hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Moszkva bosszúja
Doppingháború: orosz hackerek törték fel a WADA adatbázisait

2016. 09. 15.
Orosz hackerek feltörték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisait és kiszivárogtatták négy amerikai sztársportoló orvosi aktáit, amelyek bizonyítják, hogy rendszeresen használtak tiltott szereket. Az államilag szervezett doppingolás vádjával büntetett oroszok kettős mércét emlegetnek, a tornász Simone Biles, a kosárlabdázó Elena Delle Donne és a teniszező Williams nővérek úgy védekeznek: engedéllyel használták a tiltólistán szereplő szereket. A hackerek viszont újabb „leleplezéseket” ígérnek, nem csak a tengerentúlról.

„Amerika jól szerepelt, de nem tisztességesen” – állítja honlapján a Fancy Bear nevű orosz hackercsoport, amely szerint az USA Rióban szerzett 46 aranyérme, 37 ezüstje és 38 bronzérme – amellyel magasan az éremtáblázat élén végeztek – egy jól szervezett, a hatóságok tudtával történő doppingrendszernek is köszönhető. A WADA feltört adatbázisai szerint ugyanis – írják – több tucat amerikai sportoló doppingtesztje lett pozitív, a riói olimpiai bajnokok pedig rendszeresen használtak tiltólistán lévő gyógyszereket. Mindennek nem lett semmilyen következménye, mert mindezt engedéllyel tették, terápiás céllal – az orosz hackerek szerint azonban az érintettek engedélyt kaptak a doppingolásra, az ügy pedig újabb bizonyítéka annak, hogy a WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is korrupt.

Egyelőre négy sportoló adatait hozták nyilvánosságra: ezek szerint a Rióban négy olimpiai aranyat szerző Simone Biles, a kosárlabdázó Elena Delle Donne, valamint Serena Williams és Venus Williams valóban használtak tiltott szereket. (Néhány hónapja az orosz teniszező, Sarapova bukott le tiltott szer használatával.) A dokumentumokból kiderül: Biles négy alkalommal adott mintát a doppingellenőröknek Rióban, és mind a négy alkalommal kimutatták nála a metilfenidát nevű tiltott szer jelenlétét. A hatóanyagot tartalmazó Ritalin nevű gyógyszert rendszeresen alkalmazzák hiperaktív gyermekek kezelésénél, ugyanakkor úgynevezett „agydoppingként” is népszerű, ugyanis rendkívüli módon megnöveli a koncentrálókészséget. Az amerikai tornász 2012-től évenként megújított engedéllyel rendelkezik ilyen gyógyszer szedésére. Biles azt nyilatkozta: figyelemhiányos hiperaktivitása miatt szedi a gyógyszert, és nem tart attól, hogy mindez nyilvánosságra került.

Az elmúlt évek során Serena Williams szintén orvosi célra használhatott oxikodont (nyugtató, fájdalomcsökkentő), hidromorfont (nyugtató, köhögéscsillapító), prednizont, prednizolont és metilprednizolont (gyulladáscsökkentők). Testvére, Venus pedig a prednizon és a prednizolon mellett a szintén gyulladáscsökkentő triamcinolont és az asztma elleni formoterolt is alkalmazta. Venus Williams csalódottságának adott hangot amiatt, hogy nyilvánosságra kerültek a privát orvosi adatai. Hozzátette: a szerek orvosi célú használata egy szigorú eljárás eredménye, amire egy súlyos betegség kezeléséhez volt szüksége.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!