hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egydolláros fizetés
Elképesztő feszültség Amerikában

2016. 12. 03.
Az új amerikai elnököt megválasztó decemberi, hivatalos aktusig, illetve a január 20-i beiktatásig kritikus időszakon megy át az Egyesült Államok. A Charisma News szerint az elkövetkezendő két hónapban az Obama-adminisztráció még óriási károkat okozhat az országnak, ráadásul Hillary Clinton hívei az eredmény megváltoztatásáért kampányolnak. Azzal érvelnek, hogy Clinton országos szinten legalább 1,7 millióval több szavazatot kapott, mint ellenfele.

Donald Trump választási győzelme után elsőként Lesley Stahl-nak, a CBS riporterének adott interjút. Ebből világosan kiderül, hogy az elnöki szék új várományosa nem megélhetési politikusként indult az elnökségért. Arra a kérdésre, hogy felveszi-e majd a fizetését, Mr. Trump így válaszolt: „Nem. Azt hiszem, a törvényben előírt évi egy dollárt fel kell vennem… Ön tudja, mekkora fizetésről van szó?” – kérdezett vissza. „400 ezer dollárról…” Trump megismételte: „Nem fogom felvenni.” A Clinton veresége miatt meglehetősen feszült baloldali tábor viszont a jelek szerint továbbra is nehezen fogadja el az eredményt. Ezzel kapcsolatban a Charisma News című amerikai keresztény portálon Michael Snyder arra figyelmezteti olvasóit, hogy az eredmény hivatalos kihirdetéséig, december 19-ig bármi megtörténhet.

Mint ismeretes, az Egyesült Államokban az elnökválasztás – két államot és a fővárost kivéve – nem közvetlenül, hanem közvetett módon, az elektori rendszeren keresztül történik. (Választási egyszeregy. Hetek, 2016. október 28.). Másként fogalmazva: az elnököt és az alelnököt nem az amerikai polgárok, hanem az abban illetékes személyek, elektorok választják. A szavazatok csupán egy „ajánlást” jelentenek az egysze­rű többség alapján, az elektorok pedig a szavazatok figyelembe vételével hoznak döntést az elnök személyéről. Elképzelhető, hogy az elektorok a számukra adott felhatalmazással ellentétes irányban döntsenek? Igen, többször előfordult már ilyen eset. Idén például Washington állam (nem azonos a fővárossal) egyik elektora hozta nyilvánosságra, hogy semmiképp sem fog Hillary Clintonra szavazni. Az ilyen „hűtlen” („faithless”) elektorok ezerdolláros büntetés terhe mellett protestálhatnak a maguk igaza mellett, azonban arra még nem volt példa, hogy a választás végkimenetelét érdemben befolyásolták volna.

Idén azonban olyan helyzet alakult ki – Amerika történelmében immár ötödik alkalommal –, hogy a választás vesztese több szavazatot kapott, mint a győztes. A lapzártánkkor ismert eredmények szerint Clinton országosan 1,7 millió szavazattal kapott többet, mint Trump. Erre az eredményre hivatkozva indítottak Clinton hívei támadást a győztessel szemben, amikor Amerika történelmében példátlan módon, felszólítják az illetékes elektorokat az eredmény megváltoztatására, vagyis arra, hogy az elektorok a republikánusokra adott többségi szavazatokat ne vegyék figyelembe, ehelyett a demokratákra „szavazzanak át”. Petíciójukat az interneten is meghirdették és azt eddig több mint 4,3 millióan írták alá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!