családnak, akik aztán egy viskót húztak fel rá, majd a telep gyorsan növekedett, sokféle sorsú és hátterű ember telepedett ide. A terület sorsát végül a marosvásárhelyi HISZ munkatársai rendezték, így az itt lakóknak legalább a föld biztosan áll a lábuk alatt. A szeretetszolgálat nyolc éve foglalkozik az itt élőkkel, akkor kereste meg a szervezetet az egyik itteni család, Varga Sándor és felesége, Rózsika – mondja lapunknak Kovács Sándor, a HISZ vezetője. A megkeresés

levélben érkezett, és meglehetősen érdekes volt, ugyanis nem segélyt kértek, hanem segítséget ahhoz, hogy gyökeresen megváltozzon az életük. A Vidám Vasárnap műsorát nézve jutottak arra az elhatározásra, hogy elég volt az addigi életükből, újat kell kezdeni, ezért fordultak a szervezethez és a Hit Gyülekezetéhez. „Döbbenetes állapotok fogadtak bennünket. Az egyetlen reményt az itteni emberek elszántsága jelentette, látszott rajtuk, hogy komolyan gondolják a változást” – idézi fel Bondor László, a vásárhelyi szervezet régiós vezetője. A megkeresésből sokéves program született, helyben alakult egy gyülekezet, egy leromlott állapotú házat újítottak fel, közösséget építettek. „A felelős gondoskodást, az alapvető higiéniát és a tanulást igyekszünk népszerűsíteni az itt élők körében, ugyanis a segélyek csak rövid ideig képesek enyhíteni a kiszolgáltatottságból eredő érzéseket” – hangsúlyozza Bondor László. A hagyományos székely falusi ház szobáit egybenyitották, gipszkartonozták, laminált padlót fektettek le, egy más világot alakítva ki a telepieknek. Itt zajlanak az istentiszteletek, a foglakozások, de lassan kinövik a házat. Az udvaron csűr – masszív építmény –, ide, ha anyagilag finanszírozni tudják, egy mosókonyha, fürdőszoba van tervezve, mert a telepen csak egy fúrt kút van. Patak is van a területen, de csak akkor használható, amikor bőséges a csapadék.

Testes, vidám ember köszön harsányan ránk, Varga Sándor mutatkozik be szívélyesen. Sándor a levél írásakor éppen falopásból élt, illetve „szerzésből”, ahogy errefelé mondják. Azóta nagyot fordult vele az élet, de csak azért, mert volt, aki fordítson rajta – teszi hozzá hálásan. Fával foglalkozik most is mint vállalkozó, a telephelye is a faluban van, de már legálisan, egy környéken dolgozó ismert cég alkalmazottja. Igyekszik munkát adni a telepen azoknak, akik szintén ki akarnak törni. „A változáshoz szükséges döntést azonban csak az ember saját maga tudja meghozni. Nekem is őszintén kellett szembenéznem azzal a sorssal, amit én alakítottam ki magamnak. A külső segítség csak azért használt, mert én is ki akartam törni a nyomoromból” – mondja egyszerűen, de érthetően fogalmazva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!