hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiütheti a gazdákat a madárvész
Hónapokba kerül, amíg helyreáll a baromfiágazat

2016. 12. 02.
Híg, véres széklet, és az állat himbálja a fejét – a gazdák jól tudják, hogyha ilyen tüneteket produkálnak a baromfik, akkor nagy a baj. Nemcsak azért, mert a madárinfluenza naponta ezres nagyságrendben képes pusztítani a szárnyasokat, hanem azért is, mert az úgynevezett kitörési pontok egy kilométeres körzetében minden szárnyast le kell ölni – függetlenül attól, hogy egészségesek-e vagy betegek. És ami még talán ennél is nagyobb baj: a tíz kilométeres megfigyelési körzeten belül a szigorú korlátozások miatt több hónap is eltelhet, mire a termelés újraindulhat. Márpedig sok esetben a baromfitenyésztés – főleg a kacsa- és a libahízlalás – családi gazdaságokban zajlik, amelyek most attól tartanak, hogy a tél folyamán bevétel nélkül maradnak majd.

A helyreállás a járvány lecsengésével veheti majd kezdetét – ám erről egyelőre még szó sincs. Sőt, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, és a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén.

„Ami biztos, hogy mi, termelők nagyon rosszul járunk. Akinél leölik az állatokat, annak kártérítést fizet ugyan a kormány, ám könnyen lehet, hogy az integrátorcégek kapják a pénzt, és bizony nem tudni, mennyi jut ebből a gazdáknak” – mondta a Heteknek egy alföldi libatenyésztő. Megjegyezte, nem csak azok vannak bajban, akiknél kiirtják a szárnyasokat. Ők például nem tudták leadni a mostani állományukat, mert ahova vitték volna, ott nem fogadhatták – annak ellenére sem, hogy a libák nem voltak fertőzöttek.

„A szállításhoz engedély és állatorvosi vizsgálat kell. A helyi állatorvos viszont most azzal van elfoglalva, hogy a Mari néni kakasát összeírja, úgyhogy nem jött ki hozzánk. Persze az állatjóléti támogatáshoz bármikor kitölti a papírokat, csekély 10 százalékért” – panaszolta a termelő. Végül, miután két napig telefonálgattak, találtak egy állatorvost, aki igazolta, hogy rendben van az állomány – ám mégsem szállíthattak. A kiállított papír pedig csak 48 óráig érvényes.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!